Bánffyhunyadon megnyitották az önálló óvodát

Bánffyhunyadon megnyitották az önálló óvodát
Bánffyhunyadon tegnap nyitották meg az óvodaépületet, amely református magánóvodaként fog működni. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke igehirdetésében hangsúlyozta: nem kíván kárhoztatni senkit és semmit, hanem hálát ad Istennek, hogy a bánffyhunyadi magyar reformátusok képesek voltak arra, hogy önálló, magán és egyházi kombinációban történő oktatást indítsanak el. Vincze Minya István kalotaszegi esperes beszédében úgy vélte, az intézmény épp azért jött létre, hogy megmaradjon a bánffyhunyadi magyar református közösség. Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta: bár az intézményben magánoktatás zajlik, azt elismeri az állam. Buzás-Fekete Mária bánffyhunyadi alpolgármester szerint az óvoda megnyitása örömöt és boldogságot szerez. Jakab Mihály Gyula bánffyhunyadi református lelkész megköszönte a püspökség támogatását és a szülők bizalmát.

 

A bánffyhunyadi református egyházközség júniusban jelentette be, hogy az új tanévtől magánintézményként, de térítésmentesen működteti a magyar támogatással épült óvodát, miután az önkormányzati testület tavaly nem hagyta jóvá, hogy az állami oktatási hálózat részévé váljon. Azóta sem sikerült megállapodni az önkormányzattal erről, Mircea Moroşan polgármester arra hivatkozott, hogy a város eladósodott, nem tudja finanszírozni az intézményt.

A tavaly júliusban felavatott, azóta kihasználatlanul álló épület magánóvodaként való működtetését már a romániai közoktatás minőségéért felelős bizottság (ARACIP) is jóváhagyta. Az egyház az épület tavalyi felavatásakor egyértelművé tette, hogy magyar nyelvű oktatás folyik benne, de nemzetiségi és vallási hovatartozástól függetlenül, mindenki számára nyitott lesz. A 35 gyerekből nyolc román nemzetiségű vagy vegyes házasságban született. A magyar állam támogatásával a református egyház által épített új óvodát 2022. július 17-én avatták fel. A 300 millió forintból felépített kétszintes épületben négy óvodás és egy bölcsődés csoport kap helyet.

A gyerekek birtokba is vették a bánffyhunyadi magyar református magánóvodát (Fotó: Kiss Gábor)

– Ha ennek az óvodának az építési történetét nézzük, nagyon sokszor arra a következtetésre jutunk, hogy a földi hatalom a legerősebb, a legnagyobb és azzal szemben nincsenek eszközeink. Ma azért tudunk ünnepelni és azért vagyunk nyugodtak, mert elhisszük, hogy a hatalom nem az emberé, hanem Istené. Ennek a hatalomnak az árnyékában tudunk itt lenni, felépíteni ezt az épületet és elindítani most az óvodai évet. Nem kívánok kárhoztatni senkit és semmit, hanem hálát adni Istennek, hogy a bánffyhunyadi magyar reformátusok képesek voltak megszervezni, elindítani az önálló magán- és egyházi óvodai oktatást. Amikor a történet folytatására nem volt lehetőség, sokan elkeseredtek, mert kudarcot vallottunk. Most látjuk, hogy az összefogás és a bennünk levő hit legyőzhetetlen. Az isteni hatalom erőt adott számunkra, ezt az óvodát birtokba kell vennünk. Nem elég, hogy megépítettük, elindítottuk. Isten figyelmeztet a feladatainkra, milyen nagyon fontos, hogy a gyermekeinket nekünk kell felnevelnünk. A bánffyhunyadi közösség döntött arról, hogy kik és miként nevelik a gyermekeiket. Mit kívánnak átadni, áthagyományozni nekik? Bőven van ebben a régióban olyan hagyomány, amelyet át kell adni. Ha nem adjuk át hitünket és a hagyományainkat gyermekeinknek, akkor el fogunk veszni. Az életünkért harcolunk, amikor óvodát és iskolát építünk. Ha mindenre megtanítjuk ezeket a gyermekeket, ami nekünk fontos, akkor betöltöttük azt a feladatot, amit Isten ránk mért. Sok kétség és keserűség volt bennünk, ám ezek elmúltak. Érezzük azt, hogy Isten olyasmit tett velünk, amelyre nekünk nem volt képességünk, ezáltal akar minket megmenteni. Tehát ne bízzuk mindig magunkat valakire, hanem legyünk képesek arra, hogy gyerekeinket úgy neveljük, ahogy mi azt elgondoltuk – hangoztatta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke Bánffyhunyadon, az egyházi óvoda megnyitásakor.

– Egy évvel ezelőtt szomorúak voltunk, de annál nagyobb most az örömünk. Ez az intézmény azért jött létre, hogy megmaradjunk itt magyaroknak, reformátusoknak. Isten nem véletlenül teremtett ide, nem véletlenül teremtett magyaroknak. Felelősséget is ruházott ránk, hogy tartsuk meg azt, amit adott, és adjuk tovább gyerekeinknek – közölte Vincze Minya István esperes, köszönetet mondva a bánffyhunyadi református magyar közösségnek, a magyar kormánynak, az EREK-nek, a püspöknek a cselekvésért és fáradozásért, hogy az intézmény megnyithatta a kapuit. Megjegyezte, holnaptól sokkal nehezebb lesz, hiszen az ünnep elmúltával jönnek a megpróbáltatások, és számítani kell további akadályoztatásra, de ha a közösség összefog, akkor le tudja győzni a nehézségeket.

Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta: bár az intézményben magánoktatás zajlik, azt elismeri az állam. Buzás-Fekete Mária bánffyhunyadi alpolgármester úgy vélte: egy év után véget ért a helyi magyarság szenvedése, az óvoda megnyitása örömöt és boldogságot okoz. Jakab Mihály Gyula bánffyhunyadi református lelkész úgy értékelte, megvalósult a tervük, és megköszönte a püspökség támogatását, a szülők bizalmát, hogy 35 (magyar és román) gyereket írattak be az óvodába, továbbá az óvónőknek is köszönetet mondott, hogy vállalták a munkát.

(Borítókép: Kiss Gábor)