Nem lesz ötsávos a Monostori út
Vissza

Nem lesz ötsávos a Monostori út

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal Innovációs és Lakossági Ötletközpontja (CIIC) folytatja azt a sorozatot, amely révén fórumokat szervez a város polgárainak részvételével, bizonyos fontos közérdekű tervek megvitatása érdekében. Szerda délután a Kaszinóban a közszállításnak szánt újabb különsávok, ezzel párhuzamosan a Mócok útja, a Monostori út, a Villamosmű/Uzinei electrice és a Szélső/Mărginaşă utcák övezeti urbanisztikai terve, illetve az erre a térségre vonatkozó változtatások megvalósíthatósági tanulmánya került terítékre. Utóbbit a feladattal megbízott bukaresti FIP Consulting Kft. tervezőiroda csapata készítette el, és Radu Andronic menedzser ismertette az érdeklődőkkel, akiknek soraiban többek között Emil Boc polgármester és helyettese, Dan Tarcea is jelen volt. Az építő szándékú, de olykor keményebbre sikerült vitát Ovidiu Cîmpean, a városháza fejlesztési igazgatója moderálta.

Bevezetőként Emil Boc polgármester arra emlékeztetett, hogy hivatala hadat üzent a belvárosi autózásnak: mérsékelni akarja az utcai helyszűkét, ezért a teret az autóktól elvéve a gyalogosoknak vagy környezetkímélő járművekkel közlekedőknek adná. Szerinte a mostani állapot tarthatatlan: naponta 200 ezer jármű keseríti meg 400 ezer ember életét. Évszázadokra szóló terveket kell kidolgozni, és ebben számítanak nemcsak a szakemberekre, hanem a lakosság véleményére is – összegzett.

A tervező vállalat képviselője részletesen ismertette elképzeléseiket. Javítani kell a közszállítási járművek mozgásának feltételeit, mert jelenleg átlagsebességük alig 14,8 km/óra. Az övezetben a gyalogoszebrák nem biztonságosak, úgyszintén a kerékpársávok. Okos villanyrendőrök és fasorok is szerepelnek a tervben, meg az az elképzelés, hogy a Villamosmű/Uzinei electrice utcát, három ingatlan kisajátításával és lebontásával, meghosszabbítanák a Monostori útig. A beruházás költségeit – áfástól – 10 millió euróra becsülik.

A biztosítékot az verte ki, amikor Radu Andronic bejelentette, hogy öt sávot képzeltek el a járműforgalom számára: egyet-egyet a közszállításnak, a többit pedig az autóknak, mégpedig kettőt a belváros irányába, egyet a Monostori lakónegyed felé. A polgármester hevesen tiltakozott, mondván, hogy akkor dugába dől a Jókai/Napoca utcában hamarosan megvalósuló, háromról két sávra való áttérés, megfullad a forgalom. A hallgatóság részéről szintén hasonló reagálás érkezett, Adrian Dohotaru parlamenti képviselő például úgy érvelt, hogy ez a terv tíz évvel maradt el a jelenkortól.

Egy másik hozzászóló kifejtette: olyan kerékpársávot szeretne, amely a Hajnal és Monostori negyedekből indulva áthalad a Mezőgazdasági Tudományok és Állatorvosi Egyetem, valamint a Kőkert/Haşdeu diákkampuszon, s a Mikó/Clinicilor utcába érve sok fiatal – és nemcsak – kétkerekű közlekedését tudná szolgálni. „Harc a centiméterekért!” – hangzott el a parkolási kálváriával kapcsolatban, valaki pedig egyenesen radikális javaslattal rukkolt ki: a polgármesteri hivatal tiltsa zárja le a közvetlen belvárosba vezető autóutakat.

A tervező a rendkívül szűk Szélső/Mărginaşă utcában az 1., 3,. és 5. szám alatti régi ingatlanokat javasolja kisajátításra és lebontásra; az elhangzottak alapján a Monostori út öt sávját négyre módosítja. Ugyanakkor kifejtette, hogy ők most átmeneti megoldást keresnek, mert az igazit csak a nagy tömegeket szállítani képes helyi érdekű vasút fogja jelenteni.

A megvalósíthatósági tanulmány részletei megtalálhatók a polgármesteri hivatal és a www.fipconulting.ro honlapokon, további lakossági javaslatokat a proiecte@fipconsulting.ro címre lehet küldeni.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Itt a friss „karanténrepertoár”
Koronavírus – 2738 fertőzött, 94 ...
Pogány zsoltár

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ