Nehéz helyzetbe kerültek a családorvosok
Vajas Tímea: a fizetésünk felére csökkentésével fenyegetnek
Vajas Tímea: a fizetésünk felére csökkentésével fenyegetnek
Vissza

Nehéz helyzetbe kerültek a családorvosok

Az új koronavírus felgyorsult terjedése miatt hatalmas nyomás nehezedik a családorvosokra, miután az egészségügyi rendszer tehermentesítése érdekében a kormány úgy döntött, a tünetmentes vagy a fertőzés enyhébb formáival küzdő betegeket ezután nekik kell felügyelniük. Múlt héten Mihai Moisescu, a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője azt nyilatkozta, csupán három telefonvonal áll rendelkezésükre a fertőzöttek kapcsolatszemélyeinek beazonosításához, de ugyanezen telefonvonalakról bonyolítják a koronavírusos betegek és a kontaktszemélyek karanténozási rendeletével kapcsolatos eljárást is. Így nem csoda, hogy a rendszer túlterhelt, a DSP-t lehetetlenség utolérni. Vajas Tímea családorvos szerint ők sincsenek könnyű helyzetben, hiszen nemcsak védőruhát nem biztosítanak számukra a rájuk váró betegfelügyelethez, de sokszor még a DSP-től kapott, fertőzöttekre vonatkozó adatok is hiányosak.

Lévén hogy az úgynevezett Covid-kórházak kórtermeiben egyre inkább fogynak az ágyak országszerte, akárcsak Kolozsváron, és a szakorvosok közül is többen megbetegedtek, a kormány újabb intézkedésekkel igyekezett az egészségügyi rendszert tehermentesíteni. Amint arról lapunk hasábjain is beszámoltunk, múlt csütörtökön úgy döntöttek, ezután a családorvosoknak kell ellátniuk a tünetmentes vagy a koronavírus-fertőzés enyhébb formáival küszködő betegek felügyeletét. A kormány azt is közölte, hogy a családorvosok 105 lejt számolhatnak el egy beteg felügyeletéért az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) felé. A családorvosok ugyanakkor a karantén idejére szóló igazolást is kiállíthatnak, amely alapján kiírható a fertőzött betegszabadsága. A kormány képviselői közölték: 570 millió lejjel egészítették ki az egészségügyi minisztérium költségvetését az új kiadások fedezésére.

A végrehajtó hatalom a tartalékalaphoz is hozzányúlt: ebből a forrásból 65 millió lejt költenek a koronavírus-fertőzöttek kezelésére használt Remdesivir elnevezésű gyógyszerre.

A családorvosok kivitelezhetetlennek tartják a kormány elképzelését. Azt állítják ugyanis, hogy nem rendelkeznek megfelelő védőfelszereléssel és fertőtleníthető járművekkel, hogy a fertőzöttek felügyeletét elláthassák. A családorvosok országos társasága a kormányfő egyik tanácsosának lemondását is követelte, amiért az illető egy tévéműsorban a háziorvosok helyzetét a háborúba küldött katonákéhoz hasonlította, mondván, hogy „sajnos közülük is meghalnak néhányan”.
 
Mint ismeretes, tavasszal egyik multinacionális cégóriás segítségével az új kolozsvári sportcsarnokban ideiglenes betegellátót rendeztek be a tünetmentes vagy a fertőzés enyhébb formáival küszködő betegek kezelésére. Az esetszám stabilizálódása következtében a létesítményt felszámolták. Nemrég a prefektustól érdeklődtünk arról, nem tartja-e szükségesnek a betegellátó ismételt felépítését. De Mircea Abrudean szerint nincs szükség ideiglenes kórházra, míg a betegeket otthonukban kezelik.
"Pozitív koronavírusteszttel rendelkező, vírustagadó személy jött be a rendelőmbe"
Vajas Tímea családorvos szerint egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben. Elmondta: már így is rengeteg a dolguk, ezt tetéznék most még inkább, miközben megfelelő védőfelszerelést sem biztosítanak számukra. A személyes adatok védelmére hivatkozva hiányosan közölt adatok miatt pedig még a betegek beazonosítása is gondot okoz.
 
– Jelenleg telefonon tartjuk a kapcsolatot a koronavírusos betegekkel, de a kormány múlt heti rendelkezése értelmében ezután nekünk kell elvégeznünk azok felügyeletét. Formanyomtatványt bocsátottak a rendelkezésünkre, amelyet a koronavírussal fertőzött páciensek felügyelete során begyűjtött adatokkal kell kitöltenünk. Azzal fenyegetnek, hogy amennyiben ezt az újabb feladatot nem végezzük el, az adatokat pedig nem küldjük el a DSP-nek, fizetésünket a felére csökkentik – fogalmazott a családorvos.
– Nemrég egy pozitív koronavírusteszttel rendelkező, vírustagadó személy jött be hozzám. Mint kiderült, nem akkreditált laboratóriumnál végeztetett tesztet, ellenkező esetben a DSP tudott volna az esetről. Kitöltötte az orvosi konzultációt megelőző formanyomtatványt, amelyben azt állította, semmi baja. Ezt követően pedig azzal kellett szembesülnöm – 7 hónapos terhesként –, hogy egy igazolt koronavírusos érkezett hozzám konzultációra. Nagyon felbosszantott a felelőtlensége – mesélte felháborodva a családorvos.

Vajas Tímea arról is beszámolt, hogy sok esetben a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) a családorvosokkal a távfelügyeletre jogosult fertőzöttek adatait hiányosan közli. – Sokszor csupán a nevet, a pozitív teszt dátumát és a személyi számot közlik velünk. A személyes adatok védelmére vonatkozó hivatkozással tagadják meg a mobilszám kiadását. Szerencsére a Facebook rengeteget segít, néhányszor a közösségi portál segítségével azonosítjuk a betegeket – mondta a szakember.

A családorvos szerint amennyiben a kormány úgy dönt, és ehhez megfelelő védőfelszerelést is biztosít, akkor az otthon lábadozók oxigénszaturációját (a hemoglobin oxigénnel való telítettségének mértéke százalékban) megmérik, a tüdejüket meghallgatják. – Az eddigi tapasztalatom szerint a koronavírusos betegeim 70 százalékának nem volt szüksége kórházi ellátásra – tette hozzá a családorvos.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gulyás Gergely Kolozsváron: mindenkit ...
Öngyilkos lett egy ...
OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ