Nehéz csoportban a magyarok, kiegyensúlyozottban a románok
Nemzetek Ligája
Nemzetek Ligája
Vissza

Nehéz csoportban a magyarok, kiegyensúlyozottban a románok

A magyar labdarúgó-válogatott a török, a szerb és az orosz csapattal került azonos csoportba kedden a Nemzetek Ligája amszterdami sorsolásán, míg a románok az osztrákokkal, norvégokkal és az észak-írekkel játszanak. Mindkét együttes a másodjára kiírt sorozat másodosztályában szerepel, s ha csoportgyőztes lesz, feljut az élvonalba, ha utolsóként végez, akkor kiesik a C osztályba.

A korábbi holland válogatott futballista, Rafael van der Vaart által kihúzott magyar vonatkozású csoportból Oroszország és Törökország már biztos résztvevője a nyári kontinensviadalnak, míg a szerbek – a magyarokhoz hasonlóan – pótselejtezőt játszanak. A nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján 52. magyar nemzeti együttes a leggyengébb a kvartettben, a törökök és a szerbek holtversenyben a 29., az oroszok pedig a 38. helyen állnak.

„Nem lehetett volna nehezebb ellenfeleket kapni, ez a B divízió legerősebb csoportja” – jelentette ki a közmédiának a magyar válogatott olasz szakvezetője, Marco Rossi. Úgy fogalmazott, hogy nem gondol még az NL-re, most csakis a márciusban esedékes Európa-bajnoki pótselejtező érdekli, hogy a nemzeti együttes kijusson a részben hazai rendezésű kontinensviadalra. Annyit mondott, hogy „a három riválisunk a csoport esélyese, de szeretnénk felnőni a feladathoz, fejlődni és jó meccseket játszani ilyen kiváló ellenfelekkel szemben is”.

Mirel Rădoi szövetségi kapitány, aki maga is részt vett a keddi sorsoláson, optimistán nyilatkozott, de hozzátette: nem könnyű a csoport. „Nem szerettem volna Ausztriát, az urna további csapataival nem lett volna problémám. Ausztria jó formában van, egyébként kiegyensúlyozott a csoport, és mindent megteszünk, hogy az első két helyek egyikén végezzünk” – nyilatkozta.

A jelenlegi FIFA-világranglistán Norvégia a 44., Észak-Írország a 36., Ausztria pedig a 26., míg Románia a 37. A csoportból egyedül Ausztria biztos résztvevője az idei Európa-bajnokságnak, de Norvégia és Észak-Írország is pótselejtezőt játszik, akárcsak Románia.

A Nemzetek Ligája közvetve a 2022-es, katari világbajnokság európai selejtezősorozatának kezdetét is jelenti, mert a 12 pótselejtezős helyből kettőt a két legjobb olyan csoportgyőztes szerez meg, amely a jövő tavasszal rajtoló „klasszikus” világbajnoki selejtezőből nem jut ki automatikusan vagy nem zár vb-selejtező csoportjában a szintén pótselejtezőt érő második helyen.

A kvartettek küzdelmeit szeptemberben, októberben és novemberben egy-egy duplafordulós körben bonyolítják le. Románia legelőször szeptember 4-én lép pályára, amikor Észak-Írországot fogadja, majd három nap múlva Ausztria, október 8-án pedig Norvégia vendége lesz. Magyarország szeptember 3-án a törökök ellen kezd idegenben, aztán 6-án az oroszokat fogadja, október 9-én pedig Szerbiába látogat.

Az élvonal négy csoportgyőztese jövő nyáron egy minitornán dönt a sorozat második győzteséről; a címvédő az Európa-bajnok portugál válogatott.

Mint ismeretes, a magyarok az Eb pótselejtezőjében március 26-án Bulgária vendégeként lépnek pályára, szófiai siker esetén pedig öt nappal később a Puskás Arénában fogadják az izlandi–román párharc győztesét.

A Nemzetek Ligája csoportbeosztása:

A osztály:

1: Lengyelország, Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Hollandia;

2: Izland, Dánia, Belgium, Anglia;

3: Horvátország, Svédország, Franciaország, Portugália;

4: Németország, Ukrajna, Spanyolország, Svájc.

B osztály:

1: Románia, Észak-Írország, Norvégia, Ausztria;

2: Izrael, Szlovákia, Skócia, Csehország;

3: Magyarország, Törökország, Szerbia, Oroszország;

4: Bulgária, Írország, Finnország, Wales.

C osztály:

1: Azerbajdzsán, Luxemburg, Ciprus, Montenegró;

2: Örményország, Észtország, Észak-Macedónia, Georgia;

3: Moldova, Szlovénia, Koszovó, Görögország;

4: Kazahsztán, Litvánia, Fehéroroszország, Albánia.

D osztály:

1: Málta, Andorra, Lettország, Feröer-szigetek;

2: San Marino, Liechtenstein, Gibraltár.

A D osztályból két csapat jut fel, így a C osztály négy csoportutolsója a bennmaradásért játszik osztályozót.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TIFF – Hét nap, tizennégy film
Az elnöki hivatal helyesbített a ...
Sörtermelésben a nyolcadik helyen ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ