Nemzetek Ligája: új győztest avatnak Hollandiában

Ismét fontos feladatot kap a nagykárolyi sípmester

Nemzetek Ligája: új győztest avatnak Hollandiában
Szerdától vasárnapig Hollandiában rendezik a labdarúgó Nemzetek Ligája történetének harmadik négyes döntőjét, amelyen új győztest avatnak (2019-ben Portugália nyert 1–0-ra a mostani házigazda ellen, 2021-ben Franciaország diadalmaskodott 2–1-re Spanyolország ellenében).

Az első elődöntőben szerda este a házigazda hollandok a világbajnoki bronzérmes horvátokat fogadják Rotterdamban. Az 1988-as Európa-bajnoki címük óta első trófeájukra hajtó hollandok a csoportkörből Belgiumot, Lengyelországot és Walest megelőzve biztosították helyüket a négy között, hat mérkőzésükön csak egyszer veszítettek pontot, a lengyelek elleni 2–2-es döntetlen alkalmával.

Jelentős változás ugyanakkor az Oranje háza táján, hogy ezeket az eredményeket még Louis van Gaal irányítása alatt érte el, a legendás tréner ugyanis a később győztes argentinoktól elszenvedett világbajnoki negyeddöntős vereséget követően távozott posztjáról, helyére pedig az a Ronald Koeman érkezett, aki 2018 és 2020 között már töltötte be a szövetségi kapitányi posztot. A 60 éves szakember második regnálása egyelőre nem mondható sikeresnek, hiszen a csapat a franciák otthonában elszenvedett 4–0-s vereséggel kezdte az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, majd az amatőrökkel felálló Gibraltárt hazai pályán közel egy félidőn keresztül emberelőnyben futballozva tudta csak 3–0-ra legyőzni a Manchester Ciy védője, Nathan Aké duplájával.

A legutóbbi két világbajnokságon második és harmadik horvát válogatott idősebb játékosai – ilyen a 37 esztendős aranylabdás Luka Modrics – számára talán ez az utolsó alkalom, hogy még egy komoly eredményt elérjenek. Ugyanakkor a csapat háza táján nem a legjobb a hangulat, mivel Marko Livaja a felkészülés közepén távozott a keretből, amikor a rijekai edzés során több szurkoló is inzultálta a futballistát.
Csütörtökön Enschede városában az Európa-bajnok olasz és a spanyol csapat találkozik egymással. A két együttes a sorozat legutóbbi négyes döntőjében is a négy között csapott össze, akkor a spanyolok 2–1-re nyertek a házigazda olaszok ellen, akiknek ezzel szakadt meg a világcsúcsot jelentő, 37 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatuk, ráadásul 1999 óta először vesztettek tétmérkőzést hazai környezetben.

Az olaszok a csoportküzdelmek során az utolsó fordulóban a végül második magyar válogatott otthonában, a budapesti Puskás Arénában aratott 2–0-s győzelmüknek köszönhetően végeztek az élen a németeket és az angolokat is felsorakoztató négyesben.
Hasonlóképpen jutottak az elődöntőbe a spanyolok is, akik a 2019-es győztes portugálokkal futottak versenyt egészen a zárófordulóig, amikor is Álvaro Morata 88. percben szerzett góljával diadalmaskodtak és végül előztek.

A holland–horvát elődöntőt a nagykárolyi Kovács István vezeti, partjelzői Vasile Florin Marinescu és Mihai Ovidiu Artene lesznek, míg a negyedik számú játékvezető feladatait a török Halil Umut Meler fogja ellátni. A VAR-szobában a német Basian Dankert és Sören Storks fog dolgozni, míg a játékvezetők munkáját az olasz Gianluca Rocchi fogja megfigyelni, az UEFA-megfigyelő pedig a brit Mark Blackbourne lesz.

A 38 éves Kovács legutóbb a Bajnokok Ligájában működött közre, ahol a lengyel Szymon Marciniak vezette játékvezetői csapatnak volt a tartalék játékvezetője.

A program (a találkozókat élőben közvetíti a DigiSport1 és a Prima Sport1 tévéadó):

Elődöntő (a mérkőzések 21.45-kor kezdődnek):

Szerda, Rotterdam: • Hollandia–Horvátország.

Csütörtök, Enschede: • Spanyolország–Olaszország.

Bronzmérkőzés: vasárnap 16 órakor Enschede.

Döntő: vasárnap 21.45-kor, Rotterdam.