Nagyon rövid filmek fesztiválja Kolozsváron
Vissza

Nagyon rövid filmek fesztiválja Kolozsváron

A Très Court Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválja zajlik június 7–16. között a világ 22 országában, köztük Romániában. A seregszemlére beválogatott legtöbb négy perces filmeket az ország 19 városában mutatják be, a vetítéseket Kolozsváron június 15-én és 16-án, a Győzelem moziban tartják – olvasható a fesztivált szervező Francia Kulturális Intézet közleményében.

A Très Court egy olyan genercáiót képvisel, amely rendkívül gyorsan akar információkhoz jutni, tapasztalatokat szerezni és közben szórakozni, amely igényt a fesztiválon vetített több mint száz rövidfilm ki tud elégíteni. A beválogatott alkotások, legyenek azok kasszasikerek, vagy független filmesek mobiltelefonnal készített produkciói, mindössze négy perc alatt mesélnek el egy történetet, így a Très Court elszakad a hagyományos mozitól. A pár percbe sűrített sztorikon keresztül számos műfajt, szemléletmódot, világot ismerhet meg a néző – állítják a szervezők.

A fesztivál idén is több kategóriát hirdetett meg, három versenyszekciót, egy francia és egy családi filmeket felvonultató válogatást.

A nemzetközi versenyben szereplő, több mint 40 film a közvetlen környezetünkre, félelmeinkre és reményeinkre reflektál, bolygónkra, szerelmi életünkre, munkahelyünkre vagy épp a politikára. A versenybe beválogatott alkotásokat a Michel Hazanavicius francia rendező által elnökölt zsűri bírálja.

A fesztivál ezenkívül még két versenyszekciót hirdetett: a román alkotásokat felvonultató kategóriát, és a nőket, női problémákat bemutató Paroles de femmes nevű versenyprogramot. A 21. alkalommal megszervezett fesztivált bevonták az idei francia-román kulturális évadba, amely így egy francia rövidfilmeket bemutató kategóriával bővült. A rendezvény családi programjában „6 és 106 év közöttiek is találnak kedvükre valót”, egy óra alatt 20 filmet vetítenek, 20 mágikus, érzékeny világot tárnak a nézők elé, olvasható továbbá a közleményben.

A rendezvény június 15-én, szombaton 13 órakor a családi szekció filmjeinek vetítésével kezdődik, 15 órától a Parole de Femmes, 17:30-tól pedig a román versenyprogram és a francia szekció filmjei láthatók. Este 19:30-tól és 20 órától a nemzetközi versenyprogramba beválogatott filmeket vetítik. Június 16-án, vasárnap 13 órakor a vetítések a családi szekcióval kezdődnek, 15 órától a román versenyfilmeket és a francia szekciót, 17:30-tól a nemzetközi versenyfilmeket lehet megnézni, a kétnapos rendezvényt az este 9 órakor kezdődő Parole de Femmes szekció vetítése zárja.

A fesztivált Désre is elviszik, a filmeket a Dési Múzeumban június 7. és 15. között vetítik.

További információk a https://trescourt.com/ro weboldalon érhetők el.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Visszacsalogatja 30 millió eurós új ...
Sporthírek röviden
VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ