Nagyenyeden tanácskoztak az új tanügyi tervezetről
Vissza

Nagyenyeden tanácskoztak az új tanügyi tervezetről

Fontos szakmai tanácskozás helyszíne volt szerdán, augusztus 3-án délután a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, ahol a szórványmegyék kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelői és magyar iskolák igazgatói, mintegy harmincan, találkoztak Szabó Ödön parlamenti képviselővel és Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkárral.

A találkozó kezdeményezője a Fehér megyei RMDSZ volt, kivitelezői pedig Lőrincz Helga, Nagyenyed tanári végzettségű alpolgármestere, Nagy Tímea Fehér megyei kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő, valamint Szőcs Ildikó kollégiumi igazgató.

A kerekasztal-megbeszélés témája az új tanügyi tervezet volt, célja pedig azoknak a cikkelyeknek a felismerése, amelyek hátrányos helyzetbe hozhatják a magyar iskolákat, diákokat, és természetesen az ezeket kiküszöbölő módosítás-javaslatok megtétele. A több órás tanácskozás alatt a résztvevők sorra vették, cikkelyekként, a problémás megfogalmazásokat, megtanácskozták azokat, a konkrét iskolai realitás figyelembe vételével, majd közösen új szövegjavaslatokat tettek.

Mint kiderült, igencsak felkészülten érkeztek a találkozóra a tanfelügyelők és iskolaigazgatók, körültekintően viszonyultak a részletekhez is, hiszen olykor az „és/vagy” közötti különbségen múlhat egy-egy magyar osztály sorsa. A javaslatokhoz minden esetben magyarázatokat is fűztek, így majd Szabó Ödön jogász érvelése sokkal meggyőzőbb lehet Bukarestben.

„A szórványmegyékben, főleg ott, ahol csak egy magyar középiskola működik, nagyon fontos az, hogy egy iskolában több szakág is működhessen, mint most, ez a legfontosabb módosító javaslat, amelyre a szórványnak szüksége van” – emelte ki Lőrincz Helga.

Kiderült: a román iskolák azt akarják, hogy külön legyenek elméleti- és szakiskolák, de ez a magyar kisebbség számára nem előnyös. A jelenlevők fontosnak tartották pontosítani, hogy amikor tanfelügyelői ellenőrzésre kerül sor egy magyar iskolában, akkor kisebbségi tanfelügyelő is jelen legyen. Azt is fontosnak vélték leszögezni, hogy az iskola vezetőtanácsában jelen legyen magyar pedagógus is a vegyes iskolákban, az osztályok arányától függetlenül.

Emellett változtatásokat javasoltak olyan pontokban is, amelyek a román iskolákat is érintik, például az iskolai tanácsadók, pszichópedagógusok, logopédusok státusza, a speciális igényű gyerekek helyzete, ingáztatás.

„Remélhetőleg a javaslatokat sikerül majd foganatosítani. Fontos, hogy a politikum bevigye a törvénybe a szakemberek javaslatait és felvállalja azokat’ – mondta Lőrincz Helga.

Az új tanügyi törvénnyel kapcsolatos javaslatokat bárki elküldheti augusztus 24-ig a consultare.legieducatie@edu.gov.ro  e-mail címre, de a tanároknak és a szülőknek egyéb linkeket is küldtek a tanfelügyelőségek a minél szélesebb körű nyilvános konzultáció érdekében.

Képalá: A megbeszélésen résztvevők tudják, magyar osztályok sorsa múlik a jogszabály megfogalmazásán


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ