Működésképtelen, mégis működik az egészségbiztosítás
Vissza

Működésképtelen, mégis működik az egészségbiztosítás

Az egészségügyi minisztérium kedden Vasile Ciurcheát nevezte ki, ügyvivő jelleggel az Országos Egészségbiztosító Pénztár élére (CNAS), miután Viorica Dăncilă tegnap menesztette az addigi elnököt, Răzvan Vulcănescut az intézmény éléről. A kormányfő parancsára a biztosító szóvivője, Daniel Osmanovici már pénteken lemondott tisztségéről, miután cinikusan azt nyilatkozta: „az emberek akkor is meghalnak, ha működik a rendszer, és akkor is, ha nem”. A CNAS már július 10-én közölte, hogy az egészségbiztosítási rendszer informatikai hálózata működésképtelen, így az orvosi ellátás, a gyógyszerek és az orvosi eszközök nyilvántartása papírformában zajlott, nem számítógépes rendszerben történt. A CNAS vezetői szerint ez csak azt jelenti, hogy az elvégzett műveleteket később regisztrálják a rendszerben. A lapunknak nyilatkozó háziorvos elmondása szerint a helyzet mégis bonyolultabb, hisz megtörténhet, hogy munkájukat nem fizetik ki.

Ügyvivő jelleggel Vasile Ciurcheát bízta meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöki feladatainak ellátásával, Vasile Ciurchea 2016-ban már ellátta a CNAS országos elnöki tisztségét. Ám jelenleg vizsgálat folyik ellene és a CNAS más vezető tisztségviselői ellen egy 16 millió eurós korrupciós ügy kapcsán, amely pont az informatikai rendszerre vonatkozó szerződésekkel kapcsolatos.  

Lejárt a rendszer karbantartási szerződése 

Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint az egészségügyi biztosító informatikai rendszerének karbantartását már 2019 januárja ta nem végzik el, mert a szerződés lejárt, ezért nem csoda, hogy a rendszer meghibásodott.  A kommunikációs infrastruktúrát és az egészségügyi iratcsomókkal (DES) foglalkozó elemeket pedig már 2016 óta nem frissítették. A szaktárca kiküldött egy ellenőrző bizottságot a CNAS-hoz, amely nem csak az idei évet veszi górcső alá, hanem 2011-től kezdték el vizsgálni az ott zajló folyamatokat. Ami a DES-t illeti, a tárcavezető kijelentette: mivel a páciensek egészségügyi adatait tartalmazó DES rendszert illetően alkotmányossági kifogás merült fel, ezért a rendszer karbantartásának elhanyagolása „nem olyan vészes”. A miniszter asszony azt is pontosította: az informatikai platform (PIAS) kilenc rendszerből áll, és ha ezek közül egyesek nincsenek karbantartva, akkor „minden bizonnyal meghibásodik a rendszer”. A tárcavezető szerint a CNAS vezetőinek meg kellett volna oldani a felmerült gondokat, vagy a minisztériumhoz fordulhattak segítségért.

Sorina Pintea kifejtette: az egészségbiztosító informatikai rendszere még úgy, ahogy, de működik, a megoldást pedig új hardver sürgős beszerzése jelenti. A szakcég ennek a hétnek az elejére ígérte, hogy megoldja a gondokat.

Nyilvános minisztériumi bocsánatkérés 

Pintea egyébként hétfő este nyilvánosan bocsánatot kért a CNAS nevében a páciensektől, és az emberi hanyagságot tette felelőssé a bekövetkezett gondokért. „A CNAS nincs alárendelve az egészségügyi minisztériumnak, mégis szeretnék elnézést kérni a biztosító nevében azoktól a betegektől, akiknek káruk származott az informatikai rendszer meghibásodásából. Sok mindent kell megoldanunk közép és hosszú távon. Ezek közül az egyik a kiberbiztonság, a másik pedig a rendszer sürgős kivizsgálása. A szakemberekkel történt megbeszélés után megértettem, hogy emberi hanyagság vezetett a mostani helyzethez – tette hozzá az egészségügyi miniszter, miután tárgyalt a CNAS képviselőivel és az egészségügyi kártyákat működtető informatikai rendszer kezelőivel. Pintea kifejtette: a CNAS-t kivizsgáló jelentést benyújtják az Országos Korrupcióellenes Ügyészséghez (DNA), mert fennáll az a gyanú, hogy egyesek bűnvádi tetteket követtek el.  A jelentés hét napon belül elkészül – ígérték a hatóságok.

Két évbe telne új rendszer bevezetése 

A biztosító pénztár július 10-én jelentette be hivatalosan, hogy az informatikai rendszerük nem működik, ezért az orvosi szolgáltatásokat, eszközöket, gyógyszereket nem tudták számítógépen beiktatni és nyilvántartani, sem a vényeket ily módon kiállítani. A CNAS szerint az orvosi szolgáltatásokat utólag majd elszámolják. Közleményük szerint offline, tehát rendszeren kívül is ugyanazokat a műveleteket lehet elvégezni, csupán azokat csak később jelentik be a PIAS-nak. Ezért nem indokoltak az olyan kifogások, miszerint az egészségügyi szolgáltatók nem tudnak dolgozni – állítják az intézmény képviselői. Ami pedig az orvosnál megjelent személy ellenőrzését jelenti, miszerint az illető rendelkezik vagy sem egészségügyi biztosítással, a CNAS szerint a háziorvosok, a kezelőorvosok jól ismerik betegeiket, így a biztosítással nem rendelkező személyeket ki lehet szűrni. Ugyanakkor a kiskorúak, a nyugdíjasok pedig hosszabb ideig tartoznak az egészségügyi biztosítottak kategóriájába, a biztosított státusában bekövetkezett változás tehát kizárható. Sürgősségi esetekben pedig minden pácienst el kell látni, az informatikai rendszer működőképességétől függetlenül. Egyébként a pénztár szóvivője, Daniel Osmanovici már pénteken benyújtotta lemondását, miután azt nyilatkozta, hogy „az emberek akkor is meghalnak, ha a kártyarendszer működik, illetve ha nem működik”, a rendszer meghibásodása pedig szerinte az évi 76 millió adatbevitelnek tudható be.

A helyzet azonban mégsem annyira egyértelmű és egyszerű – erre lehet következtetni abból, amit a neve elhallgatását kérő háziorvos lapunknak elmondott. Szerinte az egészségügyi kártyarendszer már a kezdetektől fogva akadozott. Évekkel ezelőtt a piacon megjelentek magán informatikai cégek, és felajánlották a háziorvosoknak, valamint a kórházaknak, hogy az egységes számítógépes rendszer meghibásodása esetében ők továbbítják a háziorvosok által elküldött adatokat, ám ez egy fizetett szolgáltatás, amit nem mindenki igényelt. A lapunknak nyilatkozó háziorvos személyes tapasztalata a cég tevékenységéről jó volt, mivel máskor is előfordult, hogy meghibásodott a rendszer, ennek ellenére neki soha nem kellett elküldenie a betegeit, mint ahogyan arra más orvoskollégája kényszerült, aki nem kötött szerződést ilyen céggel. 

“Július elejétől, amikor a rendszer hosszabb ideig működésképtelen volt, a cég szakemberei az éjszaka folyamán továbbították adatainkat az országos rendszerbe. Erre főleg azért volt szükség, mivel a háziorvosok a fizetésüket az elvégzett vizsgálatok alapján kapják. Amennyiben egy beteg konzultációját nem jelentem be 72 órán belül, akkor azt a szolgáltatást a biztosító nem fizeti ki. Tehát a háziorvosok fizetése is nagymértékben függ attól, hogyan működik ez az egységes rendszer” – mondta el a szakember. Azt is megemlítette, hogy az említett informatikai cég véleménye szerint új rendszerre lenne szükség az egészségügyben, amelynek elkészítése és működésbe léptetése legalább két évet venne igénybe.

Borítókép: illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: nem szándékozunk lezárni az ...
Elhunyt az argentinok legendája, Diego ...
Bukaresti kórház folyosóján kezelt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...