Nevelés, tájékoztatás is kell a fogászati betegségek ellen

Nem vonzza a fogorvosokat a szerződéskötés az egészségbiztosítóval

fogorvos
Kidolgoznának egy programot a fogorvosi szolgáltatások megfizethetőségéről (Illusztráció)
A fogászati betegségek fő oka a nevelés és a tájékoztatás hiánya – jelentette ki nemrég Alexandru Rafila. Az egészségügyi miniszter a Romániai Fogorvosok Kamara által az egészséges száj világnapja alkalmából szervezett konferencián elmondta: Romániában korlátozott a fogászati szolgáltatásokhoz történő hozzáférés, mivel a fogorvosi szolgáltatások kifejezetten magántevékenységek, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (CNAS) szerződésben álló fogorvosoknak biztosított pénzalap pedig elégtelen. Rafila szerint havi 6000 lejt biztosít egy fogorvosnak a biztosító, ami ilyen típusú szolgáltatások esetében nagyon kis összeg. Elmondta azt is, a nevelés és a megfelelő tájékoztatás hiánya az egyik fő oka a fogszuvasodásnak, fogínybetegségeknek és az ezek nyomán kialakuló fogvesztésnek. A kérdéskörről egy közel ötven éves praxissal rendelkező, illetve saját rendelőt nemrég nyitott fiatal fogorvost kérdeztünk.

Alexandru Rafila egészségügyi tárcavezető nemrég kijelentette: az egészségügyi minisztérium főként a gyerekeknek szóló prevenciós programokat szándékoz indítani fogászati téren. Hozzátette, hogy ezeket az elképzeléseket lehetőleg még az idén gyakorlatba szeretnék ültetni, így konkrét javaslatokat várnak a fogorvosoktól. A miniszter arra biztatta a fogorvosi kamara tagjait, hogy próbáljanak meg együtt dolgozni a helyi önkormányzatokkal, főként a községi vagy kisvárosi polgármestereket tömörítő országos egyesületekkel, mert ezeken a kisebb településeken vannak a legnagyobb gondok.

Rafila szerint vannak anyagi források a beruházásokra ezen a téren is, és a kormány a Romániai Fogorvosok Kamarájával közösen kidolgozhat egy olyan programot, amely megfizethetővé teszi a fogorvosi szolgáltatásokat a lakosság számára. Az egészségügyi miniszter emlékeztetett, hogy a 2000-es évek elején kísérleti jelleggel elindítottak egy prevenciós programot az ország négy megyéjében, amelynek pozitív eredményei voltak, de sajnos ez rövid időn belül leállt.

Rafila: nem elég a havi 6 ezer lej a fogorvosoknak

A tárcavezető kijelentette: az Országos Egészségügyi Pénztárral (CNAS) kötött egyéni szerződés alapján a fogorvosok átlagosan havi 6 ezer lejben részesülnek. Az egészségügyi miniszter szerint Romániában korlátozott a fogorvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, mivel ez kifejezetten magánjellegű tevékenység, és az Egészségügyi Biztosító Pénztárral szerződéses viszonyban álló fogorvosoknak a fogorvosi szolgáltatásokért havonta körülbelül 6000 lej jár – tette hozzá.

– Nyilvánvalóan ez alacsony összeg, főleg, ha napokra osztjuk. Amennyiben kiszámoljuk, körülbelül hány páciensnek lenne elegendő, akkor rádöbbenünk, hogy ez az összeg elégtelen. Azt is láthatjuk, hogy más uniós országokban az ilyen típusú tevékenységekre fordított juttatások százalékban, nem pedig konkrét összegben vannak meghatározva. Fontos ugyanakkor, hogy a gyermekek szűrésével kezdődően prevenciós programokat dolgozzunk ki, amelyek az egyszerű fogszuvasodás kezelésével a fogtöméssel folytatódnak – fogalmazott Alexandru Rafila.

Az egészségügyi miniszter szerint a legnagyobb gondok a kisebb településeken, a községekben és a falvakban vannak. Arra buzdította a fogorvosokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Romániai Községek Egyesületével, a kisvárosokat tömörítő érdekvédelmi szervezettel annak érdekében, hogy az iskolákban prevenciós programokat indítsanak, illetve fogorvosi szolgáltatásokat biztosítsanak.

Haltek Rozália: szükség lenne az iskolai fogorvosi rendelőkre

A közel 50 éves szakmai tapasztalattal rendelkező kolozsvári fogorvos, Haltek Rozália a Szabadságnak kijelentette: az Egészségügyi Biztosító Pénztárral szerződéses viszonyban álló fogorvosokra a kettős intézményi „hovatartozás” jellemző, ugyanis a működést és az engedélyeket illetően a szakemberek a megyei egészségügyi igazgatóságnak, bizonyos szolgáltatások elszámolásában pedig a biztosító pénztárnak vannak alárendelve. 

Emlékeztetett, 2000 után az állami fogorvosi rendelők privatizálódtak, jó részük szerződést kötött az egészségügyi biztosítóval. Hangsúlyozta: a szóban forgó 6 ezer lej körüli összeg csak azokat a fogorvosokat illeti meg, akik szerződést kötöttek a biztosítóval. Utóbbi megszab egy keretet, amelyet egy hónap alatt megtérít. A biztosító az összegeket előre megállapított szolgáltatási árakon és bizonyos százalékban teszi meg azon személyeknek, akiknek van egészségügyi biztosításuk, és azon fogorvosok számára, akiknek van szerződésük a biztosítóval. Lévén, hogy a kiskorúak alapból részesülnek egészségügyi biztosításban, számukra ingyenes a fogorvosi ellátás, ám a térítésmentes fogszabályzóban nem részesülhetnek – magyarázta a szakember. Ingyenesek ugyanakkor a biztosítással rendelkező felnőtteknek végzett egyszerű tömések, évi egy fogorvosi konzultáció és fogkő-eltávolítás. Kedvezmény jár a fogpótlásokra, a porcelánfog árát sem részben, sem egészben nem téríti meg a biztosító pénztár.

A fogorvos úgy vélekedik, az iskolai fogorvosi rendelők nagymértékben hozzájárulnának a száj- és fogbetegségek megelőzéséhez. Egyes nagyvárosi tanintézményekben, például a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban léteznek ugyan fogorvosi rendelők és az önkormányzat fennhatósága alá tartoznak, ám sok helyen, főleg vidéken hiányoznak. 

– Legalább három-négy településnek nagyon jó lenne egy fogorvosi rendelő, de szinte senki sem vállalja az ingázást. Az orvosnak szerződése kellene hogy legyen az egészségügyi biztosítóval. Akkor látjuk, mennyire hiányoznak a vidéki fogorvosok, amikor a falusi gyermekek feljönnek egy kolozsvári líceumba, s eljönnek a rendelőbe – jegyezte meg Haltek.

Kijelentette: a nagyobb városokban, az óvodákban és az iskolákban a gyermekfogászattal foglalkozó fogorvosok tartanak előadásokat szájhigiéniáról. Ezek hozzájárulnak a gyermekek tájékoztatásához. 

– Jómagam az idősebb korosztálynak a szájbetegségekről, a protézisekről tartottam előadást. Ez is fontos, mert az idősebbeknek tudniuk kell, milyen lehetőségeik vannak – mondta Haltek Rozália. 

Véleménye szerint nagyon hiányzik az egyetemi hallgatók számára biztosított állami fogorvosi ellátás. 

– Összefoghatnának az egyetemek annak érdekében, hogy a diákok fogorvosi ellátásban részesüljenek. A fiatalok nem kapnak megfelelő tájékoztatást, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe, és hol – mondta.

Székely Ágnes: nem hiányzik több papírmunka

A fiatal fogorvos, aki 2023-ban doktorált és idén januárban nyitott magánrendelőt, valamivel másképpen látja a kérdést.

– Nyitott vagyok az egészségügyi pénztárral kötendő szerződés megkötésére, ám még nem világos számomra, milyen szolgáltatásokat fedeznek és milyen kategóriájú páciensek számára. Néhány páciens érdeklődött, hogy van-e szerződésem a pénztárral, ám a kollégáim elmondása alapján rám váró bürokratikus akadályok egyelőre visszatartottak abban, hogy elinduljak ezen az úton – jelentette ki a fiatal fogorvos, aki a Kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem fogorvos szakán tanít.

Székely Ágnes egyelőre nem tudja felmérni, mennyire lenne előnyös a rendelője számára a szerződéskötés. Úgy fogalmazott, amúgy is rengeteg papírmunka van, nemigen hiányzik több.