MIMESIS: az utóbbi 100 év pár(huzamos)beszéde köré épül
Vizuális művészeti fesztivál a Kolozsvári Magyar Napokon
Vizuális művészeti fesztivál a Kolozsvári Magyar Napokon
Vissza

MIMESIS: az utóbbi 100 év pár(huzamos)beszéde köré épül

Mit jelent az elmúlt száz év a különböző művészek számára? Mi a párbeszéd és a monológ közti különbség? Miért olyan mostanában a párbeszéd, mint két süket beszélgetése? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Kolozsvári Magyar Napokkal párhuzamosan, annak ernyője alatt futó MIMESIS Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivál. A hatodik alkalommal megszervezett művészeti fesztivál idén a 100 év pár(huzamos)beszéd tematikára épül, amely témára 31 művész készített alkotásokat, ehhez kapcsolódnak majd a kerekasztal-beszélgetések, iparművészeti ékszerkiállítás, divatbemutató és slam poerty est is. A MIMESIS mozgalomhoz idén csatlakozik a különböző művészeti ágakban tevékenykedő fiatal alkotókat tömörítő Artwise Egyesület is, amely számos eseménnyel gazdagítja a rendezvény programját. A fesztivál idei témájáról és a KMN alatt futó eseményekről sajtótájékoztatón számoltak be tegnap délben a szervezők.

– Nagyon érdekes az idei téma, amely Szántai János fejéből pattant ki. Kollégáinkat felkértük, hogy ennek az ötletnek alapján erre a korra, a mostani helyzetre jellemző politikai, kulturális együttélésre, dialógusra alkossanak – mondta el a Márkos Tünde az idei fesztiválról a sajtótájékoztatón. A témára több mint 30 művész készített alkotásokat, a művekből készült kiállítást augusztus 20-án, délután 4 órakor nyitják meg a Művészeti Múzeum alagsorában. A tárlat augusztus 20–26. között látogatható.Márkos Tünde elmondta, az általuk szervezett kiállítás abból a tekintetből is rendkívül izgalmas, mivel az alkotók közül senki sem élte meg az elmúlt teljes 100 évet, van aki 18, 25 vagy 30 évet tapasztalt meg ebből, így érdekes lesz majd azt látni, ez hogyan tükröződik az alkotásokon.
A korábban szervezett MIMESIS-ek alkalmával Se­cond Floor címmel fiatal kolozsvári és Kolozsvárhoz kötődő képzőművészek tárlatsorozata is látható volt a kolozsvári New York szállóban. Miután a mozgalom átköltözött a Kolozsvári Művészeti Múzeum alagsorába, már nem különültek el ennyire a Second Floor és az idősebb generáció alkotásai, ám a határvonal idén ismét élesebb lesz annak köszönhetően, hogy az Artwise Egyesület csatlakozott a mozgalomhoz – közölte még Márkos Tünde. Az Artwise Egyesület augusztus 23-án, csütörtökön délután 4 órakor, a H33-ban (Horea út 33. szám) szervezett kiállításmegnyitón mutatkozik be.
Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója a sajtó képviselőinek elmondta, igazi meglepetés volt számára szembesülni azzal, hogy az idei MIMESIS immár a hatodik, és visszaemlékezett arra, mekkora élmény volt számára pár éve bemenni a New York szállóba, és látni, hogy sikerült egy „rettenetesen rossz állapotban lévő teret belakni, beépíteni, az emberek szeme elé tárni”. A programigazgató kiemelte: az, hogy idén a MIMESIS több helyszínen zajlik (Művészeti Múzeum, Insomnia kávéház, Uránia-palota, H33), arra utal, hogy nagy az igény a művészek részéről a rendezvény iránt, és szívesen csatlakoznak a mozgalomhoz.

– A párbeszédre általában úgy tekintünk, mint egy nagyon toleráns változásra két fél között, két egymást követő szakaszra. A Szántai János által javasolt reflexió, ez a százéves párhuzamos párbeszéd továbbviszi a dialógusokra vonatkozó kutatásokat társadalmi, politikai és művészeti szempontból is. Mi a párbeszéd? Mekkora mértékben tér el a párbeszéd a monológtól? – mondta el az idei rendezvény témájáról Găină Dorel fotóművész, a MIMESIS egyik alapítója, aki szerint manapság a párbeszédek gyakran úgy zajlanak, mint két süket beszélgetése.– Ez a párbeszéd, amely az Insomniában létezik, egy rendkívül baráti párbeszéd, a szó nagyon tág értelmében. Elsősorban örülünk annak, hogy élünk, de örülünk egymásnak és annak is, amit a társaink csinálnak, attól eltekintve, hogy milyen háttérrel rendelkeznek, magyar, román, német vagy akár kevert kultúrából érkeznek – hangsúlyozta a fotós, majd hozzátette: „Úgy gondolom, Európában nem jellemző, hogy egy személy 100%-ban csak egy nemzethez tartozzon, és ez egy olyan tulajdonsága Európának, amelyet meg kell őriznünk”.Kalló Angéla, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem oktatója a sajtótájékoztatón megerősítette Găină Dorel felvetéseit, kiemelve, hogy a nemzetek közti keveredés ismét nagyon jellemző. A művészeti fesztivál témája kapcsán pedig kiemelte: „Sokszor elfelejtünk hallgatni, sokszor süketek vagyunk”.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ