Mezőség arcai egy évszázad távlatából
Vissza

Mezőség arcai egy évszázad távlatából

A Mezőség arcai a múlt századból című kiállítást 2020. június 26-án délután nyitották meg a szamosújvári Téka Alapítvány konferenciatermében az alapítvány alkalmazottainak jelenlétében, de bárki követhette az eseményt élőben az alapítvány Facebook-oldalán.

Paróczi Ákos, a Téka Alapítvány Petőfi ösztöndíjasa mutatta be a kiállítási anyagot, hiszen nagyrészt az ő munkája volt a gyűjtés, digitalizálás, rendszerezés is. A Hagyományok Háza és a Téka Alapítvány közös projektje a mezőségi falvakban zajló gyűjtőmunkát tűzte ki célul. A fotókon megörökített életképeket, arcokat kiállítás formájában először Szamosújváron a Téka Alapítványnál láthatók, majd vándorkiállítás formájában a projekt partnereinél is láthatóak lesznek.

A fotókat a Téka Szórványkollégium diákjai gyűjtötték össze, nagyrészt családjaik értéktárából. A fiatalok nagy örömmel vállaltak részt a feladatban, és szép eredményeket sikerült elérniük. Tíz településről 33 diák több mint 450 képet gyűjtött, amelyekből válogatás – 300 kép – látható a tárlaton. Kaptak képeket Árpástóról, Buzából, Nagysármásról, Vicéből, Visáról, Magyardécséből, Mezőveresegyházáról, Szépkenyerűszentmártonból, Magyarköblösről és Székről is. A diákok bevonásával az is célja volt a szervezőknek, hogy rávilágítsanak a fiatalok szülőfalvainak értékekeire, arra ösztönözve őket, hogy ők maguk is büszkén prezentálják azokat.

– A gyűjtőmunka 2019 októberében kezdődött és egészen február végéig hordták a képeket a bentlakók. A fotókat digitalizáltuk, a kiállítási anyag pedig tavasszal készült el. Mint a cím is mutatja – Mezőség arcai a múlt századból – egészen az 1900-as évek legelejétől vannak felvételek, ahol életek, sorsok elevenednek meg előttünk, egészen a bölcsőtől a sírig. Láthatunk képeket a mezőgazdaság vagy épp a katonaság akkori arcáról, de sok felvétel készült fontos eseményekről, esküvőkről, lakodalmakról, konfirmálásról, temetésről. Számos portréfotó is készült arckép vagy teljes alakos beállításban, amelyen valaki épp az egyenruhájában, vagy legszebb viseletében szerette volna lefényképeztetni magát. Akadnak önfeledt, vidám pillanatokat megörökítő felvételek és régi dokumentumok lenyomatai is a gyűjteményben – foglalta össze Paróczi Ákos.

Balázs-Bécsi Attila románul is bemutatta a kiállítást, miután a helyi román közösség is érdeklődést mutatott. Megköszönte Paróczi Ákosnak a projektben kifejtett munkáját, meg azt is, hogy bár a kollégium járvány miatt bezárt, a Petőfi ösztöndíjas mostanáig segítette a Téka Alapítvány munkáját. A tavasszal zajló kézműves műhely felújításából, költöztetéséből is kivette a részét.

A járványhelyzet most nem tette lehetővé, hogy a kiállítást fizikálisan is elérhetővé tegyék a szélesebb közönség számára, de a kiállítási anyaga a Téka Alapítvány Facebook-oldalán megtekinthető. Csodálják meg Mezőség arcait…


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás: felügyeli a ...
Választás: a koronavírussal fertőzöttek ...
Másodfokú viharriasztás harminc megyében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ