Meglepetésekkel teli lesz az idei TIFF
Vissza

Meglepetésekkel teli lesz az idei TIFF

Habár a 18. életév betöltését általában a felnőtté válással szokták egybekötni, a TIFF szervezőcsapata még mindig fiatalosnak, energikusnak érzi magát – indította a filmfesztivál tegnapi sajtótájékoztatóját Tudor Giurgiu igazgató, aki kiemelte: egy hatalmas bulin, a kolozsvári 18 évesekkel közösen ünneplik saját születésnapjukat. A TIFF házban tartott sajtóértekezleten Tudor Giurgiu mellett Mihai Chirilov, művészeti igazgató és Cristian Hordilă menedzser beszélt a fesztivál érdekességeiről. Mint elhangzott, idén 220 filmet hoznak el Kolozsvárra, köztük aktuális alkotásokat, fesztiválokon díjazott produkciókat, de számos hazai rendezést is. A válogatásban szerepelnek kolozsvári filmek is, a Sapientia és a BBTE diákjainak alkotásai, de a TIFF PitchStop programján díjazott ötletekből megvalósult rendezések.

Tudor Giurgiu elmondta, a fesztivál fiatalos marad, de megünnepli nagykorúsítását. Ezért a rendezvényt 11 olyan kolozsvári fiatallal népszerűsítették, akik idén ünneplik 18. születésnapjukat és egy hatalmas szülinapi bulit is tartanak, amelyre minden olyan kolozsvári hivatalos, aki május 31. és július 9. között, azaz a seregszemle ideje alatt tölti be a 18. életévét – közölte a fesztiváligazgató.

– Meglepetésekkel teli lesz az idei TIFF – fogalmazott fesztiváligazgató, és ilyen rendezvény lesz maga a megnyitó is. A fesztivál május 31-én Tudor Giurgiu legújabb, Parking című filmjének bemutatójával indul, a főtéri vetítésen jelen lesz a stáb egy része, akik akkor fogják először látni közös munkájuk végeredményét.

Giurgiu az eddig bejelentett programpontok közül kiemelte az Amatőr Filmek Üzemét, amelyet május 31-én, az üzem ötletgazdája, a TIFF díszmeghívottja, Michel Gondry jelenlétében nyitnak meg. A fesztivál másik kiemelkedő meghívottja Nicolas Cage. Az igazgató bevallotta, meglepődtek, hogy a „fantasztikus filmográfiával rendelkező” amerikai színész elvállalta felkérésüket és ellátogat a fesztiválra. Mindkét meghívott közönségtalálkozót és mesterkurzust is tart a TIFF-en, tette hozzá.

Óriási népszerűségnek örvend a filmes seregszemle Let’s Go Digital!, 14–18 éveseknek szóló programja is, amelyre idén szucsávai, bukaresti és tulceai diákok is jelentkeztek. „Olyan helyekről érdeklődnek a program iránt, ahova nem gondoltam, hogy eljutnak az ötleteink”, fogalmazott Tudor Giurgiu.

A beválogatott filmekről Mihai Chirilov beszélt a sajtó képviselőinek, kiemelve: az eddig megszokott kategóriák, mint a versenyszekció, a Supernova, Határok nélkül, Árnyak, Román Filmnapok, Magyar Nap vagy az EducaTIFF idén is szerepelnek a programban, viszont több új kategóriával bővült a fesztivál.

A 18. TIFF-en három ország kerül Fókuszba. Először előtérben az egyik legnagyobb ázsiai ország a TIFF-en, a Fókusz Kína egy sokrétű válogatás, kasszasikerekkel és restaurált filmekkel. Mivel idén francia-román kulturális évadot hirdettek, a fesztivál külön szekcióban mutat be francia rendezésekkel. A jó román–albán filmes kapcsolatoknak köszönhetően Minifókusz Albánia címmel is hirdetnek programot.

Míg tavaly a politikai korrektség témakörét járta körül a fesztivál, idén a vallások, vallásosság és a hit kerül terítékre. A Vallásóra nevű szekcióba beválogatott kilenc alkotás, amelyek a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) díjáért versengenek, mindegyike frontálisan közelíti meg a témát. Mihai Chirilov ugyanakkor kiemelte, a szekció nem annyira ellentmondásos, mint gondolja a közönség, és nem célja dönteni arról, hogy jó vallásosnak lenni vagy sem.

A hagyományos 3x3 nevű szekcióban idén Fatih Akin és Veit Helmer rendezők munkásságát mutatják be, valamint egy mini-retrospektívvel emlékeznek meg Agnès Varda nemrég elhunyt rendezőre.

A szervezők emellett elmondták az InfiniTIFF alatt a filmgyártás jövőjéről tárgyalnak majd, ugyanakkor számos sokkoló filmet, komédiát, fiatalokról szóló alkotást, koncertet és rengeteg meglepetést ígértek még.

A május 31. és június 9. között zajló fesztivál teljes programját május 20-án ismertetik, további információk a fesztivál weboldalán (www.tiff.ro) érhetők el.

(Borítókép: A sajtótájékoztató résztvevői (balról jobbra),Mihai Chirilov, Tudor Giurgiu és Cristian Hordilă . Fotó: Nicu Cherciu)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egyre gyorsabb ütemben terjed az új ...
Vízilabda Eb - A spanyolok újra ...
Tiltakoznak az 5G hálózat bevezetése ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ