Még mindig Kolozsváron kell a legtöbbet fizetni a lakásokért
A legdrágább ház tavaly 1,15 millió euróért cserélt gazdát
A legdrágább ház tavaly 1,15 millió euróért cserélt gazdát
Vissza

Még mindig Kolozsváron kell a legtöbbet fizetni a lakásokért

Augusztus végén országos tekintetben Kolozsváron voltak a legdrágábbak a lakások a Blitz ingatlanügynökség adatai szerint, amelynek szakértői rámutatnak: az első negyedév 11 százalékos, gyors növekedése után, a járványügyi korlátozások következtében, a második negyedévben megtorpant az ingatlanpiac, 70 százalékos visszaesést jegyeztek a kereslet terén. A felmérés arra is rámutat, május végétől már növekvő tendenciát mutatott az ingatlanpiac, a kereslet mértéke ismét a márciusban jegyzett szintet hozta. A lakásárak júliusban ismét növekedésnek indultak, augusztus végére Kolozsvár vezette a rangsort négyzetméterenkénti átlagár tekintetében (1811 euró/m²). Őt követte a sorban Bukarest (1357 euró/m²), Temesvár (1293 euró/m²), Konstanca (1234 euró/m²), Brassó (1197 euró/m²). Az ingatlanügynökség forgalma az év első nyolc hónapjában meghaladta az 1,5 millió eurót, ami még ilyen körülmények között is nagyobb volt a tavaly jegyzett 1,4 millió eurós forgalomnál.

A RE/MAX nemzetközi ingatlanközvetítő hálózat szakértőinek prognózisa szerint idén országos szinten 5 és 10%-os árkorrekció várható lakásárak tekintetében. Az európai országok helyzetét vizsgáló ingatlanpiaci felmérés a koronavírus-járvány következményeire összpontosított, konklúziói között szerepel az árkorrekció alkalmazása az eladásoknál, a bérleti díjak csökkenése, valamint a tranzakciók mértékének enyhe csökkenése. 

A vizsgálat Európa 27 régiójából 2130 vezető ingatlanügynökség adatait összegezte. Európai szinten az eladásokra vonatkozóan a szakértők több mint fele jósol 5-10 százalékos árcsökkenést. Kivételt képez Franciaország. Finnország, Hollandia, Csehország és Törökország, ahol 2-5%-os árcsökkenésre számítanak. Ami a romániai helyzetet illeti, az ingatlanszakértők 5-10%-os árkorrekcióval számolnak az ingatlan helyszínének függvényében.

Ingatlanbérlés tekintetében borúlátóbbak a szakértők, mert 10-15%-os visszaeséssel számolnak. A megkérdezettek 70 százaléka 10-20%-os bérleti díjcsökkenést vetít előre a kereskedelmi egységek esetében. 
Az ingatlanközvetítők közel fele tette le voksát a romániai ingatlanpiac stagnálása vagy enyhe csökkenése mellett. De a szakértők szerint enyhe csökkenés jellemzi az ingatlanpiacot Európa-szerte, Franciaország, Lengyelország, Bulgária kivételével, ahol növekedést vetítenek előre a házértékesítés szegmensben. 
De nemcsak ezekben az európai országokban váltak keresettebbé a kertes házak, a kijárási korlátozások következtében Kolozsváron is nagyobb volt az érdeklődés a zöldövezettel is rendelkező ingatlanok iránt. Sebestyén Ildikó kolozsvári ingatlanközvetítő is megerősítette azt a nyár eleji tendenciát, miszerint Kolozsváron is nagyobb volt a kereslet a kertes házak és a beépítetlen telkek iránt.
 
Tavaly is Kolozsváron voltak a legnagyobbak az ingatlanárak, a korábbi évekhez hasonlóan pezsgett az ingatlanpiac, a tranzakciók összértéke pedig megközelítette a 680 millió eurót – derül ki a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által nemrég közzétett, az önkormányzat által nyilvántartásba vett ingatlan-tranzakciók helyzetére vonatkozó kézikönyv adataiból. A kiadvány összegzése szerint 2019-ben 6%-kal nagyobbak voltak a négyzetméterenkénti lakásárak 2018-hoz képest, és kétszer akkorák, mint 2014-ben; az ingatlanok négyzetméteréért 1362 eurót kellett kifizetni.
 
A kézikönyv tartalmának egyik érdekessége, hogy a lakásvásárlók 30 százaléka nem is Kolozs megyéből, hanem a környező megyékből származott. De az is kiderül, hogy 2019 két legértékesebb tranzakciója egy 1,15 millió eurós telkes ház, illetve egy 12,5 millió eurós épület volt.

A legtöbb tranzakciót – közel 45 millió euró összértékben – az Al. Vaida Voevod utcában található ingatlanok kapcsán jegyezték. A legkevesebb adásvételt pedig a Szopori/Soporului utcai és a Bükki/Făget negyedi ingatlanok esetében bonyolították. A legkevésbé értékes lakások pedig a Nyárfasor/Plopilor negyedben cseréltek gazdát. A legtöbb ingatlantranzakciót (967) szeptemberben jegyezték, ám a legdrágább lakások (közel 78,8 millió euró összértékben) októberben cseréltek tulajdonost.
 
Sebestyén Ildikó ingatlanközvetítő lapunknak elmondta: az 1362 euró/négyzetméteres ár valós. A Nyárfasor negyedről a szakember úgy vélekedett: ott sem olcsóbbak vagy rosszabbak a lakások, de nagyon kevés eladandó lakást hirdetnek meg. A szeptemberi–októberi lakásvásárlásról úgy vélekedett, kapcsolatban áll az egyetemi tanévkezdéssel. „A szülőknek megéri lakást vásárolni Kolozsváron tanuló gyermeküknek, mert ez jó befektetésnek bizonyul bármikor” – fogalmazott.
 
Az önkormányzat által kibocsátott kézikönyvből azt is megtudhattuk, hogy a legkeresettebb ingatlanok az 1000 négyzetméternél nagyobb területek, illetve a 35-55 négyzetméteres tömbházlakások voltak. A legdrágább lakás egy Hajnal negyedi E. Ionescu utcai ingatlan volt, ami 1,15 millió euróért cserélt gazdát. A legdrágábban eladott földterület pedig a Szopori úton található, a vevő egymillió eurót fizetett ki érte. A kézikönyből az is kiderül, a legtöbb lakást (997-et) a Monostor negyedben adták el, és hogy a belvárosban illetve környékén a tavalyi tranzakciók összege megközelítette a 88,3 millió eurót. Mint ahogyan az is, hogy a legdrágább épületegyüttesért az új tulajdonos 12,5 millió eurót fizetett, jogi személyek tulajdonába pedig az ingatlanok 21,8 százaléka került. 

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában ismét meghaladta az 500-at a ...
Tetemes bírság a Mozi+-nak rossz ...
Forog az Oscar-díjas Deák Kristóf első ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ