Másfajta szerelmekről a novemberi Cinemateca TIFF-en
Vissza

Másfajta szerelmekről a novemberi Cinemateca TIFF-en

Novemberben is folytatja a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál és a Győzelem mozi a Cinemateca TIFF nevű programját, ebben a hónapban másfajta szerelmekről szóló dokumentumfilmeket és fikciós alkotásokat hoznak el a közönségnek.

Elsőként az Aradi Dokumentumfilm Fesztiválon (fARAD) frissen bemutatott Rocco című dokumentumfilmet vetítik november 8-án, csütörtökön 20:30-tól a Győzelem moziban.

Az alkotás Rocco Siffredi történetét mutatja be, a pornosztár 30 év után abbahagyná munkáját. Thierry Demaizière és Alban Teurlai rendezők kellő inteligenciával és érzékenységgel követik a színész utolsó munkaévét és az őt körülvevőkkel való kapcsolatát. A végeredmény Siffredi rendkívült árnyalt portréja lett, akinek legnagyobb vétsége, hogy azt csinálta, amit szeretett – áll a közleményben.

Egy igazi filmkedvelő nem tud soha ellenálni egy Festin Gaspar Noé filmnek, a rendezőnek a Cinemateca TIFF két vetítést is dedikál. Az Enter the Void olyan film, amelyet nem azért készítettek, hogy mindenkinek tetsszen, de ha valaki látta, biztosan visszagondol még rá. Egy, Tokióban a rendőrség által megölt drogkereskedő szelleme a túlvilág és az általa éppen elhagyott világ között utazik, megváltást keresve. A rendező által pszichedelikus drámának definiált film nem volt kasszasiker, de a kortárs francia mozi egyik legösszetettebb és legőrültebb alkotása, amelyet Kolozsváron november 15-én, csütörtökön 19:30-tól vetítenek.

Néhány nappal később a Love című film látható, a 2015-ben, Cannes-ban bemutatott alkotásban Festin Gaspar Noé a szerelem csiszolt összetettségét próbálja takarni, a saját sokkoló stílusában. A Párizsban élő amerikai Murphy és a szenvedélyes, instabil francia Electra kapcsolata a feje tetejére áll, amikor eldöntik: kipróbálnak egy ménage à troist. A Love nemcsak a szexről szól, hanem inkább azt térképezi fel, mi hoz össze két embert. A film november 18-án, vasárnap 17:30-tól látható.

A francia mozi egy alkotásával ér végét a novemberi Cinemateca TIFF: A virradat ígérete című filmet november 22-én, csütörtökön este 8 órától, valamint november 25-én, vasárnap 17:30-tól vetítik. Filmet készíteni Romain Gary regényeiből inspirálódva nem újdonság, az idők során számos rendező, mint Mose Mizrahi vagy John Huston alakította át filmmé Gary történeteit, ám A virradat ígérete, amely Romain Gary élettörténetét mutatja be, olyan, mintha forgatókönyvnek íródott volna. A lengyelországi gyerekkora, pilótáskodása a második világháborúban, írói tevékenysége, amellyel sikerül becsapnia a párizsi elitet, mind visszaköszön a filmben. Eric Barbier rendező azonban nem elégszik meg a kultuszregény történetével, filmjébe megemlékezésekre épülő jeleneteket is beemel.

(Borítókép: Pierre Niney és Charlotte Gainsbourg A virradat ígérete című filmben)  


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ