Manfred Webert választották az EPP csúcsjelöltjévé
Vissza

Manfred Webert választották az EPP csúcsjelöltjévé

Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választotta meg csütörtökön az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjára a pártcsalád helsinki kongresszusán. A hivatalos eredmények szerint Weber a szavazáson jelentős többséggel, azaz 619-ből 492 szavazattal legyőzte vetélytársát, Alexander Stubb volt finn miniszterelnököt. A csúcsjelölt az EB következő elnöke lehet, amennyiben az EPP győzelmet arat a jövő évi európai parlamenti választásokon.

„Azért szavaztam ma, hogy Európa 50 millió polgárának, az őshonos kisebbségek közösségének erős hangja legyen az európai parlamenti választási kampányban és 2019-et követően” – közölte Facebook oldalán Kelemen Hunor a voksolás eredményének nyilvánosságra hozatala után. Mint ismeretes, mind az RMDSZ, mind a Fidesz a két jelölt közül Webernek szavazott bizalmat.

„Manfred Weber az a csúcsjelölt, aki hiteles szószólója ügyeinknek, ő a Néppárton belül azt a centrumot képviseli, amely össze tudja fogni a tőle jobbra és balra álló szervezeteket. Meggyőződésünk, az EB elnökeként azért is dolgozik majd, hogy a Kelet és Nyugat közötti megosztottságot csökkentse. Csak egy erős Európában fejlődhet Erdély. Európa pedig akkor lesz erős, ha tagállamai összefognak, ha valós megoldást nyújt a polgárok problémáira. Gratulálok Manfred Webernek!” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke.
Az EPP kétnapos kongresszusán a pártcsalád több neves képviselője mellett tegnap felszólalt Orbán Viktor is. A magyar miniszterelnök beszédében hangsúlyozta: a nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát. „Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz” - mondta Orbán Viktor.
A kormányfő beszédében kiemelte: a közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Európát mindig az erős nemzetek tették sikeressé, és ez ma is érvényes: „nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül” – jelentette ki.

Kifejtette: a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája, amelynek 27 arca van, és amely „egyszerre keresztény és demokrata” – mutatott rá.

A miniszterelnök úgy vélte, először helyre kell állítani a Néppárt egységét, ezért „sohase szavazzunk bizalmat olyanoknak, akik arra építik a személyes ambícióikat, hogy a szocialisták és a liberálisok kritikáját behozzák az EPP-be”.

Orbán megköszönte Manfred Webernek, hogy a magyar választási kampányban eljött Magyarországra. „Egy olyan embert tisztelünk benned, aki tudja, mikor van ideje a vitának, és mikor van ideje az egységnek” – mondta.Beszédében a miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy pénteken lesz a berlini fal leomlásának évfordulója. "Nagy pillanat, Európa újraegyesítésének pillanata volt ez" - fogalmazott.
 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

POSZT 2019 – A Woyzeck című ...
Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ