Manfred Webert választották az Európai Néppárt új elnökévé

Kelemen Hunor: vissza kell térni a gyökerekhez

Manfred Webert választották  az Európai Néppárt új elnökévé
Manfred Webert (képünkön) választották az Európai Néppárt (EPP) elnökévé a párt rotterdami kongresszusán. A tisztújító kongresszuson a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) színeiben politizáló Weber – akit 2014-ben már az EPP frakcióvezetőjének választottak – egyedüli jelöltként indult a pártcsalád vezetői posztjáért, és a voksok 89 százalékát szerezte meg.

Elődje, Donald Tusk egykori lengyel miniszterelnök és az EU állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács volt elnöke azt mondta, a jövőben a lengyel belpolitikára szeretne koncentrálni.

Weber a napokban azt nyilatkozta, szükség esetén Magyarország nélkül kell bevezetni olajembargót Oroszországgal szemben. Mint mondta, az EU tagországainak a közösségi szint helyett kormányközi együttműködés keretében kell bevezetniük embargót az orosz kőolajra, ha Magyarország nem hajlandó csatlakozni.

Mint ismeretes, a néppárt adja az Európai Parlament legnagyobb frakcióját, de a jobbközép uniópártok vereséget szenvedtek a legutóbbi német választásokon, és a pártcsaládhoz tartozó francia konzervatív erő sem tudott sikert aratni a francia elnökválasztáson, így a 27 európai uniós tagállamból csupán nyolcat vezetnek néppárti politikusok, az EU öt gazdaságilag legerősebb országában – Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban – ellenzékbe kényszerültek.
A kongresszuson Nicolae Ciucă miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt elnöke az EPP volt elnökével, Donald Tuskkal.
„Beszéltünk Románia és az Európai Unió politikai és gazdasági helyzetéről, valamint az előttünk álló kihívásokról. Donald Tusk elnök teljes támogatásáról biztosította Romániát az ország schengeni csatlakozása ügyében” – írta Ciucă a Twitteren.

Ugyancsak az EPP-kongresszus keretében a CDU elnökével, Friedrich Merzcel, valamint a finnországi Nemzeti Koalíció elnökével, Petteri Orpóval is tárgyalt a román kormányfő.

A PNL elnöke több párttársával együtt vett részt az EPP tisztújító kongresszusán, amelyen új elnököt, alelnököket, főtitkárt és kincstárnokot választott a néppárt.

„Új elnököt választottunk az Európai Néppárt (EPP) élére Manfred Weber személyében. Én nagyon remélem, hogy mától új fejezetet nyithatunk a néppárt életében, és ezzel együtt magunk mögött tudjuk az elmúlt időszak régi és rossz politikai gyakorlatait. Az előttünk álló nagy kihívásokban a néppárt akkor tud erős maradni, ha a különböző véleményeknek teret ad, és képes azokat integrálni. Az RMDSZ egy sikeres néppártot akar, ehhez viszont az kell, hogy visszatérjünk a hagyományokhoz, a gyökerekhez, és hűek legyünk a Wilfried Martens-i örökséghez.  Jó munkát és bölcsességet kívánunk a megválasztott elnöknek!” – írta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

(Fotó: Facebook)