Magyar szerzőket díjazott az írószövetség
Vissza

Magyar szerzőket díjazott az írószövetség

Ma délben tartotta a Romániai Írószövetség kolozsvári fiókszervezete tavaszi-nyári közgyűlését, amelyen átadták a helyi szervezet díjait is. A szövetség több kategóriában osztott ki elismeréseket, többek között a romániai kisebbségi szerzők munkásságát is jutalmazta. Az eseményen Vajda Anna Noémi a Páskándi Géza debüt-díjat vehette át Hámozottak című kötetéért (Sétatér Kulturális Egyesület kiadó), míg Gaal György Keresztül-kasul a nagyvilágban című könyvét (Polis Kiadó) Kacsó Sándor-díjjal ismerte el az egyesület.

„Páskándi Géza író, költő, esszéista és dramaturg is volt egy személyben, és pont emiatt olyan szerzőt díjazunk, aki a tavaly megjelent prózakötetében szinte teátrálisan ír a múltról, Közép-Európa elmúlt 119 évéről”, méltatta Vajda Anna Noémit Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője, a kolozsvári fiókszervezet kisebbségi osztályának vezetője.

– A Kacsó Sándor-díjat olyan szerző kapja, aki irodalomkritikusi és -történetírói tevékenységéről ismert szakmai körökben, de akit ez alkalommal egy 29 epizódos útleírásáért díjazunk – mondta Karácsonyi Zsolt a díjazottról, Gaal Györgyről.

Az írószövetség több díjat is átadott az eseményen. A legjobb prózakötet kategóriában a Liviu Rebreanu-díjat Florina Ilis kapta a Cartea numerilor című kötetéért, míg a Pavel Dan elismerést Horea Poenar érdemelte ki Locuri blânde pentru Aura című könyvével. Vers kategóriában Hanna Bota Imperfecțiunea perfectă, és Mircea Petean Nerostitele című kötetéért kapott elismerést, míg kritika és irodalomtörténet szekcióban Ion Pop Poezia românească neomodernistă című könyvét díjazták. A legjobb fordítónak Alexander Baumgarten bizonyult, Arisztotelész Fizika című munkájának román nyelvre való átültetéséért. Debütdíjat Marius Popa kapott, Exerciții de irealizare című könyvéért.

Idén a román nyelvű kiadványokat Constantina Raveca Buleu, Victor Cubleșan, Olimpiu Nușfelean, Andrei Moldovan és Răzvan Voncu zsűrizte, kisebbségi kategóriában Balázs Imre József és Karácsonyi Zsolt döntött a díjazottakról.

(Borítókép: Vajda Anna Noémi és Gaal György a díjátadón. Fotó: Karácsonyi Zsolt)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megállapodtak a kormánykoalíció pártjai ...
Működésbe lép az EU első ...
Jövőt akar teremteni a BBTE a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ