Magyar kultúra napja: villámcsődület Kolozsvár főterén
Erdélyi magyar művészeket és műfordítót díjaznak
Erdélyi magyar művészeket és műfordítót díjaznak
Vissza

Magyar kultúra napja: villámcsődület Kolozsvár főterén

Először ünnepelték villámcsődülettel a magyar kultúra napját a kolozsvári Báthory-líceum, a Református Kollégium és a János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulói. Tegnap délután száznál több fiatal énekelt Kolozsvár főterén. A magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvények már hétvégén elkezdődtek: a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) szombaton délután Dicsőszentmártonban, vasárnap délután a törökvágási református egyházközség Donát úti templomában tartotta meg hagyományos kóruskoncertjét. Szintén a jeles nap apropóján nyílt meg tegnap délután az Apáczai-líceum képzőművészeti tagozatos diákjainak képeiből álló kiállítás Magyarország Kolozsvári Főnkonzulátusán. Ma délután 6 órától pedig az RMDSZ hetedik alkalommal szervezi meg az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjátadó gálát a sétatéri kaszinóban, ahol három jeles erdélyi magyar művészt és egy műfordítót díjaznak. 

Száznál több kolozsvári magyar iskolás énekelte tegnap Kolozsvár főterén Kozma Mátyás erdélyi zeneszerző Édesanyám, szülőföldem című kórusművét Székely Árpád karnagy vezényletével. A mostanság divatos villámcsődületre három kolozsvári magyar tannyelvű tanintézet – a Báthory-líceum, a János Zsigmond Unitárius Kollégium és a Kolozsvári Református Kollégium – diákjai vettek részt. Az ötlet a magyarországi M5 televíziós csatornától származott. A cél az volt, hogy a Kárpát-medence minél több magyarlakta településén villámcsődülettel ünnepeljék a magyar kultúra napját. 

Ezt megelőzően azonban a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) szombaton Dicsőszentmártonban, vasárnap pedig Kolozsváron tartotta meg hagyományos kóruskoncertjét a Donát úti református templomban. Bibza Gábor esperes, a Törökvágási Református Egyházközség lelkésze elmondta: a RMD már tizenegyedik alkalommal ünnepli meg az egyházközséggel közösen a magyar kultúra napját kórushangversenyt szervezve. – Ha nincs a magyar kultúrára emlékező rendezvény, ahol az ifjak énekelnek, akkor elfelejtődik az anyanyelv, a kultúra. Ezért számunkra a magyar kultúra napja nemcsak ünnep, hanem létkérdés. Legyen az éneklés imádság, és életerőnk kifejezője – összegzett Bibza Gábor esperes. 

Tóth-Guttman Emese RMD-elnöktől megtudhattuk: az idei magyar kultúra napján Szabédi László költő, a Bolyai Egyetem oktatója és a nagyváradi születésű, ám főleg Győrben tevékenykedő Halmos László zeneszerző emléke és munkássága előtt tisztelegtek. – A zene és a vers a művészetben elválaszthatatlan. A mi felelősségünk az, hogy a következő nemzedék is törődjön kultúránkkal – vélekedett Tóth-Guttman Emese, majd röviden ismertette Halmos László zeneszerző életét és munkásságát. Bartha Katalin-Ágnes irodalomtörténész a Bolyai Egyetem egyesítése miatt az öngyilkosságot választó Szabédi Lászlóra emlékezett. – A hatvan éve elhunyt Szabédi László hatvan éve hallhatatlan, és nem kell bezárni a kegyelet börtönébe. Szabédit nem lehetett kisajátítani, mert ő minden olvasójáé – közölte az irodalomtörténész. 

A Visszhang kórus tökéletesen szólaltatta meg a kortárs kórusműveket (SIMON LORAND felvétele)

 

Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) országos elnöke azt fejtegette: nemzeti imánk sorai választ adnak azokra a kérdésekre, amelyek most nemcsak nemzetünket, hanem az egész kontinenst foglalkoztatják. 

A kóruskoncerten öt kórus lépett fel: a törökvágási református egyházközség kórusa (karnagy: Kalló Ildikó), a kolozsvári Szent Mihály-templom Szent Cecília kórusa (karnagy: Potyó István), a Kolozsvári Református Kollégium líceumi vegyeskara (karnagy: Székely Árpád), a kolozsvári egyetemistákat tömörítő Visszhang kórus (karnagy: Molnár Botond) és a Guttman Mihály Pedagóguskórus (karnagy: Bedő Ágnes). Mind az öt kórus tudása legjavát nyújtotta: az alkalomhoz illő műveket adtak elő igyekezettel és odaadással, eleget téve mind a tiszta intonáció, mind a muzikális előadásmód követelményeinek. Bebizonyosodott: a kortárs zeneszerzők is tudnak olyan, művészeti szempontból értékes kórusművet komponálni, amelyet nem professzionális énekkarok is tökéletesen elő tudnak adni. Közreműködött Rekita Rozália színművész. 

Az Apáczai-líceum képzőművészeti tagozata diákjainak kiállításmegnyitóján Székely Géza képzőművész-tanár arra emlékeztetett, hogy a konzulátus termében már többször kiállítottak a tanulók. Tavaly nyár elején látogattak el a „Hymnus földjére”, Szatmár megyébe. Ennek eredménye az a több száz alkotás, amelyből válogatást tekinthetnek meg az érdeklődők. Az alkotásokat változatos technikával hozták létre: láthattunk linómetszeteket, pasztelleket, stb. Téma szerint az alkotások templomokat ábrázolnak, de felfedezhető egy néprajzi vonulat is, amely a népviseletet, építészetet mutatja be. Mile Lajos Magyarország kolozsvári főkonzulja közölte: a kultúra megtartó erő, de tőlünk függ, hogyan viszonyulunk hozzá, mennyit örökítünk át az utánunk jövőknek. A beszédeket Marosán Csaba színművész Az Értől az Óceánig című összeállítása követte. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ