Macskaságok – az érdekesebb együttlétért
Vissza

Macskaságok – az érdekesebb együttlétért

“Macskáéknál” voltam látogatóban. Két szép cicát figyeltem, ahogy a lakásban itt-ott hevertek, akár a nippek a polcokon. Gazdáikat kérdezvén, hogy mennyit szoktak játszani a cicák, meglepett a válasz: keveset. Elgondolkodtam azon: vajon miért? Teljesen normális lakásban éltek, már ami az ember szempontját illeti… és akkor fel is csillant a válasz: normális a lakás az ember szemszögéből, de unalmas a cicáéból!

Vajon a kedves olvasó elgondolkozott-e egyszer azon, hogy kedvenc cicájának/cicáinak a lakhatási körülményei elég érdekesek-e az állatok számára? Elég ingerdús környezet áll a rendelkezésükre, vajon nem unatkoznak-e. Ha pedig igen, akkor mi lenne erre a megoldás?

Erre a válasz a környezet macskabarát-ingergazdagítása. Mit is jelent ez a kijelentés? Ingergazdagítás alatt értjük a macskák környezetének oly módon való átalakítását, hogy az kielégítse mind fizikai, mind szellemi szükségleteiket, így biztosítván a stressz drasztikus csökkentését, továbbá az állat egészségi állapotának és jólétének növelését.

A macskák természetes viselkedése nagyon nehéz a négy fal között. Sajnos, egyre több cica lesz a szoba foglya. Ez nem is lenne rossz, hiszen ezáltal a gazdik megóvják “őket” a  külvilág ezer veszélyétől, de a macskáknak arra is szükségük van, hogy ösztöneiket kielégítsék. A macskák fő ösztöne a vadászat, a karmolás-kaparás-köröm élesítés, ürítés, elbújás, mászkálás. Ezek megélése a cirmost boldoggá teszi, így az immunrendszere is erősebb lesz, csak így lesznek elégedettek cicáink.

A környezet nem megfelelő gazdagítása hátrányba szorítja az ösztönök kielégítését, fizikailag és szellemileg leépítik az állatot, ezért a cica stresszes lesz, megjelennek a viselkedészavarok, könnyebben megbetegszik és nehezebben gyógyul.

Az ingerszegény környezet nagyon megmutatkozik a cicák viselkedésében. Leggyakrabban észre vehető jel az agresszió, amelyik irányulhat fajtársra vagy emberre, játék közben mutatkozó agresszivitás, elválasztási szorongás, túlzott hangoskodás, különböző tárgyak karmolása, félelem, ürítési gondok, letargia.

Nagyon fontos tudni, hogy ha megfelelően gazdagítjuk a környezetet, ezek a viselkedések nagy része megszűnik. Szem előtt tartandó, hogy a környezet ingerdúsítása biztosítsa a macsekek fiziológiai, szociális és érzékszervi stimulációját, utánozva a kinti környezetet.

Ha ezt elérjük, a cica mentálisan és fizikailag is ösztönözve lesz, kiéli vele született tulajdonságait,   csökken a stressz-hatás és megnő a stressz-feldolgozó képesség, alternatívát jelent kellemetlen viselkedések ellenében, csökken a cicatársak közötti konfliktusveszély és növekszik a gazdihoz való kötődés.

Hogyan is érhetjük ezt el?

Meg kell növelni a cicák fizikai aktivitásának a lehetőségeit olyan tevékenységekkel, amelyekről tudjuk, hogy az állatnak örömöt szerez, ösztönözni kell az önálló játszás lehetőségét. Az olyan játékok, amelyek nyomogatása ételhez juttatja a cicát, vagy megnehezíti az étel megszerzését, nagyon segítik az agy működését, ösztönözve a vadászösztönt is, akárcsak a cérnára kötött és lógatott játékok, rongyok vagy akár elemes játékok, amelyek a “prédát” utánozzák. Ezek változtatása fenntartja az állat érdeklődését és mindig új lehetőségeket biztosít a cica számára.

A különböző karmoló felületek felfogása megvédi a bútorokat, és lehetővé teszi azt, hogy a  cicák megéljék  karmolási vágyukat is. Arra kell figyelni, hogy a pihenőként szolgáló helyek vízszintesen és függőlegesen helyezkedjenek el, a territórium határai mentén, és kiemelkedő helyeken. A karmolási viselkedés territoriális megnyilvánulás a karmok élezésén túl.

Ha az ablak közelében a falakon polcokat helyezünk el, a cicánk kapcsolatba léphet a külvilággal,  így vizuális stimulációval gazdagítjuk a környezetét. Akár egy akvárium is leköti a cica figyelmét, ám azt biztonságos helyre kell tenni. 

A cicáknak szüksége van biztonságos helyekre, ahova félre tudnak húzódni, elbújni, így megnyugodni. Kitűnő ötlet a fából vagy kartonból készült “bújós” dobozok elhelyezése félreeső helyeken.

Az etetést úgy is meg lehet oldani, hogy a házban több helyre kirakunk egy-két falatot. Míg a cica körbejárja és megeszi az ételt, elfárad, de kielégíti a zsákmánykereső ösztönét is. A klasszikus zene nyugtató hatással van cicáinkra.

Arra viszont ügyelni kell, hogy egyszerre ne tegyük ki cicánkat sok új dolognak, mert ezzel megijeszthetjük őkegyelmét. Folyamatosan cserélgetve, időszakonként vezessük be az ingergazdagító  lehetőségeket, eszközöket.

Cicabaráti üdvözlettel!


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szenátus elutasította a gyermekpénz ...
Román városnak akarják láttatni ...
Rollerezőket és bringásokat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ