Ma kezdődik a 11. dráMA Székelyudvarhelyen
Vissza

Ma kezdődik a 11. dráMA Székelyudvarhelyen

Tizenkét kortárs drámából született előadást tekinthetnek meg az érdeklődők a székelyudvarhelyi 11. dráMA színházi találkozón. A Tomcsa Sándor Színház és a Pro Theatrum Alapítvány által szervezett dráMA kortárs színházi találkozó szeptember 16-21. között zajlik.

A szervezők a seregszemle mottója – Előtérben a néző – értelmében igyekeznek közelebb vinni az alkotókat és az alkotásokat a nézőkhöz. A közönség számára beavató előadással egybekötött foglalkozásokat tartanak, lesznek rendhagyó közönségtalálkozók, ahol a néző bepillanthat a kulisszák mögé, illetve „villámrandizhat” az alkotókkal. Öt tehetséges egyetemista nézőbarát kritikai műfajokkal fog kísérletezni, munkájukat szakmai koordinátor és neves román kritikusok által vezetett workshopok fogják segíteni.

A találkozó a szatmárnémeti Harag György Társulat ma esti előadásával indul, Székely Csaba groteszk sorstragédiáját, a Semmit se bánok című darabot Lendvai Zoltán rendezésében láthatja a közönség.

Bartis Attila Romlás című drámája a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában (rendező: Mátyás Zsolt Imre), Székely Csaba provokatív Nem egészen 1918 (Nu chiar 1918) című drámája pedig a sepsiszentgyörgyi román társulat, az Andrei Mureşanu Színház tolmácsolásában (r.: Cristian Ban) tekinthető meg a találkozó során.

A kolozsvári kísérleti színházi műhely, a Reactor Győrfi Katának, a magányról és az egyedüllétről szóló drámája alapján készült előadással, a Love me tinder-rel vendégszerepel (r.: Adina Lazăr). A közönség láthatja Matei Vişniec Migránsoook, avagy túlsúlyban a bárkánk című darabjából született előadást is, ezúttal a Kisinyovból (Moldovai Köztársaság) érkező „Satiricus" I. L. Caragiale Nemzeti Színház előadásában. 

Ugyancsak Vişniec-darabot visz színre a nagyváradi Szigligeti Társulat, a Napnyugat expressz Zakariás Zalán rendezésében látható. A suceavai Matei Vişniec Városi Színház is jelen lesz Gianina Cărbunariu a kivándorlás és az emberkereskedelem kényes témáját boncolgató Kebab című drámájával (r. Daniel Iordan).

A Tomcsa Sándor Színház az új évad első bemutatóját a dráMA keretében tartja, az ősbemutató címe: Kovács János meghal, a darab szerzője Hatházi András, aki második helyezést ért el a IV. dráMÁzaton, a drámaíró kategóriában.

A Lovassy Cseh Tamás jegyezte Románia 100 című előadást a kolozsvári Váróterem Projekt mutatja be, a találkozó záró előadását a Háy János által írt A halottembert a Csíki Játékszín viszi színre.  

A magyar dráma napját is megünneplik a seregszemlén, ebből az alkalomból a szervező színház a Béka-királykisasszony című ifjúsági előadását mutatja be.

A részletes programról a www.szinhaz.ro weboldalon lehet tájékozódni. 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót
Koronavírus az Apáczaiban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ