Liberális tandem
Vissza

Liberális tandem

A szociáldemokrata párton belüli leszámolások múlt szombati kongresszusa úgy tűnik, teljesen „elnyelte” a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szintén hétvégén zajló tanácskozás fényét. A bejelentés, hogy a liberálisok döntöttek elnök-, illetve kormányfőjelöltjükről - Klaus Johannis államfő és a DNA karmaiból frissen szabadult Ludovic Orban személyében -, nem keltett nagyobb visszhangot. Vagy legalábbis nem akkorát, hogy ettől Liviu Dragnea harminc évvel fiatalabb barátnőjének kongresszusi jelenése lekerüljön a címlapokról.

Klaus Johannis hétvégi programján sem hagyott különösebb nyomot a dolog. Többen szóvá tették: az államfő jelen sem volt az ünnepélyes pillanatban, amikor ex-pártja a tandemet bejelentette, ehelyett családi körben, a Szeben környéki sípályákon parádézott.

Kétségtelen, volt valami mesterkélt abban a hirtelen kelt hűhóban, amit a liberálisok rendeztek tandemjük körül. Romániában 2019 végén, durván (durva) másfél esztendő múlva kerül sor az elnökválasztásokra, a parlamentiekre pedig rá egy évre, 2020-ban; 2018 tehát jó esetben az erőgyűjtés, a tapogatózások esztendeje, hol állunk még a jelöltek nevesítésétől, kampánytól? A liberálisok azonban nem engedhetnek meg további vegetálást az ellenzék soraiban, hiszen a felmérések arra utalnak: a PSD-től leszakadó voksokon elsősorban a szavazótábor tekintetében konkurensnek számító Mentsétek meg Romániát Párt (USR) hízik. A szintén jobb és szélsőjobb választók támogatására hajtó Basescuékkal versenyre kelni is nehéz lesz, különösen a centenárium évében, bár a PNL-től sem áll távol egy kis sovinizmus, demagógia, ha a helyzet úgy kívánja.

{Tovább olvasható még 291 szó.}
Erőltetett a PNL korai elnök- meg kormányfőjelölése, de a pánikhangulat érthető. Sajnos ez nem a hamvaiból újjászülető, életerőtől duzzadó, a zaklatott múltat maga mögött hagyó liberális mocorgás, sokkal inkább valamiféle kapálózás-kapaszkodás a párt egyetlen megmaradt „aktívájába”, az erős Johannisba. A liberálisoknak, ha eredményt akarnak elérni
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter, ...
Stanley Kubrick elveszett forgatókönyve ...
Mátyás, Széchenyi, Emese és Imre a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ