Liberális tandem
Vissza

Liberális tandem

A szociáldemokrata párton belüli leszámolások múlt szombati kongresszusa úgy tűnik, teljesen „elnyelte” a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szintén hétvégén zajló tanácskozás fényét. A bejelentés, hogy a liberálisok döntöttek elnök-, illetve kormányfőjelöltjükről - Klaus Johannis államfő és a DNA karmaiból frissen szabadult Ludovic Orban személyében -, nem keltett nagyobb visszhangot. Vagy legalábbis nem akkorát, hogy ettől Liviu Dragnea harminc évvel fiatalabb barátnőjének kongresszusi jelenése lekerüljön a címlapokról.

Klaus Johannis hétvégi programján sem hagyott különösebb nyomot a dolog. Többen szóvá tették: az államfő jelen sem volt az ünnepélyes pillanatban, amikor ex-pártja a tandemet bejelentette, ehelyett családi körben, a Szeben környéki sípályákon parádézott.

Kétségtelen, volt valami mesterkélt abban a hirtelen kelt hűhóban, amit a liberálisok rendeztek tandemjük körül. Romániában 2019 végén, durván (durva) másfél esztendő múlva kerül sor az elnökválasztásokra, a parlamentiekre pedig rá egy évre, 2020-ban; 2018 tehát jó esetben az erőgyűjtés, a tapogatózások esztendeje, hol állunk még a jelöltek nevesítésétől, kampánytól? A liberálisok azonban nem engedhetnek meg további vegetálást az ellenzék soraiban, hiszen a felmérések arra utalnak: a PSD-től leszakadó voksokon elsősorban a szavazótábor tekintetében konkurensnek számító Mentsétek meg Romániát Párt (USR) hízik. A szintén jobb és szélsőjobb választók támogatására hajtó Basescuékkal versenyre kelni is nehéz lesz, különösen a centenárium évében, bár a PNL-től sem áll távol egy kis sovinizmus, demagógia, ha a helyzet úgy kívánja.

{Tovább olvasható még 291 szó.}
Erőltetett a PNL korai elnök- meg kormányfőjelölése, de a pánikhangulat érthető. Sajnos ez nem a hamvaiból újjászülető, életerőtől duzzadó, a zaklatott múltat maga mögött hagyó liberális mocorgás, sokkal inkább valamiféle kapálózás-kapaszkodás a párt egyetlen megmaradt „aktívájába”, az erős Johannisba. A liberálisoknak, ha eredményt akarnak elérni
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Pokolra szállás
  Pokolra szállás
 • Elment a New York-i emberünk
  Elment a New York-i emberünk
 • Halál élőben
  Halál élőben
 • A város bombái
  A város bombái
 • Lángoló katedrálisok kora
  Lángoló katedrálisok kora
 • Intő jel?
  Intő jel?
 • Bevágott budiajtó
  Bevágott budiajtó
 • Szegény betegek, gazdag egészségesek
  Szegény betegek, gazdag egészségesek
 • Kampánytrollkodás
  Kampánytrollkodás

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ