VIDEÓINTERJÚ, VIDEÓ - KÉT ÉV ÉS NYOLC HÓNAP LETÖLTENDŐ BÖRTÖNBÜNTETÉSRE ÍTÉLTÉK HORVÁTH ANNÁT (Frissítve)
Vissza

VIDEÓINTERJÚ, VIDEÓ - KÉT ÉV ÉS NYOLC HÓNAP LETÖLTENDŐ BÖRTÖNBÜNTETÉSRE ÍTÉLTÉK HORVÁTH ANNÁT (Frissítve)

Ma a meghirdetett időpont előtt mintegy félórával korábban mondták ki - többszöri halasztás után - az ítéletet Kolozsvár volt alpolgármestere perében - Horváth Annát 2 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték . Fodor Zsolt üzletember pedig 1 év 6 hónap felfüggesztettet kapott. Horváth Anna megjegyezte, hogy "bebizonyosodott, hogy Románia szekus állam". Bejelentette: fellebbez az ítélet ellen.

Ma a beharangozott 8 óra 30 perc helyett mintegy félórával hamarabb, tulajdonképpen nem nyilvánosan hirdettek ítéletet Horváth Anna és Fodor Zsolt ügyében, így - bár a megadott időpontban Kolozsvár volt alpolgármestere, a sajtó a helyszínen tartózkodott - mégsem lehetett jelen az ítélethirdetésen.

A bíróság Horváth Annát 2 év 8 hónap letöltendő, Fodor Zsoltot pedig 1 év és 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A politikust és az üzletembert pénzmosással és befolyással való üzérkedéssel vádolta a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). (A szerző felvétele)

Az ítélet nem jogerős, Horváth Anna bejelentette: megfellebbezi az ítéletet a legfelső bíróságon.

- Nagyon rosszul esik az, ami történt. Nem mondhatnám, hogy meglepetésként ért. A családtagjaim, a barátaim a megmondhatói: az elmúlt napokban igyekeztem a legrosszabbra is felkészülni. Nem mintha bűncselekményt követtem volna el, vagy törvénytelenséget tettem volna, hanem mert úgy gondolom, hogy Románia szekusállam. Ebben az esetben ők döntötték el, hogy Kolozsvár magyar alpolgármesterét nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánítják, és félreállítják. Minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy módjukban áll ezt megtenni. Így élem meg az ítéletet – fogalmazott.

Bejelentette: mihelyt a bírónő megindokolja az ítéletet, az iratcsomó teljese tartalmát a sajtó rendelkezésére bocsátja.

– Azt gondolom, hogy ez az ügy már nem csak rólam szól. Ha Romániában minden bizonyíték nélkül el tudnak ítélni egy embert, akkor ez már nem csak a politikusokról, hanem valamennyiünkről szól. Ugyanez bármikor, bárkivel megtörténhet, aki az állam útjába kerül – figyelmeztetett.

Horváth Anna megköszönte mindazoknak, akik az elmúlt időszakban kiálltak mellette, támogatták.

- Fellebbezünk, megyünk előre! – mondta.

Úgy tudja, precedens nélküli, hogy a felek vagy azok jogi képviselőinek előzetes értesítése nélkül a bírónő eldönti: fél órával előrehozza az ítélethirdetést. Így gyakorlatilag zárt ajtók mögött, a vádlottak és a támogatók jelenléte nélkül került a kihirdetésre sor.   

Amint arról több ízben beszámoltunk,  a DNA 2016 októberében rendelt el nyomozást Horváth Anna ügyében.  A vádiratból kiderült, az RMDSZ-es politikus beszélgetéseit nemzetbiztonsági okokból évekig lehallgatták. Igy rögzítették 2016 májusában azt a beszélgetést is, amelyet Horváth Anna egy kávézó teraszán Fodor Zsolttal, az Euro GSM magáncég tulajdonosával találkozott. A politikus az üzletember törvényes anyagi támogatását kérte a 2016. júniusi helyhatósági választásokra. Fodor Zsolt ehelyett 20 ezer lej értékben fesztiváljegyeket ajánlott fel azoknak a fiatal önkénteseknek, akik az RMDSZ választási kampányában is részt vettek. A városházi tisztségviselő vállalta, hogy - ugyanúgy, ahogy sok más esetben, akár a hivatalos fogadóórák alkalmával is a törvény szellemében cselekedte - megérdeklődi, hogy a polgármesteri hivatal miért nem bocsátotta ki az üzletember által igényelt építkezési engedélyt.

2016 októberében a DNA házkutatást Horváth Anna városházi irodájánál, magánlakásán, illetve közeli munkatársai lakhelyén, majd vád alá helyezték. A DNA kérésére a bíróság másfél évig hatósági felügyelet alá helyezte, adott pillanatban zárolták szinte valamennyi folyószámláját, lefoglalták magánházát. Tisztsége gyakorlásától is eltiltották, ezért 2017 márciusában kénytelen volt lemondani alpolgármesteri tisztségéről. Másfél évig nem hagyhatta el az ország területét.

Kelemen Hunor: nem a törvény érvényesült

Kelemen Hunor szerint nem az igazságosság, és nem a törvény érvényesült a pénteken első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt Horváth Anna esetében. Az RMDSZ elnöke úgy vélte: a volt kolozsvári alpolgármester ügyében mondvacsinált bizonyítékokra alapozta a vádat az ügyészség, a bíróság jogszerűtlenül járt el, többszörösen nem tartotta be az eljárási elveket, procedúrákat.

"Az elmúlt 526 napban karaktergyilkosság történt. Jogállam az, ahol minden bizonyíték nélkül elítélhetnek egy embert? Jogállam az, ahol a nyilvános ítélethirdetést fél órával a betervezett időpont előtt, zárt ajtók mögött tartják meg? Mitől félhet az igazságszolgáltatás?" - tette fel a kérdést.

Arra utalt, hogy csütörtökön, az ítélethirdetés belejelentett időpontjára több tucat kolozsvári értelmiségi kísérte el a táblabíróságra Horváth Annát, de a bíró a volt alpolgármester támogatóit látva pénteken fél kilencre halasztotta az ítélethirdetést, majd azt fél órával korábban, a még üres tárgyalóteremben megtartotta.

Kelemen Hunor kijelentette: függetlenül attól, hogy mit gondol az ügyész, a bíró, Horváth Anna továbbra is a magyar közösség vezetője.

"Szavára ezután is odafigyelünk mi, kollégái és a kolozsvári magyar emberek. Másokat felülmúló munkabírását és a megkérdőjelezhetetlen tisztességét senki sem veheti el tőle. Bízunk ártatlanságában, bízunk abban, hogy a legfelső bíróság más döntést hoz!" - fogalmazott az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében Kelemen Hunor. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Áder János az ukrán és a román elnökhöz ...
Holnaptól lehet iratkozni a Sapientia ...
Potápi: több mint 2,2 milliárd forintos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ