Elutasították Horváth Anna perújrafelvételi kérelmét

Elutasították Horváth Anna perújrafelvételi kérelmét
Hétfőn a Fellebbviteli Bíróság elutasította Kolozsvár volt alpolgármesterének perújrafelvételi kérelmét – tájékoztat a Gazeta de Cluj.

Horváth Anna a Szabadsággal közölte: a perrendtartás szerint a perújításra vonatkozó keresetet a végleges és visszavonhatatlan bírósági ítélet kiközlése után egy éven belül lehetett benyújtani.

Kérelmében a volt elöljáró arra hivatkozott, hogy az ítélet olyan törvényre hivatkozott, amelyet később alkotmányellenesnek minősítettek. Konkrétan, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által nemzetbiztonsági okokból végzett lehallgatás büntető perben bizonyítékként történt felhasználásáról van szó.

- Hogy milyen érzés kerített hatalmába, amikor értesültem az elutasításról? Szilágyi Domokos jutott eszembe, aki azt írta: a legborzasztóbb az, hogy megszokod – nyilatkozta a Szabadságnak Horváth Anna.

A Fellebbviteli Bíróság döntését követően továbbra is érvényben marad a Legfelsőbb Bíróság ítélete, amely értelmében Horváth Annát befolyással való üzérkedés miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre és közmunkára ítélték. Mint ismeretes, Kolozsvár volt polgármesterét felmentették a pénzmosás vádja alól.

Amint arról több ízben beszámoltunk, 2016 októberében a DNA kolozsvári részlege házkutatást tartott a volt alpolgármesternél, majd több személy kihallgatását követően kérte és elérte a hatósági felügyelet bevezetését, majd vádat emelt Horváth Anna ellen. A hatósági felügyelet, valamint az alpolgármesteri tisztség gyakorlásával kapcsolatos hatáskörök megvonása miatt 2017 márciusában az RMDSZ-es politikus távozott a kolozsvári városházáról. 2018. március 23-án Horváth Annát alapfokon 2 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, Fodor Zsolt üzletember pedig 1 év 6 hónap felfüggesztettet kapott. A fellebbezést követően 2019 májusában a volt RMDSZ-es alpolgármestert jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Horváth Anna mindvégig cáfolta az összes vádat. A bíróság előtt is hangsúlyozta: képtelen volt gyorsítani az ügyintézésen a Karolina téri ingatlan esetében, mert a topográfusok nem a városháza alkalmazottai, s egyébként is a törvények szerint a polgármesteri hivatalnak már sokkal a Fodor Zsolt üzletemberrel való találkozó előtt megoldást kellett volna találnia az ügyre.

A DNA ügyészei szerint Horváth Anna közbenjárt a kolozsvári városházán dolgozó közhivatalnokoknál annak érdekében, hogy egy kolozsvári magyar beruházó gyorsabban megkapja a belvárosi ingatlanprojektjéhez szükséges jóváhagyásokat. A DNA szerint ellenszolgáltatásként azt kérte a vállalkozótól, hogy vásároljon és adjon át hatvan bérletet két zenei fesztiválra – a bérleteket azoknak a fiatal önkénteseknek szánta, akik a választási kampányban segítették.

A 2018-as és a 2019-es ítélet széles társadalmi reakciót váltott ki mind a magyar, mind pedig a román közösségen belül: többek között kollégái, munkatársai, a sajtó képviselői mély ellenérzésüket fejezték ki az elmarasztaló ítélettel kapcsolatban, igazságtalannak tartva azt.