Lehet, nem lehet: ingyenes hiteltámogatást ígér a kormány
Nyolc millió igénylőt várnak a Fektess önmagadba! programba
Nyolc millió igénylőt várnak a Fektess önmagadba! programba
Vissza

Lehet, nem lehet: ingyenes hiteltámogatást ígér a kormány

Viorel Ştefan miniszterelnök-helyettes nemrég bejelentette, hogy a kormány a héten tartandó ülésén el fogja fogadni a Fektess be önmagadba! elnevezésű, nullakamatú hitelnyújtási programot. A kezdeményezéssel a hazai vállalkozói szellemet kívánják erősíteni, az egyre erőteljesebben jelentkező munkaerőhiányt és a fiatalok kivándorlási hajlamát igyekeznének megnyirbálni.

A terv szerint a kölcsön tíz évre szólna, és két csoportot érintene életkor szerint: 16-26 és 26-55 éveseket. Az ily módon maximálisan megszerezhető összeg 60 ezer lejjel kecsegtet, amelynek segítségével már el lehet kezdeni egy vállalkozást, vagy az oktatás, a kultúra, az egészségügy vagy a sport terén támogatnának, de akár saját családi lakásépítést is finanszírozni lehet. A politikai ellenzék szélhámosságnak tartja a programot, amit eleve a kivitelezhetetlenségek kategóriájába sorol. A vállalkozói réteg szintén kétkedve fogadja a hírt.

A program szerint a hitelt az állam 80 százalékos arányban szavatolja. A fennmaradó 20 százalékot a kedvezményezettnek kell állnia, vagy ha nem alkalmazott, akkor valaki társtartozónak kell átvállalnia. A pénzkölcsönnel egyrészt a 16-26 éveseket támogatnák az oktatásban, kultúrában, egészségügyben, sportban vagy akár lakásépítésben, 40 ezer lejjel, amit még 20 ezer lejjel ki lehet pótolni, amennyiben az érdekeltek alkalmazottak vagy a program idején alkalmazásba állnak. Másrészt a 26-55 éves vállalkozók 35 ezer lejt kaphatnak, amit szintén még 20 ezer lejjel lehet tetézni munkavállalás vagy alkalmazotti státus esetén. A hitel 10 évre szól, és érvényes a családtagok személyes befektetéseire is.  A megrendelő szempontjából a kölcsön ingyenes, minden kamatot és kezelési költséget az államkasszából fedeznének. A tízéves kifutási időben benne foglaltatik a tanulmányok időtartamával megegyező kegyelmi idő, ami azonban nem haladhatja túl az öt évet.

A vonzónak tűnő program célja megállítani a fiatalok kivándorlását az országból, csökkenteni a munkaerőhiány miatti feszültséget és a munkanélküliséget. Meg szeretnék könnyíteni azoknak a nyugdíjkorhatárhoz közeledő embereknek a helyzetét, akik foglalkozás-váltásra kényszerülnek. A kormány körülbelül 8 millió olyan személyre számít, akik igénybe vennék ezt a lehetőséget.

Ezzel kapcsolatban Florin Câţu PNL-s szenátor azt nyilatkozta, hogy a Fektess be magadba! program kivitelezhetetlen, amit a kormány még a választási kampány idején ígéretként helyezett kilátásba. Azonban amikor minden nap kölcsönöket kell felvenni a fizetések és nyugdíjak biztosítására, ez az akció felelőtlen hazugságon alapszik – hangoztatta a  szenátor.

Lapunk kérdésére az egyik neves hazai kereskedelmi bank közgazdásza úgy vélekedett, hogy erről a programról eddig nem terjedt el semmiféle hír a szakmában. De általában a kölcsönök esetében a bankvilágban kiemelt fontosságot tulajdonítanak a garanciavállalásnak, mert ezen a kényes ponton múlhat-bukhat az egész tranzakció.

Egy kolozsvári vállalkozó, Csatlós Pál szerint az ilyen jellegű programok esetében elég nehéz lehet megbizonyosodni arról, hogy a kölcsönök valóban befektetésre lesznek felhasználva, azaz az emberek olyasmire költik, ami által a jövőben többet tudnak majd termelni, amitől valóban hatékonyabbak lesznek. A veszélyt abban látja, hogy befektetés helyett a hitelek csak a fogyasztást fogják növelni, ezáltal a célcsoport eladósodottságához vezetve. Többek között ez azért is jelenthet problémát, mert Románia az idén az EU legnagyobb inflációs rátáját produkálta. Aki átélte az 1990-es évek romániai inflációs szintjeit, az a gyakorlatból is ismeri ennek a jelenségnek a káros gazdasági hatásait. Az akkori szintektől messze állunk, viszont ezekre a mutatókra érdemes fokozottan odafigyelni – nyilatkozta lapunknak az üzletember.

   

 


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Horvát fiaskó
Hősiesség
Rókáék

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ