Kreatív workshop fiataloknak
Vissza

Kreatív workshop fiataloknak

Háromnapos workshopot tartott Kolozsváron a Hello Wood, a magyarországi építész stúdió gyermekprogramjának keretében a résztvevők – 8-14 év közötti fiatalok – négyféle tevékenység – barkácsműhely, fényképezés, animációs videók, illetve ékszerkészítés – között válogathattak.

A képzés a kolozsváriak körében nagy népszerűségnek örvendő Anyó és Grund programokat menedzselő Argumentum Nostrum Egyesület „szárnyai” alatt zajlott. Fekete Emőke, az egyesület elnöke a Szabadságnak úgy nyilatkozott: a megkeresés a Hello Wood-osok részéről érkezett, az Argumentum Nostrum pedig szívesen biztosított otthont számukra. Mint kiderült, nem csak gyerekeket, hanem pedagógusokat is hívtak a workshopra, akik szívesen elsajátítanák a különböző technikákat, módszertani háttértudást, amit például a Grund-programok során is alkalmazhatnak.

Kérdésünkre elmondta: mindeközben javában zajlanak az óvodásokat és kisiskolásokat foglalkoztató nyári vakációs programok. Az idén harminc csoport indult, csoportonként 15-20 gyerekkel hat helyszínen. Az igény továbbra is nagy a gyermekek felügyeletét, ugyanakkor tartalmas nyári foglalkozásokat biztosító tevékenységekre, bár a járványhelyzet az idén is alaposan megnehezítette a szervezést. A programok évről évre bővülnek, idén augusztus második felében játékos román nyelvtanítással próbálkoznak, ezzel is szülői igényekre próbálnak válaszolni. Amennyiben működőképesnek bizonyul, akkor a következő években is lehet folytatni, továbbfejleszteni – mondta.   

Darab Zsuzsa, a Hello Wood Junior programfelelőse lapunknak arról beszélt, mennyire fontosak ezek a tevékenységek a fiatalok számára, amelyekkel nem csak kreatív képességeik fejlesztése a cél, hanem az együttalkotás örömének megtapasztalása, a csapatszellem erősítése is.

– Máris sok a pozitív visszajelzés a résztvevők irányából. Olyan dolgok készülnek itt, amit a gyerekek saját ötleteik alapján terveznek, saját kezükkel készítenek a workshop-vezető szakmai irányításával. Egyrészt szeretnénk a gyerekeknek sikerélményt biztosítani, másrészt ezek a tevékenységek a közösségi összekovácsolásról is szólnak, hiszen a fiatalok együtt ötletelnek, együtt alkotnak, csapatban, barátokat szerezve. Erősödik az önbizalmuk, jobban megismerik saját magukat, próbára tehetik képességeiket. Ezt a sikert „magukkal tudják vinni”, az általuk létrehozott kis alkotásokra büszkék tudnak lenni -, ismertette Zsuzsa az élménypedagógián alapuló programjaik lényegét.

Ott jártunkkor a népes gyermekcsapat teljes odaadással végezte feladatát, mobil telefont elvétve sem láttunk.

– Kérni szoktuk, hogy ne használják telefonjukat, de rendszerint csak az első napon hangzik el ilyen felszólítás, utána már senkit sem kell nógatni, annyira lefoglaljuk őket – mondta a programvezető utalva arra, hogy a „kütyüzésnek” az egyetlen alternatívája az érdekfeszítő, tartalmas elfoglaltság biztosítása. Elmondta: a színvonalas műhelymunka mellett nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy a kreatív tevékenységek során a programvezetők egészségközpontú életmódra irányítsák a fiatalok figyelmét.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó
Szenátus: januártól nőjön a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Toleranciagyakorlás
  • Tasnádi Szilárd: szigorítások ...