Közzétették az EFA-jelöltek listáját
Román alkotások is esélyesek, magyar jelölés azonban nincs
Román alkotások is esélyesek, magyar jelölés azonban nincs
Vissza

Közzétették az EFA-jelöltek listáját

Közzétette az Európai Filmakadémia a 32. Európai Filmdíjakra jelölt alkotások listáját, Roman Polanski, Pedro Almodóvár, Jorgosz Lanthimosz és Marco Bellocchio fej-fej mellett halad, négy-négy jelöléssel. Polanski J’accuse (Vádolom), Marco Bellocchio Az áruló és Almodóvar Fájdalom és dicsőség című filmje ugyanabban a négy kategóriában versenyez – legjobb film, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv és legjobb színész – közölte az Európai Filmakadémia.

Pedro Almodóvár, Roman Polanski és Marco Bellocchio alkotásai mellett a legjobb európai film díjára jelölték továbbá a görög Jorgosz Lanthimosz A kedvenc című alkotását, a francia Ladj Ly Les Miserables című filmjét, és a német Nora Fingscheidt Systemsprenger (Rendszerrobbantók) című művét. Lanthimosz filmje a legjobb európai komédia kategóriában is esélyes, amely elismerésre Niclas Bendixen Ditte & Louise, valamint Sameh Zoabi Tel-Avivban minden megtörténhet alkotásai is esélyesek.

Lanthimoszt jelölték a legjobb rendező díjára is. E kategóriában jelölést kapott még Polanski, Almodóvar, Marco Bellocchio mellett a francia Celinne Sciamma a Portrait de la jeune fille en feu (Egy lány lángoló portréja) című film rendezője is.

Jorgosz Lanthimosz filmjének főszereplőjét, Olivia Colmant a legjobb színésznő kategóriában jelölték, a kategória négy másik esélyese a dán Trine Dyrholm (Szívek királynője), a francia Noemie Merlant (Portrait de la jeune fille en feu) és Adele Haenel (Portrait de la jeune fille en feu), valamint az orosz Viktoria Mirosnyicsenko (Beanpole) és a német Helena Zengel (Rendszerrobbantók).

A legjobb színész kategóriában Antonio Banderas versenyez Jean Dujardinnel a J’Accuse főszereplőjével, az olasz Pierfrancesco Favinóval (Az áruló), a német Alexander Scheerrel (Gundermann), az izlandi Ingvar E. Sigurdssonnal (A white, white day/Egy fehér, fehér nap) és a grúz Levan Gelbakhianival (And then we danced/És akkor táncoltunk).

A legjobb forgatókönyvíró díjra jelöltek között Polanski, Robert Harris (Vádolom), Ladj Ly, Giordano Gederlini és Alexis Manenti (Les Misérables), Pedró Almodóvar (Fájdalom és dicsőség), Céline Sciamma (Portrait de la jeune fille en feu), valamint Marco Bellocchio, Ludovica Rampoldi, Valia Santella, Francesco Piccolo (Az áruló) nevei olvashatóak.

A jelöltek között román filmeket is találni. Anca Damian Marona fantasztikus kalandja című, francia-román-belga koprodukcióban készült rendezése a legjobb animációs kategóriában esélyes, az animáció Salvador Simó Buñuel en el laberinto de las tortugas, Jérémy Clapin, J'ai perdu mon corps, valamint Zabou Breitman és Éléa Gobbé-Mévellec Les hirondelles de Kaboul alkotásaival versenyez.

A másik román alkotás a rövidfilmes kategóriában esélyes, Bogdan Mureşanu Cadoul de crăciun című filmje Leonor Teles Cães que ladram aos pássaros, Gabriel Abrantes Les extraordinaires mésaventures de la jeune fille de pierre, Jiří Havlíček és Ondřej Novák Rekonstrukció, Irene Moray Suc de síndria rendezéseivel versenyez.

A 32. Európai Filmdíjat, idén Berlinben adják át december 7-én.

Az Európai Filmakadémia már korábban közölte, hogy Werner Herzog német rendezőt és Juliette Binoche francia színésznőt életműdíjjal tünteti ki.

(Borítókép: Jelenet Roman Polanski Vádolom című filmjéből)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hét múlva kezdődik a 21. ...
TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás