Községnapok ejtőernyővel, tűzijátékkal, tűzoltókkal
Körösfő polgármestere vágta a paprikát a bográcsgulyáshoz
Körösfő polgármestere vágta a paprikát a bográcsgulyáshoz
Vissza

Községnapok ejtőernyővel, tűzijátékkal, tűzoltókkal

Ha nem is minden évben, de sokszor tartottak már falunapot Körösfőn. A népművészetéről híres kalotaszegi település fiatal vezetése azonban idén úgy döntött, hogy nem falunapokat szervez, hanem – most először – községnapot. Az új kezdeményezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen péntek estére például mintegy 1500-an gyűltek össze az ifjúsági ház, más nevén Malomház előtti szabadtéren, így szinte máris borítékolható, hogy a községnapoknak lesz folytatása. Az első Körösfő Községi Napok egyik kulcsszava a közösségi élmény volt, az erre apropóul szolgáló programpontok között pedig olyanokat is találtunk, amelyek valóban különlegesnek számítanak egy-egy szokványos falunap kínálatához képest: ejtőernyős bemutató, tűzoltó bemutató, tűzijáték… Mindemellett nem hiányzott a hagyományos néptánc vagy a bográcsgulyás sem, utóbbi esetében még Körösfő polgármestere, Bodis László is beállt a lapítóhoz paprikát szeletelni.

Az első Körösfő Községi Napok rendezvénysorozatának gondolatához részben az anyagiak vezettek, a községhez tartozó településeknek ugyanis odaítélt az önkormányzat egy bizonyos összeget a költségvetésből az idei falunapok megszervezésére, de mivel ez a pénz kevés lett volna arra, hogy külön-külön színvonalas kulturális műsorokat rendezzenek, finanszírozzanak, ezért a községhez tartozó három magyarlakta település vezetői úgy döntöttek, hogy közösen rendeznek kétnapos községi ünnepséget Körösfőn. Így aztán a községhez tartozó két magyar faluból – Nyárszó és Sárvásár – kisbuszokkal is szállították az érdeklődőket Körösfőre, de sokan érkeztek más környező falvakból és a közeli Bánffyhunyadról is a tartalmas programokra, az első nap fénypontjaként megrendezett Csepregi Éva-koncertre és az azt követő tűzijátékra.

Ne legyen széthúzás

A rendezvény nyitányaként a házigazdákon kívül Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, Csoma Botond képviselő, László Attila szenátor, Antal Géza (a szervezésbe is besegítő Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke), valamint Vincze Minya István esperes üdvözölte a résztvevőket, előbbiek elsősorban gratuláltak a fiatal helyi szervezőcsapatnak, és sok sikert kívántak a rendezvényhez, míg az esperes az összefogás fontosságát hangsúlyozta, a „sorok között” arra utalva, hogy jelenleg nagy a széthúzás a község lakosai között, politikai okokból.

A műsor Kovács Kuruc János és Vincze M. István történelmi, helyismereti vonatkozású előadásával, majd Hover Zsolt magyargyerőmonostori lelkész új könyvének (a kalotaszegi történelmi elemeket is tartalmazó Erdélyi trónharc) bemutatójával folytatódott, ezt követte a nap egyik legjobban várt pillanata, amelyben az idősebb helybéliek „hiszem, ha látom” alapon mondhatni az utolsó percig kételkedtek: az ejtőernyős bemutató. 

A történet előzménye, hogy nemrég új titkár került a helyi polgármesteri hivatalba Gabriel Oltean személyében, akinek hobbija az ejtőernyőzés. Erről sokszor mesélt kollégáinak, s annak bizonyítékaként, hogy ezek nem csak „halászmesék”, meglepetés-programot ígért a községnapra. Ilyenformán a Skydive Transilvania ejtőernyős klub három tagjával közösen ugrottak ki egy sportrepülőből, 1500 méteres magasságból, majd a repülés során többek között egy-egy nagyméretű, 3x7 méteres román és magyar zászlót kibontva szálltak alá, s nagy taps közepette értek földet.

A pénteki nap műsorában szerepelt még az említett tűzijátékon és koncerten kívül a magyarországi vendégek, vagyis a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak társas- és moderntánc előadása, Kovács Eszter és Jeler Mihály Réka előadása, a bikali gyerekzenekar fellépése, s a napot természetesen hajnalba nyúló buli zárta.

Tűzoltás „kigyulladt” autónál

Szombaton a körösfői önkéntes tűzoltók bemutatója nyitotta a programot, akik két tűzoltókocsival szálltak ki egy „balesetben kigyulladt” autóhoz, s akikről tudni kell, hogy felszereltségüket a hivatásos tűzoltók is megirigyelhetik – például speciális, 900 Celsius-fokos meleget is álló ruhájukat, tűzálló bakancsaikat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tűzoltóságától „örökölték”, sőt a reptér kiképző- és gyakorló bázisán is volt alkalmuk ellesni a tűzoltási technikákat. Ezúttal a látvány kedvéért nem vízsugarakkal, hanem haboltással hatástalanították a lángokat, előbb persze azt is megnézték, nem kell-e valakit kivágni az autó „roncsai” közül.

Bodis László polgármester (jobbra) gulyásfőzés közben (Péntek László felvételei)

 

Közben a gulyásfőző verseny is elkezdődött volna, ha lett volna rá elég jelentkező, de végül csak két nagy üstben rotyogott a közös vacsora, amelynek elkészítésében Bodis László körösfői polgármester is részt vett nemcsak képletesen – hiszen a polgármesteri hivatal finanszírozásának köszönhetően mindenki tányérjába jutott a gulyásból –, hanem ténylegesen is. Amíg egyesek főztek, mások a körösfői focipályán rúgták a bőrt vagy szurkoltak, a színpadon pedig Hover Júlia és Kiss Evelin énekelt népdalokat, népballadákat, továbbá fellépett a Körösfői Riszegvirág Néptánccsoport és a bánffyhunyadi Suhanc is.

A vacsora után másfél órás – és olykor két-három méter magas – tábortűz körül folytatódott az olykor nótázásba hajló beszélgetés, majd a jól sikerült kétnapos rendezvényt, amely során a legkisebbeket gyerekfoglalkozások, arcfestés, bábelődás várta, szabadtéri buli zárta.

(A községi napokon készült fotóriport megtekinthető honlapunkon, a szabadsag.ro Zoom rovatában.)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

San Franciscóban betiltják az ...
Iraki elnök: Washington nem indíthat ...
Festmények filmen, film a Bohéméletben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ