Kortárs interetnikus művészeti tábor Nagyenyeden
Vissza

Kortárs interetnikus művészeti tábor Nagyenyeden

A második alkalommal megszervezett és megvalósított tábor 34 alkotóművész számára kínált páratlan környezetet és támogatást 2018. június 5-15 között Nagyenyeden. A rendezvény egyike azon kevés kulturális térnek, ahol Románia mind a 20 nemzetisége illetve a többség képviselői egyenrangú félként találkozhatnak és alaposan megismerhetik egymás kultúráját.

A nagyenyedi magyarság számára sokatmondó, hogy épp a közössége soraiból került ki egy olyan művész Balog István személyében, aki már sokszor képviselte az országot rangos külföldi eseményeken, és az interetnikus párbeszéd kezdeményezésében is úttörőként tartható számon mostani kezdeményezésével. A művész, akinek köszönhetően a város neve száztíz országba eljutott, idén ünnepelte 50. születésnapját, mely alkalomból az Inter-Art Galériákban egy átfogó életmű-kiállítást hozott létre, „Álomfogók” címmel. A megnyitón, június 6-án Dorel Găină kolozsvári egyetemi tanár és Ioan Hădărig, a kiállítás kurátora, méltatták Balog István művészetét.

Kivívott elismerések,  ígéretes folytatás

A Kortárs interetnikus művészeti tábor azzal a céllal jött létre 2016-ban, hogy értéket teremtsen a romániai többnemzetiségű és multikulturális porondon, amelynek egyik fő irányelve a kultúrák közötti együttműködés. Az Inter-Art  Alapítvány valamint az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala kitűnő szervezésének és a nagyenyedi adminisztráció vendégszeretetének köszönhetően, a tábor kilóg a mesterségesen létrehozott, a nemzetiségek kapcsolódási pontjait létrehozni kívánó, ám a valóságban soha meg nem valósuló projektek sorából. A tíz nap alatt olyan életreszóló barátságok kötődtek, amelyek a művészek alkotókedvére és teljesítményére is jótékony hatást gyakoroltak, e közvetlen emberi kapcsolatok révén pedig másfajta rálátás nyílt egymás kultúrájára, hagyományaira.

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, nem csupán az Inter-Art Alapítvány elnökének, Balog Istvánnak a nagyot álmodására, kitartására és jó szervezőképességére volt szükség, hanem el kellett jönnie annak a pillanatnak, amikor Laczikó Enikővel, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkárával találkozott, aki felkarolta az ötletet. Először megteremtették a kapcsolatot a nemzeti kisebbségek érdekképviseleti szervezeteivel, és ezáltal sikerült összeköttetésbe kerülni az etnikumokat képviselő művészekkel. Ezt követően már nem volt nehéz megnyerni a városvezetést, az enyedi kulturális központot, a helyi és hazai vállalkozókat, hogy az ügy mellé álljanak.

Június végén Brüsszelbe vándorol a gyűjtemény

A széles körű kezdeményezés pedig meghozta a várt eredményt. A tábor záróestjén Ioan Hădărig művészeti igazgató  kiemelte: a 2016-os tábor anyaga azóta eljutott Temesvárra, a fővárosi Cotroceni Palotába és a genfi ENSZ székházba, pár nap múlva pedig, június 23-29 között az Európai Parlament brüsszeli székházába vándorol a gyűjtemény.

Az Inter-Art Galériában bemutatkozó művészeket, az általuk készített 68 alkotást és a tábor jelentőségét a 2018. június 15-i gálán többen is méltatták. Ioan Hădărig művészeti igazgató kiemelte: a mostani az egyik legjobb kiállítás, mely valaha Enyeden létrejött. Lőrincz Helga alpolgármester szerint az élénk művészeti életnek és a köztereken kiállított alkotásoknak köszönhetően a város egyre otthonosabbá válik, ez pedig a turizmus fejlődésére is pozitívan hat.

 Románia elnöki hivatalát Sergiu Nistor elnöki tanácsadó képviselte, aki meleg hangú üdvözlőjében rámutatott: egy valami nem került kiállításra, éspedig a szervezők és a résztvevők közötti barátság, ami egy ugyanolyan fontos érték, mint a kiállított alkotások. Ion Dumitrel, a Fehér Megyei Tanács elnöke, megható pillanatnak, Balog István  pedig karrierje legnagyobb kitüntetésének nevezte az államelnök által adományozott oklevelet, amely azt tanusítja, hogy a művésztábor ezentúl Klaus Johannis elnök védnöksége alatt fog megvalósulni. A második védnökséget a közelgő brüsszeli, a Sokszínűség képei című kiállításra kapták a szervezők.

{Tovább olvasható még 409 szó.}
Alkotás és kikapcsolódás A tíz nap alatt változatos kulturális megnyilvánulások révén kerülhettek közelebb egymáshoz a nemzetiségek. A hangsúlyt természetesen a képzőművészeti alkotások létrehozására fektették, de további érdekes kulturális eseményekkel is kedveskedtek a művészek és a város lakossága számára.  A Sétatéren szabadtéri folkestet
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hogyan tájékozatott a Nyugat a táncról?
Kolozsváron vendégszerepel a ...
Jeruzsálembe költöztetik Románia ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ