Korlátozzák a nyugdíjasok ingyen buszozását
Vissza

Korlátozzák a nyugdíjasok ingyen buszozását

Emil Boc polgármester javaslatára a Kolozsvári Tanács ma megszavazta azt a határozatot, amely egyrészt 2150 lejre növelte az ingyen utazási bérletre jogosultak nyugdíjának felső határát, másrészt előírja, hogy reggel 6.30-8.30 óra között ezek az ingyenes buszbérletek nem használhatók.

Az eddigi jövedelemhatár 1700 lejes havi nyugdíjat írt elő a 70 évesnél fiatalabb nyugdíjasok esetében. A 2150-2400 lejes nyugdíjjal rendelkezők csak egy vonalra érvényes ingyenes buszbérletre jogosultak. A 70. életévüket betöltött személyek a nyugdíj összegétől függetlenül jogosultak ingyenes buszbérletre. 

Az új rendelkezések értelmében a tanév ideje alatt, reggel 6.30-8.30 óra között az ingyenes buszbérlettel rendelkező nyugdíjasok csak akkor ülhetnek fel a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) járműveire, ha kifizetik a jegy árát. Ez a rendelkezés akkor is érvényes, ha a nyugdíjas az unokáját kíséri az óvodába vagy iskolába. Emil Boc szerint egyre több iskolabusz fog járni, hogy mentesítsék a CTP járatait a reggeli zsúfoltságtól. 

A polgármester minden kolozsvárinak azt javasolja, hogy reggel 6.30-8.30 között csak akkor üljön közszállítási járműre, ha munkába vagy orvoshoz megy.

Megtudtuk: a sürgősségi állapot lejárta után a CTP-buszokra az első ajtón szállhatunk fel, és a hátsó ajtón le. A zsúfoltság elkerülése érdekében a buszokon megjelölik azokat a helyeket, ahova az utasok leülhetnek, ily módon megőrizhető az utasok közötti egy méteres távolság. A járműveket négy óránként fertőtlenítik.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ