Kórházrészlegeket újítottak fel
Vissza

Kórházrészlegeket újítottak fel

A Kolozs Megyei Gyermekgyógyászat (Mócok út 68. szám) sebészeti és az ortopédiai részlegét újította fel a kolozsvári Lions Club Hope szervezet magáncégek és magánszemélyek adományaiból. A felújításra közel 40 ezer euró gyűlt össze, ám a munkálatokat sikerült 31 ezer euróból megvalósítani. A fennmaradó összeg felhasználásáról később dönt a támogató.

A munkálatok során kifestettek 16 helyiséget és a folyosót, feltörték a régi mozaikpadlót, amit korszerű anyaggal helyettesítettek. Ugyanazzal az anyaggal vonták be a falakat is 1,6 méter magasságban. Teljesen felújították a fürdőszobákat és a világítótesteket.

A 400 négyzetméteres területet felölelő munkálatok tavaly szeptemberben kezdődtek, és decemberben, karácsony előtt fejeződtek be.

A tegnapi átadási ünnepségen jelen volt a Lions Club International első alelnöke is, Jung Yul Choi, aki kifejtette: a szervezet támogatja a kórházak, egészségügyi intézmények felújítását, elégedett a kolozsvári gyermekgyógyászaton eszközölt felújítási munkálatokkal, a kolozsvári klubot pedig  pályázat benyújtására biztatta nagyobb munkálatok megvalósítása céljából.

Dr. Horatiu Gocan, a felújított sebészeti és ortopédiai részleg vezetője elmondta: a felújítás eredményeképpen szállodai körülményeket tudnak biztosítani az oda beutalt gyerekeknek és szüleiknek, ily módon is enyhítve a gyerekek fájdalmát, nyugtalanságát, amit a betegség és a kórházi kezelés eredményez.

A gyermekgyógyászat orvos-menedzsere, dr. Călin Lazăr elmondta: harminc éve várják a kolozsvári gyermekgyógyászok, hogy új, korszerű épületben kapjon helyet a gyermekgyógyászat, mindhiába. – Ami az elmúlt tíz évben korszerűsítés címszó alatt történt, az nem elegendő. A megoldást az jelenti, hogy a jelenleg 14 épületben működő gyermekgyógyászat és sürgősség ugyanazon épületben kapjon helyet. Mivel sem az állam, sem a megye, amelynek hatáskörében tevékenykedünk, nem tud elegendő pénzösszeget biztosítani a működésünkre, ezért minden adományt hálásan fogadunk – nyilatkozta az orvos-menedzser, aki szerint nem csak Kolozs, hanem hét megye beteg gyermekeit látják el a kórházban.

A Szabadság azon kérdésére, hogy mi lesz a sorsa a most felújított és átalakított részlegeknek, ha négy-öt év múlva megépül egyetlen helyszínen az új gyermekkórház, dr. Călin Lazăr azt válaszolta: ingatlan-tulajdonosként majd a Kolozs Megyei Tanács dönt a Mócok úti épületegyüttes sorsáról. Az átadási ünnepségen jelen levő orvosok abban reménykednek, hogy már két-három év múlva birtokukba vehetik az új gyermekkórházat. 

Megtudtuk: a kolozsvári gyermekkórházban évente 75-80 ezer beteget fogadnak, a sebészeti és az ortopédiai részlegen 50 ágy várja a pácienseket. Ez utóbbi részlegen évente 2000-2500 gyermeket kezelnek.

(Borítókép: Szállodai körülmények várják a gyermekkórház kis betegeit. Fotó: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai bántalmazás: van okunk az ...
Szabó István nem veszi át a ...
Újabb eseményt szerveznek a kolozsvári ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ