Focipályáról az ortopédiára: sorban állnak a sürgősségen a túlbuzgó sportolók

A Zápolya utcában nyáron több a páciens, mint télen

Focipályáról az ortopédiára: sorban állnak a sürgősségen a túlbuzgó sportolók
Az ortopédiáról legtöbbször a téli hónapokban hallunk inkább: a havazás, a jeges, csúszós felületek miatt sokan elesnek, kificamítják a bokájukat, sízés vagy más téli sportok űzése közben eltörik a kezüket, a lábukat vagy kulcscsontjukat, ezért a traumatológiai osztályon szolgálatos orvosoknak mindig sok a dolga. Meglepő viszont, hogy az elmúlt években a szabadtéri nyári sportok szerelmesei közül többen szorulnak sürgősségi orvosi ellátásra, mint a téli testmozgást előnyben részesítők. A szakemberek kiemelik: amennyiben valaki túl komolyan veszi a futballozást, a kosárlabdázást, a teniszezést, a kézilabdázást, a biciklizést, a röplabdázást – akkor bizony könnyen az ortopédiára kerülhet. Horea Benea, a kolozsvári ortopédiai és traumatológiai klinika vezetője elmondta: sok, szedentáris életmódot folytató és folyamatosan irodai munkát végző fiatal kerül ilyenkor a Zápolya utcai egészségügyi intézmény sürgősségi osztályára.

Zsúfoltabb most nyáron, mint télen a kolozsvári Zápolya (Traian Moşoiu) utcában található ortopédiai és traumatológiai klinika sürgősségi osztálya – jelentette be az egészségügyi intézmény vezetője. Horea Benea szerint az ok egyszerű: társaikkal együtt a különböző sportokat űzők túl komolyan veszik az amatőr szintű futballozást, kosárlabdázást, teniszezést, kézilabdázást, és a pályán megsérülnek.

A leggyakrabban a mozgásszegény életmódot folytató és folyamatosan irodai munkát végző, keveset gyalogoló vagy sétáló személyek kerülnek a szakorvosok keze alá. Ráadásul legtöbben bemelegítő nélkül kezdenek focizni vagy kosárlabdázni, s túl komolyan veszik a „bevetést”, az ellenfél részéről pedig nem mindig nyilvánul meg a jóindulat és a fair-play, ami sokszor sérülésekhez vezet.

Benea elmondása szerint télen az emberek fegyelmezettebbek, inkább otthon ülnek, amikor pedig ki kell menniük a házból, akkor óvatosak. Adatai szerint télen azokon a napokon van gond, amikor a járdákon vagy az utakon jégréteg képződik, s bár mindenki nagy figyelemmel jár fel-alá, sokan elesnek és az ortopédiára kerülnek. Ugyanez a helyzet áll elő havazáskor.

Napi nyári útvonal: iroda, futballpálya, ortopédia

Az ortopéd-traumatológus szerint nyáron a multinacionális cégeknél dolgozókat éri a legtöbb baleset: a statikus, helyhez kötött, ülő munkát végzők napközben szinte egyáltalán nem mozognak, este pedig sportolni vágynak. Mi több, legtöbben bemelegítő nélkül állnak pályára, s úgy játszanak, mintha a világbajnokságon lennének, s óriási lenne a tét.

– Este aztán sorban állnak az ortopédián. Sokszor sporttársaik is túlbuzgók, nem eléggé jóérzésűek, nincs meg a fair-play, mindenki győzni akar. Esténként négy-öt sérült személy jelentkezik a sürgősségi osztályunkon. A legtöbb a boka- és térdficam, csuklótörés, de vannak súlyosabb esetek is: kéz- vagy lábtörés, térdszalag-sérülések – mondta a szakember.

Megítélése szerint a legveszélyesebb nyári alkalmi sport a futball: az irodai munkát végző, szedentáris életmódot folytató, elsősorban a számítástechnikai és távközlési iparágban dolgozók esténként a pályára állnak, túl komolyan veszik a megmérettetést, és lesérülnek. Szerinte a futballmeccs előtt a résztvevőknek legalább 20 perces bemelegítőt kellene tartaniuk.

Meniszkusz-szakadás után nincs több foci

Lapunk megkérdezett egy aktív, testmozgással teli életet élő férfit, aki lemondott a veszélyesnek ítélt futballozásról.

– Sokszor terepen vagyok, ezért nem mondható az, hogy irodai munkát végzek. Aktív életet élek, sokat sportolok, ám néhány évvel ezelőtt meniszkusz-műtéten estem át – de nem a sportolás miatt. Éppen Benea doktor mondta, hogy ugyan nem trauma történt, egyszerűen a hegy- és sziklamászásokkal, sportolással elhasználtam a meniszkuszt, s huszonöt százaléka leszakadt.  Azóta nem futballozom, mondjuk, azelőtt sem voltam nagy focista. A sízést is kihagyom, nagyon megterheli a térdet, az ízületeket, a térdszalagokat és a meniszkuszt. Viszont annál többet biciklizem, a hegymászás és a via ferrata, azaz a vasaltút sem maradt abba. Újabban elég sokat teniszezem, ez picit rizikós, de sportolni azért mégiscsak kell – összegzett lapuknak a férfi.