Könyvmentő szolgálatot indít a Fehér Holló Médiaklub
Vissza

Könyvmentő szolgálatot indít a Fehér Holló Médiaklub

Fennállásának ötödik évfordulóján könyvmentő szolgálatot indít a kolozsvári székhelyű Fehér Holló Médiaklub – jelentette ki a Szabadságnak Szabó Csaba.

A román-magyar etnikumközi kapcsolatokat erősítő civil szervezet vezetője hozzátette: a regionális projekt elnevezése Magyar könyve(ke)t ne dobjunk ki! Hívja a Don Rigoberto könyvmentőt, elosztót, feltámasztót!

- Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozunk Erdélyben olyanokkal, akik valamilyen oknál fogva meg szeretnének szabadulni a könyveiktől, könyvtáruktól. Külföldre mennek a gyerekeikhez, meghaltak a könyvtár létrehozói, költözés, helyhiány. Az átruházás jelenleg megoldatlan Erdélyben, a megyei könyvtárak megteltek, az iskolai könyvtárak helyzete nem közismert, a szakma nem tud a kidobandó könyvekről (pedig ezek között jó néhány értékes, ritka vagy felhasználható van), így egyre gyakrabban fogadja az embert a szemétkukákban illetve a papírgyűjtő/értékesítő telepeken a kidobott magyar irodalom sajátos kuka-látványa: krumplihéj között Németh László sorozat. A Fehér Holló Médiaklub projektet dolgozott ki a jelenség fékezésére, esetenként teljes megoldására. Rigoberto nevét Vargas Llosa egyik regényéből fogadtuk örökbe. Rigoberto arra kéri építészét, hogy amikor a házát megépíti, akkor a könyvei/könyvtára „lakhatási igényeit” vegye elsősorban figyelembe, csak ez után gondoljon arra, hogy ember is fog lakni a házban. Rigoberto sajátosan értelmezi a könyveinek az életét, a könyvtárában levő könyvek száma állandó: ha új jön, a régi megy – nyilatkozta a Szabadságnak a kezdeményező.

Közölte, hogy a projekt célja a felajánlott könyvtárak (újra)értékesítése újraelosztás, szortírozás, adományozás és eladás által.

Szabó Csaba részletezte az újraelosztás, az adományozás, és az értékesítés részleteit: a megmentett könyveket előbb az egyesület önkéntesei szortírozzák, külön oszlopokba építve tartalom, szakmai fontosság, állapot szerint, majd kapcsolatba lépve az esetleges érdeklődőkkel/érdekeltekkel, átadják nekik felülvizsgálatra. A szakma kiválasztja a használható könyveket, a többit – saját lelkiismerete terhére – papírtelepre javasolja.

- Az adományozás az egyházi partnerek bevonásával történik. A lelkipásztorok isentisztelet után felhívják a figyelmet az ingyen elvihető könyvek polcár. Ezek az előterekben, portikusokban lesznek elhelyezve, az Egyesület önkéntesei által felügyelve. Az egyházi partnerek száma bővül, valójában minden istentisztelet után megoldható az adományozás. A hivatalos értékesítés az Mátyás Levente által vezetett antikvarius.ro által történik. A bevétel az antikvarius.ro ösztöndíjprogramjába (fiatal írók támogatása) megy és a könyvek szállításának költségeit fedi – tette hozzá a Fehér Holló Médiaklub elnöke.

A rajtra szombaton, 2019. október 12-én 11 órától a Szabók-bástyájában kerül sor. A rendezvény keretében megünneplik a Fehér Holló Médiaklub fennállásának ötödik évfordulóját is. Ugyanakkor az Octavian Goga Általános Iskolának a Cerasela Varga és Alina Teodorescu által felkészített román kisdiákjai részleteket adnak elő Arany János: a walesi bárdok című balladájának románra fordított változatából. Ugyanakkor felavatják a Fehér Holló Román-Magyar Könyvtár ukrán könyvespolcát is.

- Ukrán irodalom magyarul és románul lesz elérhető az érdeklődők számára – mondta Szabó Csaba.

Megtudtuk azt is, hogy a holnapi keretében a Kolozsvári Energetikai Líceumnak az Elisabeta Bara által felkészített kisiskolásai Arany János: Ágnes asszony című művéből adnak elő román nyelven.

(Borítókép: www.corbiialbi.ro  - Szőke Tímea és Lőrinczi Eszter készen áll a könyvtárak átvételére, osztályozásra, továbbadásra)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Lángoló együttélés
Cannes – 56 alkotás, köztük 15 ...
Június negyedike a Trianonban - Hogyan ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...