Könnyítettek a kötelező gépjármű-biztosításon
Vissza

Könnyítettek a kötelező gépjármű-biztosításon

„Mindmáig egy autóbaleset után a kárt okozó biztosítója fedezte a károsított költségeit. Tapasztalatból tudjuk, hogy a pénzösszeg folyósítása sokszor hosszú ideig húzódott, a biztosító társaság megpróbálhatott kibújni a kifizetés alól, és ilyenkor nehéz volt magánszemélyként kiállni az igazunkért egy mamut céggel szemben. Az elfogadott törvénytervezet értelmében azonban, ha valaki autóbalesetet szenved, de nem ő a hibás, a saját biztosítója fedezheti a károkat, és majd az behajtja az összeget a kárt okozó biztosítójától. Így a vita vagy egyezkedés a két biztosító között zajlik, az állampolgár kárát kifizetik, és nem ő van hátrányos helyzetben, ez a fontos” – foglalta össze Benedek Zakariás, az RMDSZ törvényhozója, azt követően, hogy a képviselőház döntő házként fogadta el a kötelező gépkocsi biztosításokat szabályozó törvénytervezetet (RCA).

A Szeben megyei képviselő hangsúlyozta, a jogszabály – amennyiben az államelnök is ellátja kézjegyével – előírja, hogy a kárpótlást 30 napon belül ki kell fizetnie a biztosítócégnek. Továbbá hozzátette: ezentúl lehetőség adódik, hogy felfüggesszék a kötelező biztosítást azon járművekre, amelyeket ideiglenesen nem használnak: „Ha valaki huzamosabb ideig a garázsban tartja az autót, mert külföldre utazik vagy más okokból nem használja járművét a közutakon, akkor arra az időszakra nem  számolják fel a kötelező biztosítást, és tovább tolják annak érvényességét”- tette hozzá Benedek Zakariás, képviselőház szállításügyi bizottságának tagja.

Erdei-Dolóczki István, az alsóház pénzügyi bizottságának tagja azt emelte ki, hogy az eddigi gyakorlathoz képest, amikor a biztosítás összegének felső határa meg volt szabva, a törvénytervezet a szabad piac elvét részesíti előnyben eltörölve a felső határt.

Ugyanakkor a törvény értelmében bűncselekménynek minősül, amennyiben az erre szakosodott autójavító cégek nem eredeti alkatrészeket építenek be a javítás során. „Eddig is tiltotta a törvény a hamisított alkatrészek használatát, most azonban a büntetőtörvénykönyv szerint járnak el azok ellen, akik ezt nem tartják be”− tájékoztatott Bende Sándor képviselő.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Európa Liga: Trófeával búcsúztatná ...
Erdélyben tájékozódott a magyarság ...
VIDEÓINTERJÚ - Ketten a kerékpáros ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Nehéz lesz orvosként dolgozni műszaki ...
  • Import problémák
  • Dán krimik és új szépirodalom magyarul ...
  • Látszólag
  • Killyéni-emlékverseny: nagy harc ...