Konkrét feltételekhez kötnék a hatóságok a nyári fesztiválozást
KMN: kell majd a negatív teszt vagy az oltási igazolvány?
KMN: kell majd a negatív teszt vagy az oltási igazolvány?
Vissza

Konkrét feltételekhez kötnék a hatóságok a nyári fesztiválozást

A közegészségügyi helyzet stabilizálása, illetve az oltáskampány ütemének megtartása érdekében a hatóságok új eszközökhöz „folyamodnak”: múlt heti kolozsvári látogatása során Florin Cîţu kormányfő arról számolt be, beszélgetést folytatott a szórakoztatóipar képviselőivel, akikkel teljes mértékben egyetértettek abban, hogy az oltáskampány sikerétől függ a rendezvények, az idei nyári fesztiválok sorsa. Emil Boc polgármester is arra buzdította a fiatalokat, hogy mielőbb immunizálják magukat; mint fogalmazott, ez lehet „az útlevél” a koncertekre való belépéshez, s minél hamarabb beoltják magukat, annál korábban lehetnek ismét koncertek, fesztiválok. Közvitára bocsátott javaslatában a művelődési tárca azt tervezi: a szabadtéri kulturális rendezvényeken való részvételt PCR-, gyors-, antigénteszthez vagy az oltáshoz kötik – a fesztiválszervezők ennek kapcsán úgy vélik: nem lesz már szükséges a maszkviselés és a távolságtartás.

Bár korábban Florin Cîţu miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az országon belül az Európai Unió által kilátásba helyezett, a Covid-19 elleni védőoltás meglétét bizonyító igazolvány nélkül vakációzhatunk, pénteki kolozsvári látogatása során úgy fogalmazott: az oltáskampány sikerétől függ a gazdaság megnyitása, s ezzel együtt a rendezvények, fesztiválok szervezésének a lehetősége. Más szavakkal: az új koronavírusnak a szervezetben való jelenlétét kizáró úgynevezett PCR-teszt negatív eredményétől, valamint az oltásigazolás felmutatásától függhet majd a nagyszabású nyári szabadtéri kulturális rendezvényeken, a nagy tömegeket megmozdító fesztiválokon való részvétel. 

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatalban, a miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten ugyanakkor Emil Boc felhívást intézett a fiatalokhoz, amelyben kijelentette: akik beoltják magukat, részt vehetnek majd a nagy nyári fesztiválokon. A városvezető egyértelműen a Kolozsvárral összefüggésbe hozható, már-már a szívügyeként kezelt Untold fesztiválra gondolt.

Négy lehetőség a bulizásra

A miniszterelnök és a polgármester kijelentései összhangban vannak a művelődési tárca tervezetével, amely értelmében június elsejétől egy-egy településen a helyi járványügyi helyzettől függetlenül korlátlan számban vehetünk majd részt a szabadtéri kulturális rendezvényeken, fesztiválokon, amennyiben a belépéskor érvényes negatív PCR-tesztet vagy oltásigazolványt mutatunk fel. A javaslatot még elemeznie kell az egészségügyi minisztériumnak, illetve el kell azt fogadnia az Országos Vészhelyzeti Bizottságnak (CNSU) is.

Az Untold és az Electric Castle fesztiválon történő részvétel vonatkozásában a jelek szerint négy lehetőség áll majd az érdekeltek rendelkezésére: a belépés napján végzett gyorsteszt, oltásbizonylat, a belépés pillanatától számított 48 órával korábban elvégzett negatív PCR-teszt, végül, a fertőzésen/betegségen átesett személyek esetében az antitestek jelenlétét igazoló, 90 napnál nem régebbi dokumentum.
 
A művelődési tárca tervezete szerint a szervezőknek személyenként négy négyzetméternyi területet kell biztosítaniuk a – rendezvény teljes időtartama alatt védőmaszkot viselő – fesztiválozók számára, az étel- és italfogyasztás pedig csupán speciális helyeken történhet. A mindezt felvázoló, április 16-án kibocsátott dokumentum tíz napig lesz közvitán, a polgárok a comunicare@cultura.ro e-mail-címre küldhetnek javaslatokat, megjegyzéseket, észrevételeket.
 
Megéri a részvétel az oltást… 

A fiatalok körében ugyanakkor megoszlanak a vélemények; egyesek úgy tudják, hogy csak az Európai Unió által ingyen a rendelkezésünkre bocsátott oltást követően lehet majd részt venni a különböző nagyszabású rendezvényeken, s ezt elvtelen megoldásnak tartják. Mások úgy vélekednek: a fesztiválokon történő részvétel érdekében akár be is oltatják magukat.

– Szerencsére, tudomásom szerint, nem fertőződtem meg, így a betegségen sem estem át… PCR-tesztre nincs pénzem, esetleg gyorstesztet végeznék annak érdekében, hogy a fesztiválokon részt vehessek. Ja, hogy ezeket mindennap el kellene végezni ahhoz, hogy beengedjenek? Nos, hát az sok pénz lenne… Sebaj, akkor beoltatom magamat, ameddig elkezdődik a két fesztivál. Egyébként, ha csak ezen múlna a részvételem, beoltatnám magamat – nyilatkozta lapunknak egy fiatal hölgy.

Érdekes megjegyezni, hogy a vakcinaellenesek is „beadnák a derekukat”, amennyiben oltásra lenne szükség egy-egy fesztiválon történő részvételhez.

– Számomra az Electric Castle nagyon fontos, ezért a fesztiválért beoltatnám magamat még akkor is, ha mindenki tudja rólam, hogy egyáltalán nem vagyok oda a vakcináért – mondta egy huszonéves férfi. 
Másik, valamivel idősebb férfi viszont még a kulturális rendezvényeken és fesztiválokon történő részvétel érdekében sem oltatná be magát.

– Még az elején megfogadtam, hogy az utolsóként fogom beoltatni magamat, s elég sok mindenről lemondok, ha attól teszik függővé. Amennyiben más megoldás nincs, akkor gyorstesztet végeztetek. Az antigénteszt is játszik számomra, ugyanis nemrég megfertőződtem, átestem a betegségen, s kell hogy legyen antitest a szervezetemben – mondta a férfi.
 
Egyes szakemberek szerint egyébként valószínűleg ugyanezek a belépési feltételek lesznek érvényesek a Kolozsvári Magyar Napokra, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborra (Tusványos) vagy a Jazz int the Park fesztiválra. Kérdés, melyik feltétel teljesítésére leszünk hajlandók, bár egyesek esetében ez már eldőlt…

Maszk és távolságtartás nélkül az Untoldon?
A fesztiválokon való részvétel kapcsán megszólalt a napokban az Untold és a Neversea zenei fesztiválok marketingigazgatója, Eduard Chereji is. „Azt javasoltuk a hatóságoknak, hogy amennyiben valaki antitestbizonylatot tud felmutatni, a helyszínen elvégzi a gyorstesztet és az negatív lesz, vagy bebizonyítja, hogy be van oltva, akkor részt vehet a fesztiválon. Ilyen körülmények között semmilyen korlátozás nem indokolt, így a védőmaszk viselése és a fizikai távolságtartás sem. Egy ilyen rendezvényre azért jönnek az emberek, hogy szórakozzanak, a barátaikkal lehessenek, ezért a távolságtartás nagyon nehezen elképzelhető. Mindenképpen javaslatokat fogalmazunk meg a művelődési tárcához.

(Borítókép: magyarnapok.ro/archív) 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás