Kolozsváron Székely Tündérország örökös követe
Vissza

Kolozsváron Székely Tündérország örökös követe

A 12. Kolozsvári Magyar Napok alkalmával Kolozsváron is megtekinthető az a kiállítás, amely Benedek Elek meseíróra, szerkesztőre, közéleti személyiségre emlékezik. Az Erdélyi Református Múzeumban szerda délután Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora és Szabó Zsolt irodalomtörténész nyitotta meg a Benedek Elekre emlékező kiállítást.

– A kiállítás anyaga által teljes képet adhatunk Benedek Elekről, akinek nem csak meseírói és szerkesztői tevékenysége páratlan, hanem politikusként, képviselőként is jelentős személyiség volt. Reformtörekvéseit a mostani politikusok is felhasználhatják – mutatta be a kiállítás anyagát Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője. Szebeni Zsuzsa arra is kitért, hogy Benedek Eleknek a mai gyermekek körében is népszerű, mivel a mesék kapcsán nemrég lebonyolított rajzpályázatra 1551 munka érkezett.

– Benedek Elek szinte napra pontosan száz évvel ezelőtt, 1921 augusztusában tért vissza végleg Budapestről Kisbaconba. Azonnal belevetette magát az irodalmi életbe, a közművelődésbe. A Cimbora lap által a legkisebbekkel is megtalálta a hangot. Nagy hatással volt a magyar irodalomra, hiszen nemzedékek nőttek fel meséin – közölte Szabó Zsolt irodalomtörténész.

A kiállítás anyagában több XX. századi, tanítással és iskolával kapcsolatos tárgy is megtalálható, úgy mint fából készült iskolapad, tintásüveg, palatábla, fából készült tolltartó stb. A fapadokba le is lehet ülni, és végig lehet lapozni a Benedek Elek leveleit és verseit tartalmazó válogatást.

A Benedek Elek-emlékév alkalmából 2019. szeptember 30-án a sepsiszentgyörgyi Keresztes-házban nyitották meg a Székely Tündérország örökös követe… című kiállítást. Háromszéken a 2019-es évet Benedek Elek-emlékévnek nyilvánították, ugyanis akkor volt a kiváló képességű erdővidéki író és mesemondó, lapszerkesztő születésének 160. és halálának 90. évfordulója. A kiállítás eddigi állomásai: Kézdivásárhely – Incze László Céhtörténeti Múzeum (2019), Sepsiszentgyörgy – Keresztes Ház (2019), Brassó – Brassói Magyar Napok, Reménység Háza (2020).


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével tűzi műsorra a Bánk bánt a magyar opera

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ