Kolozsvári Zsidó Napok zenével, irodalommal
Nógrádi Gergely főkántor koncertje is szerepel a programban
Nógrádi Gergely főkántor koncertje is szerepel a programban
Vissza

Kolozsvári Zsidó Napok zenével, irodalommal

Zenés és irodalmi programokkal várják az érdeklődőket a 4. Kolozsvári Zsidó Napokra (KZSN), amelyet a Kolozsvári Zsidó Hitközség (KZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Dialógus Egyesület és a Határtalan Kultúra program szervez október 18-a és 21-e között. Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja elmondta: a Kolozsvári Zsidó Napok Kolozsvár, illetve Erdély egyik legjellegzetesebb kulturális és művelődési eseménye. – A zsidó kultúra és hagyományok felelevenítésekor a magyar kultúráról és művelődéstörténetről is beszélünk, hiszen a fesztivál a magyar kultúra része is – fogalmazott a főkonzul. Deák Andrea, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége részéről elmondta: az igényes kulturális programpontok mellett a rendezvény jótékony célt is szolgál. A rendezvényeken a jelenlevők adakozhatnak a torockói Kis Szent Teréz gyermekotthon lakói számára.

Schwartz Róbert, Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke bejelentette: először történik meg, hogy a rendezvénynek jótékony célja is van. Karczagi Iringó, a torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthon vezetője elmondta: idén több mint húsz gyermeket nevelnek az otthonban, és minden adománynak örülnek, mivel költségeik nagy részét ebből fedezik.  Most a téli tüzelőre gyűjtenek.

Laczkó Vass Róbert színművész, aki nem először vesz részt a Kolozsvári Zsidó Napokon, elmondta: a programok szervesen illeszkedhetnek a Kolozsvári Magyar Napok kínálatába is. Laczkó Vass első fellépésekor a Kolozsvári Zsidó Napokon Eisikovits Mihály elfeledett szerzeményeit mutatja be, és a kottákat a zeneszerző leszármazottai bocsátották a rendelkezésükre.

Deák Andrea azt is elmondta, hogy az idei rendezvény költségvetése közel négymillió forint, amit a magyar kormány Külgazdasági és Külügyminisztériumától, a kolozsvári és a Kolozs megyei tanácstól, illetve a Communitas Alapítványtól szereztek meg. Schwartz Róbert kitért arra, hogy a Bukarestben székelő zsidó szövetség nem támogatta ugyan a rendezvényt, de nem is kapcsolódnak be a kolozsvári programba.

A Kolozsvári Zsidó Napok megnyitóját október 18-án, csütörtökön, 19 órakor szervezik a János Zsigmond Unitárius Kollégium (JZSUK) Felvinczi György dísztermében. Az Egyszerű szerelmes ének című koncerten a 110 éve született Eisikovits Mihály zeneszerző elfeledett szerzeményei csendülnek fel Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, zongorán kísér Nagy Gergő zongoraművész.

Október 19-én, pénteken délután 4 órától A zsidó zene gyöngyszemei címmel Nógrádi Gergely budapesti főkántor koncertje kezdődik a JZSUK-ban. – A világszerte ünnepelt főkántor egyedülállóan sokszínű műsora kétségkívül az utóbbi idők egyik legizgalmasabbnak ígérkező produkciója. A jiddis és héber daloktól a zsidó komponisták jegyezte operett-örökzöldeken át a „zsidó Broadway” leghíresebb musicalslágereiig számos zenei műfajt vonultat fel a különleges est. Nógrádi Gergely, a budapesti Frankel Leó úti zsinagóga főkántora generációja kiemelkedő tehetséggel megáldott képviselője, aki az elmúlt években négy kontinensen adott koncerteket rendkívüli sikerrel, és a leghíresebb színpadokon állt a világhírű New York-i Carnegie Halltól a patinás budapesti Operaházig – tudhattuk meg a rendezvény programfüzetéből.

A JZSUK Dávid Ferenc dísztermében este 7 órától Korcsolán Orsolya Bécsben élő, nemzetközi hírű magyar hegedűművész lép fel; Darius Milhaud, Hans Eisler, Erich Korngold és Rózsa Miklós csodálatos és örökérvényű kompozícióit interpretálja. Kíséri Mali Emese zongoraművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója.

Október 20-án, szombaton délután 4 órától a Bulgakov Kávéházban Karácsony Benő íróra emlékezik Balázs Imre József irodalomtörténész, Visky András író és Demény Péter költő. Az irodalmi részleteket Laczkó Vass Róbert színművész olvassa fel, zongorán közreműködik Szép András zongoraművész. Este 8 órától improvizációs slam poetry estet szerveznek, ahol a zenéé lesz a főszerep. Az előadás lényege, hogy a slammer az általa választott magyar pop-slágerek szövegeit írja át irodalmi igénnyel, míg a társulat színészei – Hollai-Heiser Anna, Horváth Lilla, Holly, Borbás Gergő, Varjú Nándor – a játékmester, Szőke Gábor segítségével ezekre a szövegekre hoznak létre improvizációs jeleneteket. Az átírt slágereket csak a slammerek és a játékmester ismeri, a néző feladata pedig az, hogy az elhangzott slamek és jelenetek alapján kitalálja, hogy mire is gondolt a költő. 

Október 21-én, vasárnap délután 4 órától a Kolozsváron alapított Új Kelet című újság fennállásának 100. évfordulója kapcsán a lap tulajdonosai, Vadász Éva és Steiner Kristóf osztják meg gondolataikat az érdeklődőkkel a Bulgakov Kávéházban. A programsorozat utolsó rendezvénye 19 órától kezdődik a Malom utcai Tranzit Házban – bejárat a Névtelen utcából –, amikor a Debrecen Dixieland Jazz Band együttesnek tapsolhatunk.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Magyarul zenélt a városházi toronyóra
Iohannis: csökkent az előrehozott ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ