Kolozsvár is versenyben az Európa Innovációs Fővárosa címért
Vissza

Kolozsvár is versenyben az Európa Innovációs Fővárosa címért

Milánó, Valencia, Bécs és további nyolc európai város mellett Kolozsvár is bekerült az Európa Innovációs Fővárosa 2020 verseny döntőjébe, és megnyerheti címmel járó egymillió eurós fődíjat – tájékoztatott közleményben az Európai Bizottság.

Az Európai Unió kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 által finanszírozott díjat azoknak a dinamikus innovációs ökoszisztémát fejlesztő európai városoknak ítélik oda, amelyek a mindennapi élet kihívásaira találnak ezzel megoldást, és javítanak a lakosság életminőségén. A 2020-as versenykiírás döntős városai a következők: Kolozsvár, Espoo (Finnország), Gent (Belgium), Groningen, Leeuwarden (Hollandia), Helsingborg (Svédország) Leuven (Belgium), Linz (Ausztria), Milánó (Olaszország) Reykjavik (Izland), Valencia (Spanyolország) és Bécs. 

„Az innováció lényege az, hogy a városok a nehezebb időszakok után is tartós újrakezdésre rendezkedjenek be. Amikor a városok az innovációs ökoszisztémájukat élesztik fel szakemberek és a lakosság együttműködése révén, a fejlődést és a rezilienciát ösztönzik. A hatodik Európa Innovációs Fővárosa cím elnyeréséért folytatott verseny fontos, és bemutatja a legújabb jó gyakorlatokat, amelyek az európai városokat fejlődésre ösztönzik” – nyilatkozta Mariya Gabriel uniós, kutatási, kulturális, oktatási és ifjúsági biztos.   

A független szakemberekből álló zsűri tizenkét várost juttatott a döntőbe, amelyek innovációs megoldásokkal válaszokat kínáltak a társadalom kihívásaira. Azt is figyelembe vették, hogy ezeket a gyakorlatias megoldásokat milyen módon illesztik be a városfejlesztési eljárásba, illetve milyen mértékben vonják be a helyi közösség tagjait a döntéshozatalba.

Az egymillió eurós jutalmat az innovációt ösztönző tevékenységekre fordíthatja a nyertes, amely által kapcsolatot teremtenek az állampolgárok, az állami hatóságok, az egyetemek és a vállalkozások között, ezáltal pedig a közösség javát szolgálják. A második, harmadik, negyedik és ötödik helyezett 100 ezer eurós jutalomban részesül. A nyertest a Kutatás és Innováció Európai Napjai alkalmával hozzák nyilvánosságra, amelyet idén szeptember 22-e és 24-e között rendeznek meg. Az EB ugyancsak akkor díjazza az innovációban aktív szerepet vállaló nőket, és kiosztja az Európai Tanács Innovációs Díját is.

A Horizont 2020 uniós program révén elismerik, hogy a városok egyedi módon népszerűsítik az innovációt, amely jelentős mértékben hozzájárul a reziliencia, a fenntarthatóság és az életminőség növekedéséhez.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Okosan játszó CFR 1907 az Európa Liga ...
Rendhagyó Szent Mihály-búcsút ...
Bajnokok Ligája: a Juventus, a Barca és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ