Kolozsvár a biológia fellegvára: virtuális várostúrákkal, közös reggelikészítéssel
Vissza

Kolozsvár a biológia fellegvára: virtuális várostúrákkal, közös reggelikészítéssel

Reggeli torna élőben a botanikuskertből, virtuálisan közös reggelikészítés erdélyi streetfoodosokkal, Kolozsvárt bemutató kisfilmek, közös esti kocogás, virtuális Szénafüvek-túra próbálja pótolni a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia május 3–6. között Kolozsváron zajló Biológia Szekciójának részvevői számára a kolozsvári fizikai jelenlét hiányát. Ez az első keserédes alkalom, amikor a tudományos konferencia Biológia Szekcióját Magyarország határain túl szervezik, és a 2015-ös fizika-földrajz-matematika (FiFöMa) szekció után a második, amit a BBTE szervez: a járvány miatt ezúttal nem kis erőfeszítésbe került a virtuális térben olyan rendezvényt létrehozni, amely kolozsvári, erdélyi jelleget ölt. Kárpótlásul jóval nagyobb közönséghez juthatnak el a szekcióban bemutatott tudományos eredmények.

A kolozsvári botanikuskertből közvetített reggeli tornát követhetnek a részvevők, a kocogós kihívásban 35 kilométert futnak a 35. OTDK tiszteletére, a telefonos applikációval követett eredmények alapján díjazzák azt a három személyt, akinek sikerült a legtöbb lépést megtennie. A ploggingolók kocogás közben szemetet gyűjtenek, de lesz kvíz és harácsolós játék meg dokumentumfilmvetítés – mindezekkel a középiskolások érdeklődését próbálják felkelteni.

Teljes joggal lehetne Kolozsvár promóvideója a konferenciát népszerűsítő mintegy 3 perces kisfilm, amely kiválóan tükrözi a jelenlegi felemás virtuálvalóságos élethelyzetet. „Mátyás király lova, ahol találkozunk. Hajnali rigófütty a Házsongárd előtt hazafelé. Herman Ottó vitriolba mártja tollát. Hipszter, gamer város. Majdnem-metropolisz. id. Entz Géza, Apáthy István, Kol Erzsébet Kolozsvára. A legnagyobb egyetem Romániában. Multikulti. Kisvárosnyi magyar diák. Az első magyar kőszínház. Kocsmák városa. Kincses, zsúfolt, inspiráló. Sétatéri andalgás, fellegvári kilátó. Át a Szamoson, az Erzsébet hídon. Móczár László indul éppen rovargyűjtő útra a Biharba. Soó Rezső dohog a Botanikus Kertben. Macska az ölében. Fesztiválok városa. Apáczai Csere János bólogat dubstepre. Online és offline város. Induljon a „játék”! Várunk Kolozsváron, az OTDK Biológia Szekciójára. Most még csak virtuálisan. A tudomány fellegvára.” Ez a szöveg vezeti fel a konferencia Facebook-oldalán az egyszerre virtuális és alternatív promóvideót, amelytől még egy kolozsváriban is azonnal feltámad az utóbbi egy évben kényszerűen elfojtott vágyakozás a magyar napok iránt, a városban önfeledt-bolondosan és nagyon látványosan kószáló diáknapos csapatokba botlani májusban, vagy csak maszktalanul élvezni a tavaszi szellő cirógatását a napsütötte főtéren.

biOTDK: Hogy legyen egy kis Kolozsvár-feeling…!

A bevezető videó szellemében lesz tudós-Kolozsvár túra, a 19. századi hétköznapi Kolozsvárt bemutató túra, de virtuális szakmai túra is a Szénafüvekre – ismertette a konferenciát bemutató sajtóértekezleten dr. Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese, a Biológia Szekció szervezőbizottságának ügyvezető elnöke. Így próbálják virtuálisan dinamizálni a várost, bemutatni kicsit Kolozsvárból, kicsit a diákéletből, többet a tudományosságból – fogalmazott a sajtótájékoztatón Hatos Attila, a szervezésben szintén részt vevő KMDSZ elnöke. Kérdésünkre mindketten megerősítették, hogy bár a rendezvény kényszerű virtuális jellege miatt kényelmesebben mozoghattak a költségvetés keretei között, az online látszólagos egyszerűsége tulajdonképpen egész sor többletfeladatot jelent a szervezők számára, átalakultak a költségtételek, alaposan át kellett szabni mindent.

Herman Ottó, Brugoviczky Edit, Kol Erzsébet, Apáthy István, Gelei József a youtube-on – a kolozsvári biológiatudományhoz kötődő személyiségekről elnevezett virtuális csatornákon és a rendezvény közösségi oldalán követhetők majd a szekció előadásai: az ökológiától a biotechnológián és genetikán, immunológián át a növényélettanig és neurobiológiáig tucatnyi különféle tagozatban 162 dolgozatot fognak bemutatni a Kárpát-medence minden szegletéből „érkező” részvevők. A nyitónapon (május 3.) a köszöntők után 17.30-tól Pennsylvaniából Prof. dr. Albert Réka a biológiai rendszerek rejtett mintázatairól tart plenáris előadást, majd 18 órától Budapestről Miskolczi Christina arról beszél, hogyan befolyásolhatják a korai életkörülmények az idegrendszer fejlődését, a viselkedési mintázatok kialakulását.

A szekcióelőadások párhuzamosan zajlanak május 4-én, kedden 10–14 és 16–20 óra között, május 5-én, szerdán 9–14 óra között. A díjazás csütörtökön 11 órától lesz. A rendezvény honlapján részletes bontásban megtalálható a program és közvetlen linkek vezetnek a különféle youtube-csatornákra.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ