Kolozsvár 100 – vetélkedő a társadalmi szakadék áthidalására
Történelmi személyiségeket kutatnak középiskolások
Történelmi személyiségeket kutatnak középiskolások
Vissza

Kolozsvár 100 – vetélkedő a társadalmi szakadék áthidalására

A centenáriumi évben kétnyelvű, középiskolásoknak szervezett kultúrtörténeti vetélkedővel csökkentené a távolságot a román és magyar, gyakran párhuzamos társadalmak között a Robert Schumann Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara és a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség. A Kolozsvár 100 nevű verseny során a kincses város történelmét meghatározó személyiségeket mutatnak be a kolozsvári középiskolás magyar és román diákok, kis csavarral: a román diákok magyar személyiséget, míg a magyar diákok román történelmi alakot kell kutatniuk, megismerniük, majd róla szóló pályamunkát készíteniük – derült ki a vetélkedő kapcsán a Sapientia EMTE-n szervezett sajtótájékoztatón ma délben. A rendezvényen Horváth Anna, városi tanácsos, a kulturális szakbizottság elnöke úgy vélte, hidakat kell építeni a két közösség között, és ezeknek a hidaknak a legfontosabb eleme a tudás és egymás megismerése.

– Úgy gondoltuk Horváth Annával, hogy jó lenne olyan programot szervezni, amelyen az elmúlt száz esztendőt erősebben Kolozsvárhoz és a száz év összes kulturális, etnikai és nemzeti vonatkozásához is kötjük. Így született meg ennek a versenynek az ötlete, amelynek célja, hogy kolozsvári román és magyar középiskolás hallgatókat kölcsönösen érzékennyé tegyen egymás kultúrája iránt. – mondta el a sajtótájékoztatón Tonk Márton, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja, aki a verseny menetét vázolta a sajtó képviselőinek.

Annak érdekében, hogy ez a kölcsönös megismerés megvalósulhasson a román tannyelvű iskolák diákjainak magyar személyiséget, míg a magyar tannyelvű iskolák hallgatóinak román történelmi alakot kellett választaniuk kutatásuk tárgyául. A választható személyiségek listáját a szervezők, szakmai szelekció alapján állították össze, ám saját javaslattal is élhettek a diákok – mondta még el Tonk Márton. „Minden kiválasztott személyiség nyitott volt a másik társadalom iránt, közös jövőt képzeltek el”, tette hozzá.

A versenyre összesen 14, öt–tíz főből álló csapat nevezett be, kilenc román és négy magyar iskola– Apáczai Csere János Elméleti Líceum, a Báthory István Elméleti Líceum két csapattal, a János Zsogmond Unitárius Kolégium és a Kolozsvári Református Kollégium – diákjai méretkeznek meg. A csapatok a következő személyek életéből készülnek fel: Alexandru Vaida Voievod, Sigismund Toduță, Emil Racoviță, Bánffy Miklós, Janovics Jenő, Márton Áron, Balogh Edgár, Alexandru Borza, Augustin Bena, Szervátiusz Jenő, Nagy István, Senkálszky Endre és Szacsina Géza.

A verseny menetéről a dékán elmondta: a kiválasztott történelmi személyiségről a csapatoknak szabadon választott pályamunkát kell készíteniük, ez lehet prezentáció, kisfilm, színházi előadás, képzőművészeti alkotás, vagy bármilyen produkció, amelyben a csapat minden tagja részt vesz. A munkák bemutatására 10-15 perc áll a versenyzők rendelkezésére, ezeket szakmai zsűri bírálja. A vetélkedőt június 14-én, csütörtökön délelőtt 11 órától a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Hunyadi Mátyás dísztermében szervezik meg. A rendezvényen minden résztvevő saját anyanyelvén, szinkrontolmácsolással követheti a pályamunkák bemutatását.

A díjazás kapcsán Tonk Márton elárulta: a román és magyar iskolák csapatai közül is választanak győztest vagy akár győzteseket, akik közösen egyhetes szakmai úton vehetnek részt vezetőtanáraikkal, meglátogatva Kolozsvárt, Gyulafehérvárt, Gyulát és Budapestet.

Horváth Anna, városi tanácsos úgy fogalmazott: „Erdélyben, így Kolozsváron is párhuzamos társadalmakban élnek románok és magyarok. Sokan pedig hosszú ideig nagyon jól éltek abból, hogy keveset tudunk egymásról és ennek a tudásnak a hiányában nagyon könnyű a két közösségben ellenszenvet, gyanakvást ébreszteni” – fogalmazott a városi tanácsos. Elmondta: a jövőt mindig a következő generációra kell építeni, ezért választották ezt a célcsoportot, és ha a verseny sikeres lesz, ajánlani fogják más megyéknek is.

(Borítókép: Tonk Márton és Horváth Anna részletezte a vetélkedőt. Fotó forrása: Molnár Ferenc)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás: felügyeli a ...
Választás: a koronavírussal fertőzöttek ...
Másodfokú viharriasztás harminc megyében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ