Mátyás? Király! – vedd fel az uralkodó álruháit

Háromperces videókat várnak a középiskolásoktól

Mátyás? Király! – vedd fel az uralkodó álruháit
Kreatív kommunikációs vetélkedőt hirdet a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az RMDSZ Kulturális Főosztálya Mátyás? Király! címmel. A középiskolásoknak szóló online versenyen három perces videóban kell bemutatni, miért is „király” Mátyás a mai napig a fiatalok számára. A Mátyás által képviselt értékek a 21. században is ugyanakkora jelentőséggel bírnak, mint fél évezreddel ezelőtt, különösképpen a fiatalok körében, hiszen ők azok, akik a leghangosabban tiltakoznak az igazságtalanság ellen, vélik a verseny szervezői. A videókban a királyt a róla szóló legendákon vagy saját történeteken keresztül kell bemutatni, formai követelmény egy van: a fiatalok a saját nyelvükön beszéljenek, énekben, vlogban, mémekkel. A rendezvényt Hegedüs Csilla, a kulturális főosztály ügyvezető alelnöke, és Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke sajtótájékoztatón ismertette.

Az RMDSZ Ügyvezető Elnökségén tegnap délelőtt tartott sajtóértekezleten Hegedüs Csilla kifejtette: a rendezvény célja nemcsak az, hogy a fiatalok megismerjék a Mátyás-legendákat, hanem hogy olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyek hiányoznak a közoktatásból, megtanuljanak például egy történetet, véleményt három percben összefoglalni – ez gyakran a felnőtt politikusoknak is nehéz. Ugyanakkor az idősebbek is tanulhatnak a versenyből, a fiatalok által készített videókkal újra felfedezhetik az elfeledett örökséget, tette hozzá.

– Ötletünket az Örökségünk Őrei sikerére alapozzuk, amely ugyancsak egy középiskolásoknak szóló vetélkedő, és aminek az volt a kulcsa, hogy arra kértük a fiatalokat, diákokat, hogy ne a hagyományos, iskolai módon mutassák be nekünk az örökségeket, hanem teljes mértékben szabják saját magukra azokat, változtassák meg és szóljanak bele abba, ami az épített örökségünkkel történik. Úgy gondolom, sikerült megszólítani őket, ami azt mutatja, hogy nemcsak egy új kütyü, alkalmazás érdekes számukra, hanem igenis érdekeltek mindabban, ami körülveszi őket, csak egészen másképp látják és akarják megjeleníteni azt – fogalmazott a sajtótájékoztatón Hegedüs Csilla.

Oltean Csongor a sajtótájékoztatón kifejtette, a 2000 után születettekről gyakran állítják azt, hogy nem érdekli őket a kultúra és hagyományok. A MIÉRT elnöke szerint azonban ez nem így van, a fiatalokat rá lehet venni arra, hogy közösen gondolkodjanak, dolgozzanak, kulturális értékeket közvetítsenek, csak a kommunikációs csatornáik eltérőek. A fiatalok Instagramot, Snapchatet, YouTube-ot használnak, amely közösségi oldalakon hatalmas összegeket lehet keresni videók, képek megosztásával. Ezzel a trenddel azonban a közoktatás nem tud lépést tartani, a fiatalok videókészítési tudásukat is általában autodidakta módon sajátítják el, hangsúlyozta Oltean Csongor.

A Mátyás? Király! rendhagyó kezdeményezés, mivel kizárólag online zajlik. A 13 és 19 év közötti középiskolások egyénileg, illetve két- vagy háromfős csapatban nevezhetnek a versenyre, egy legtöbb három perces videóval. A videóban egy Mátyás-legendát kell bemutassanak vagy egy olyan saját történetet, amely az igazságos király értékeire alapoz. A videót május 30-án éjfélig lehet elküldeni az igazsagos@matyaskiraly.ro címre, vagy Facebookon, a MatyasStory oldalon keresztül. A videókat nemcsak szakmai zsűri értékeli, a végső sorrend felállításában a közönségszavazatok is számítani fognak.

A legenda feldolgozásának nincsenek formai megkötései, a fiatalok minél kreatívabb módon, a saját nyelvükön kell bemutassák, miért érvényesek Mátyás tanításai a mai napig.

– Azt akarjuk, hogy Mátyást vetkőztessék le az álruháiból, és olyan álruhába bújtassák őt, ami számukra érdekes. Azt szeretnénk, hogy a fiatalok vegyék fel Mátyás király köntösét, nézzék meg, ők hogyan viselkednének, hogyha ma ők lennének Mátyás király, mit változtatnának az erdélyi magyar társadalomban, hogy a Mátyás által képviselt értékek és a fiatalok számára fontos értékek megjelenjenek – mondta Hegedüs Csilla, aki ugyanakkor hangsúlyozta, ez a kettő gyakran egybeesik, hiszen például a fiataloknál jobban senki nem háborodik fel igazságtalanság láttán.