Kolozs megye átlagon felül teljesített a próbavizsgákon
Kevés a jelentkező a Ghibu- és a Jósika-líceum előkészítő osztályába
Kevés a jelentkező a Ghibu- és a Jósika-líceum előkészítő osztályába
Vissza

Kolozs megye átlagon felül teljesített a próbavizsgákon

Jól szerepeltek a Kolozs megyei iskolások a márciusban szervezett próbavizsgákon. Kolozs megye ezúttal is az országos átlagnál jobban teljesített, és a magyar tannyelvű iskolákban is szép eredmények születtek. A megyében a tizenkettedikesek 51,11%-a kapott átmenő jegyet: az elméleti líceumok tanulóinak 70, a technológiai líceumokba járó gyerekeknek 35 százaléka vette sikeresen ezt az akadályt. Az előkészítő osztályokba való beiratkozás is gondmentes volt, márciusban 5414 gyereket írattak be, és csupán kilenc gyerek maradt a második iratkozási szakaszra, ami ezen a héten zajlik. A szép eredmények mellett üröm az örömben, hogy a kevés érdeklődő miatt nem indul magyar előkészítő osztály a 2019/2020-as tanévben a Donát negyedi Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban. Ezzel szemben az Apáczai-líceumban nem egy, hanem két előkészítő osztályra való diákot is beírattak a következő tanévre.

 

– A márciusi próbavizsga, illetve a tavaly nyári igazi vizsgán elért eredmények azt mutatják, hogy a Kolozs megyei közoktatás jó irányba halad, és ebben a megyei tanfelügyelőség által foganatosított intézkedéseknek is szerepük lehet. A márciusi próbaérettségin megjelent tizenkettedikesek 51,11 százaléka kapott átmenő jegyet. Az elméleti líceumok tanulóinak 70 százaléka, a technológiai líceumok diákjainak 35 százaléka vizsgázott sikeresen. Olyan is előfordult, hogy a választható tantárgyból kevésbé jó jegyet értek el a vizsgázók, mivel későn döntötték el, hogy milyen tantárgyat választanak, és nem volt idejük annyira felkészülni, mint román vagy anyanyelvből. A próbaérettségin román nyelvből a tizenkettedikesek 77,79%-a, magyar nyelv és irodalomból 82,20%-a, történelemből 80,87%-a vizsgázott sikeresen. Matematikából a sikerarány csak 62,85%-os, ebből a tantárgyból még sokat kell készülnie a diákseregnek. A legalacsonyabb sikerrátát fizikából jegyezték: a fiatalok 50%-a ment át. A gazdasági és társadalomtudományi tantárgyak esetében a sikerarány nagyon közel áll a 100%-hoz – részletezte az eredményeket Valentin Cuibus főtanfelügyelő. 

– A márciusi előkészítő osztályba való beiratkozási időszakban 5423 gyerek felvételét kérvényezték, amiből 5414 gyereket vettek fel a tanintézményekbe. Kilenc esetben azért nem sikerült véglegesíteni a beiratkozást, mert a beiratkozási lapon a szülők nem jelölték be, hogy ha gyermeküket nem veszik fel a belvárosi iskolába, akkor a lakhelyéhez közeli lakónegyedi iskolát választja. A meghirdetetthez képest 19 új előkészítő osztályt kellett létrehozni, 17-et pedig felszámolni, mert nem volt jelentkező. Nem indul magyar előkészítő osztály például a Donát/Grigorescu negyedi O. Ghibu Elméleti Líceumban. Az Apáczai-líceumban viszont nem egy, hanem két előkészítő osztály is indul. Senkinek sem kell elkeserednie, hiszen a betöltetlen helyekre még szeptember elejéig jelentkezhetnek az érintettek – magyarázta Valentin Cuibus a beiratkozás kapcsán. 
Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk: a Donát negyedi Ghibu-líceumba csak hat előkészítő osztályos magyar gyerek jelentkezett. Tordán a Jósika-líceumban is hasonló a helyzet, eddig csak négy gyerek iratkozott be az előkészítő osztályba, és ha nem lesz több beiratkozó, akkor az előkészítő osztályt összevonják az első osztállyal.

Török Zoltán elégedett a nyolcadikosok próbavizsgájának eredményeivel, mivel Kolozs megyében román nyelvből és irodalomból a diákok 76,75%-a, magyar nyelvből 94,38%-a, matematikából pedig 51,71%-a vizsgázott sikeresen. A nyolcadikosok 64,71%-ának sikerült átmenő jegyet kapnia a próbavizsgán, szemben a 2018-as 59,87%-os sikeraránnyal. A megyében nem adtak be üres lapot, ahogyan azt a vizsga idején az országos diáktanács ajánlotta tiltakozásképpen. 

 – A magyar tannyelvű iskolák közül első helyen az Apáczai-líceumban tanuló nyolcadikosok állnak 7,21-es átlaggal, második a Báthory-líceum 6,99-el, harmadik a Református Kollégium 6,96-es átlaggal. Utána következik a János Zsigmond Unitárius Kollégium 6,95-ös, a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum 6,41-es, a tordai Jósika-líceum 6,06-os a Brassai-líceum 5,32-es és a Tálentum Iskola 5,01-es átlaggal. Ami a vidéki iskolákat illeti, első a Bálványosváraljai Általános Iskola 6,69-es átlaggal, második a tordaszentlászlói Borbély József Általános Iskola 6,61-es átlaggal, harmadik a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola 6,25-ös átlaggal. Negyedik helyen a Nagykapusi Általános Iskola áll 5,97-es átlaggal, ötödik a körösfői Kós Károly Általános Iskola 5,85-ös átlaggal. Ötösön felüli átlagot jegyeztek a mérai (5,55) és a széki általános iskola (5,53) tanulóinak esetében is – tájékoztatott Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes a nyolcadikosok próbavizsgájának átlagáról. 

Ami a magyar tannyelvű iskolákban tanuló tizenkettedikesek próbavizsgáját illeti, a legmagasabb sikerarányt a Református Kollégiumban jegyezték: a tanulók 55,32%-a ment át; második helyen az Apáczai áll 53,16%-os, harmadik helyen pedig a tordai Jósika-líceum 52,38%-os sikeraránnyal. A Báthory-líceum 50%-os, az unitárius kollégium 46,67%-os, a Brassai-líceum 43,75%-os, a szamosújvári Kemény-líceum 37,21%-os sikerrátát tudhat magáénak. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fordulók és fordulatok
Koprodukcióval folytatódik a ...
Három törvényért vállalt felelősséget ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ