Kóboron is ünnepelték március 15-ét a Tékások
Vissza

Kóboron is ünnepelték március 15-ét a Tékások

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2015-ben indított Petőfi ösztöndíjprogramjának alapgondolata, hogy a Kárpát medencei szórványmagyarságot segítő ösztöndíjasok nemcsak a saját képzésüknek és érdeklődésüknek megfelelő programokat indítanak be a fogadó szervezetek keretében, hanem egy együttműködő hálózatot is kialakítanak.

Ez év januárjában, a szamosújvári Téka Alapítvány és ösztöndíjasa, Paróczi Ákos megszervezte az erdélyi Petőfi programosok találkozóját, ahol számos együttműködési ötlet fogalmazódott akkor meg.

A Brassó megyei Kóboron tevékenykedő Ferkó Zoltán már a januári találkozón kitűnt lelkesedésével, ezért februárban visszahívták Szamosújvárra előadást tartani a szórványkollégium diákjainak. Szíverősítő Kóborról címmel a szórványban való megmaradás lehetőségeiről beszélt.

Ekkor fogalmazódott meg a gondolata annak, hogy a Téka Szórványkollégium diákjai is szívmelengető műsorral emeljék a kóbori márciusi ünneplés fényét.

Március 17-én indult útnak a hat diák illetve Balla Imola, a kollégium igazgatója és Paróczi Ákos, Petőfi-ösztöndíjas. Nemcsak 48-as emlékműsort, hanem ajándék kokárdákat is vittek a 30 főre csappant kóbori gyülekezetbe. Kóbor, Brassó megye legrégebbi települése, 1200-as években már említik írások, források. Különlegessége a szász mintára épült református erődtemploma, amely 300 fő befogadására alkalmas.

Vasárnapi igehirdetés után a szamosújvári csapat, mezőségi népviseletbe öltözve, dalolva-szavalva varázsolta szebbé a kóbori ünnepet, könnyeket csalva a helyiek szemébe.

A kollégisták csapata, kihasználva a lehetőséget, meglátogatta a fehéregyházi Petőfi emlékművet, a Törcsvári kastélyt, a Kőhalmi várat, Brassó és Segesvár központját is. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíksomlyói búcsú: zarándokok nélkül, a ...
Trump: nem szabad megengedni, hogy a ...
IMAS - Erősödnek a kis pártok, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ