Ünnepi március a szamosújvári Tékánál

Ünnepi március a szamosújvári Tékánál
Ünnepi rendezvénysorozaton vehettek részt idén a szamosújváriak, a Téka Alapítvány minden korosztályt megszólított a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából.

Elsőként a legkisebbeket örvendeztették meg a nagysikerű Alma koncerttel, a rendezvény anyagi támogatását a Tóvidék egyesület biztosította. A helyi mozi termében minden helyi óvodás és kisiskolás ingyen vehetett részt a nagysikerű magyarországi gyerekzenét játszó együttes koncertjén. Napokig dúdolták azután a szülinapom-pom-pom vagy a nád a házam teteje dalok részleteit, de a „Mit kaptok?” „Semmit” poén is szállóigévé vált.

Az ünnep előestjén mutatták be Székely Melinda könyvét. A szerző a helyi Kemény Zsigmond Elméleti Líceum magyartanára, a Téka Alapítvány ifjúsági szakosztályának és a Kaláka néptáncegyüttesnek a vezetője. A magyar lakodalom változása Ördöngösfüzesen (1930-2017) című könyvének alapja doktori disszertációja. A könyvbemutató Schuller Hajnal és Láposi Éva közreműködésével zajlott, megismerhettünk sok érdekességét ezen rítus változásának. 1930 és 2017 között nagyot változott a lakodalom előkészítése és menete a Mezőség északi peremének egyik legrégebbi településén, Ördöngösfüzesen. Míg az 1960-as évekig a közösségi normák és a szülők akarata szerint történtek az események, ma a globalizálódó világ diktálja az esküvők szervezését. Részt vett a bemutatón Hideg Anna, ördöngösfüzesi adatközlő, akitől Székely Melinda sokat gyűjtött kutatásai során.

A Művelődési Házban az RMDSZ helyi szervezete által koordinált műsorban a néptáncegyüttesek közül a Kiskaláka és a Kaláka néptáncegyüttesek léptek fel, a Kiskaláka kalotaszegit, a Kaláka bodonkúti rendet táncolt.

A Téka Szórványkollégium egyik alapelve, hogy diákjai tanulmányaik befejezése után lehetőség szerint visszatérjenek szülőfalujukba és otthon boldogulhassanak a Tékában szerzett tudásukkal. A színjátszó és irodalmi körön betanult 1848-as emlékműsor is azt a célt szolgálja, hogy bentlakóink saját falusi közösségükben, szervezett előadás keretében mutassák meg tehetségüket és azt, hogy mennyit fejlődtek a kollégiumban töltött idő alatt. A tevékenységet vezető pedagógusok, Sipos Emőke és Rariga Imola igényes és minőségi emlékműsort állított össze. A vidéki turnét a települések szórványlelkészeivel együttműködve szervezték. Az előadás szeretetvendégséggel folytatódott, ahol kalács és tea mellett lehetőség volt közös beszélgetésre a jelenlegi és a lehetséges diákok szüleivel.

Az emlékműsort azért tartják fontosnak bemutatni Mezőség szórványtelepülésein, mert az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem talán legfontosabb eseménysorozata volt, hiszen először mutatkozott meg markánsan a magyar nép összetartó ereje, nemzettudata, szabadságszeretete és büszkesége. A bentlakó diákok mezőségi népviseletbe öltözve, dalolva-szavalva varázsolják majd szebbé a szórványközösségek ünnepét. Amellett, hogy fejlesztik a nemzeti identitást és a közösségi önérték-tudatot a térség szórványközösségeiben, a műsorral hozzájárulnak a kollégisták művészi kommunikációs képességeinek fejlesztéséhez is. Azon településeken, ahol a magyar szó, akár az ünneplő ruha, csak vasárnap a templomban kerül elő, a fiatalok előadása könnyeket csalt a szemekbe. „Jó nekik, ők sokan vannak!’ – sóhajtoztak az elöregedett falvak utolsó magyarjai.

Az ünnepi rendezvénysorozatot, Kemény Endre jóvoltából, a Szent Mihály szekere Vándorszínház Honszerelem! Vess tiszta lángot! című előadása zárta. Március 20-án, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum aulájában, Valter Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Pregun Tamás zongoraművész és Tóth Péter az 1848-as forradalom nagyjainak gondolatait tolmácsolta a hallgatóságnak. Megismerhettük Kossuth, Széchenyi, Petőfi gondolatait, hazaszeretetük a ma számára is például szolgálhat.

A változatos tevékenységeket tartalmazó rendezvénysorozat után a Téka Alapítvány munkatársai Budapesten átvették az akkreditált kiváló tehetségpontoknak járó oklevelet, amely méltó elismerése a 25 éves munkának.