KMN: közönségdöntés arról, melyik magyar filmklasszikust vetítsék a Főtéren
Vissza

KMN: közönségdöntés arról, melyik magyar filmklasszikust vetítsék a Főtéren

A járványhelyzet miatt szigorú óvintézkedések bevezetése mellett megszervezésre kerülő 11. Kolozsvári Magyar Napokon két főtéri filmvetítésre is sor kerül – tájékoztatnak a szervezők közleményükben.

Talán sokan emlékeznek még arra, hogy az első Kolozsvári Magyar Napok egyik kiemelt eseménye volt a Főtéren levetített legendás István, a király rockopera. Azóta a további rendezvényeken nem került sor főtéri filmvetítésre, így most – kárpótolandó, hogy a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések nem teszik lehetővé a megszokott, tömegeket megmozgató főtéri koncertek megszervezését – két film levetítésére is készülnek a szervezők. Megtekinthető lesz Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című 2015-ös filmdrámája, amely – nem mellőzve a humort – átkalauzolja nézőjét a XX. századi magyar történelem legfontosabb eseményein, hogy egy családtörténeten keresztül beszéljen a múlt század sorsfordító eseményeiről.

A második levetítendő filmről azonban a 11. Kolozsvári Magyar Napok közönsége dönthet: internetes szavazás keretében választhatnak tíz olyan filmalkotás közül, amelyeket a Nemzeti Filmarchívum bocsájt a szervezők rendelkezésére, s azt a Kincses Kolozsvár Egyesület és Magyarország kolozsvári főkonzulátusának szervezésében láthatnak majd az érdeklődők. Ennek megfelelően augusztus 4-én éjfélig a Kolozsvári Magyar Napok honlapján szavazhatnak (LINK: https://magyarnapok.ro/2019/te-melyiket-nezned) a következő magyar filmklasszikusok valamelyikére: Fábri Zoltán - Isten hozta őrnagy úr; Fábri Zoltán - Két félidő a pokolban; Szabó István - Mephisto; Török Ferenc - Moszkva tér; Várkonyi Zoltán - Egri csillagok; Gothár Péter - Megáll az idő; Makk Károly - Szerelem; Bacsó Péter - A tanú; Keleti Márton - A tizedes meg a többiek; Kertész Mihály - A tolonc.

A közönség által kiválasztott filmről a KMN honlapján és Facebook-oldalán is hírt adnak, ugyanakkor emlékeztetnek mindenkit, hogy az idei magyar napok rendezvényein való részvétel előzetes regisztrációhoz (ingyenes jegyek kiváltásához) kötött, erről pontosabb tudnivalókkal hamarosan jelentkeznek – írja a Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóirodája.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Marica grófnővel zárja évadát a magyar ...
„Hervay olyat tud a világról ...
Fejlődési pályán

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ