Kinek jár az ingyenes buszbérlet?
Vissza

Kinek jár az ingyenes buszbérlet?

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Közszállítási Vállalat (CTP) értesíti az érdeklődőket, hogy a városi tanács által még 2017-ben elfogadott határozat szerint a hetven év feletti, kolozsvári lakhelyű nyugdíjasok – a nyugdíj összegétől függetlenül – minden vonalra ingyenes közszállítási bérletre jogosultak. Ugyancsak megkapják az ingyenes bérletet azok a nyugdíjasok, akik ugyan még nem töltötték be a 70. életévüket, de a nyugdíjuk nem haladja meg a havi 1700 lejt.

Az ingyenes bérlet érvényes a Közszállítási Vállalat által Szászfenesre, Kisbácsra és Apahidára közlekedő járatain is. Szintén ingyenes bérletre jogosultak a város díszpolgárai, az általuk megvalósított jövedelem összegétől függetlenül.

Azok a kolozsvári lakhelyű nyugdíjasok, akiknek a nyugdíja 1701-1900 lej közötti, egy vonalra érvényes ingyenes bérletet válthatnak ki. A 2019-es évre érvényes bérleteket már november 5-től, hétfőtől ki lehet váltani, egészen 2019. január 15-ig. Az ingyenes bérletek, az előző évekhez hasonlóan contactless típusú, névre szóló kártyák.

Az ingyenes bérlet kibocsátásához szükséges iratok: eredeti személyazonossági igazolvány az adatok ellenőrzése és a fénykép átmásolása céljából; az utolsó nyugdíjszelvény eredetije és egy másolat, ami a közszállítási vállalat irodájában marad, az eddig használt kártya, amire feltöltik a 2019-es évre érvényes bérletet. Azon személyeknek, akik eddig nem voltak kártyatulajdonosok, ki kell tölteni és be kell nyújtani egy formanyomtatványt. Azon személyeknek, akik elvesztették, akiktől ellopták, akiknek megrongálódott a kártyájuk, ki kell fizetniük az új kártya ellenértékét, illetve ki kell tölteniük és be kell adniuk egy kérvényt. A betegnyugdíjasok esetében be kell adni az orvosi igazolás másolatát is. A 26. életévüket be nem töltött árva fiataloknak (iskolásoknak, egyetemi hallgatóknak), akik öröklött nyugdíjban részesülnek, az ingyenes bérlet igénylésekor be kell nyújtaniuk az örökölt nyugdíjra feljogosító határozat másolatát, illetve az erre a tanévre láttamozott iskolai ellenőrző vagy diákkönyv másolatát.

A contactless kártyát minden utazáskor érvényesíteni kell a buszon. A kártyát két másodpercig oda kell érinteni a jegyérvényesítő automatához, majd meg kell várni, amíg megjelenik az érvényesítést befejezését jelentő zöld alapszín. Az egy vonalra megváltott bérletet más vonalon utazva is használhatjuk, ha a két vonal útvonala megegyezik. Ebben az esetben a kártya érvényesítése előtt meg kell nyomni az automatán levő közös útszakasz/tronson comun gombot.

Amennyiben a tulajdonos elveszíti, megrongálja, ellopják tőle a kártyát, ezt a tulajdonos kérésére zárolják, majd a tulajdonos kifizeti az új kártyát. A kártyákat három évig lehet használni, ez alatt az időszak alatt az új bérleteket is letöltik a kártyára.

 A kártya átvétele és feltöltése az alábbi jegyárusító helyeken történik: a közszállítási vállalat székhelyén, azaz Magyar/1989. December 21-e utca 79A szám alatt található három ügyfélfogadó ablaknál – hétfőtől szerdáig 7:30-15:30 óra között, csütörtökön 7:30-15:30, illetve pénteken 7:30-15.30 óra között. A vállalat Csaba/Május 1-je téren levő végállomásnál levő egyetlen jegyárusító helyen hétköznap 06-22 óra között. Hasonlóképpen ki lehet váltani a kártyát a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal központi székhelyén hétfőtől-szerdáig 8:30-16:30, csütörtökön 8:30-18:30, míg pénteken 8:30-16:30 óra között. Az önkormányzat Donát, Monostor, Iris, Hajnal, és Szamosfalvi negyedi kirendeltségeinél a kártyákat az alábbi időpontban bocsátják ki: hétfőtől-szerdáig 8-16 óra között, csütörtökön 8-17:30, míg pénteken 8-14:30 óra között.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi ...
Külügyminiszteri nyilatkozat a ...
Kávéházakról, törzsasztalokról, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...