Kilencnaposra bővül az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál
Vissza

Kilencnaposra bővül az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Idén július 8-16. között kerül sor a Csíkszeredai Régizene Fesztiválra, derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből. A Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében megvalósuló fesztivál 2008 óta tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA), 2015-ben a pedig elnyerte a legjobb Európai fesztiváloknak járó „Europe for Festivals, Festivals for Europe” (EFFE) minősítést, amelyet az intézmény megújított a 2017–2018-as időszakra is.

A korábban négy napig tartó fesztivál idén kilencnapos programmal jelentkezik, számos koncerttel és a Régizenei Nyáriegyetem égisze alatt szervezett mesterkurzusokkal, emellett kerekasztal-beszélgetés, utcazene, gyermekrendezvények várják a közönséget, olvasható a közleményben. Az idei meghívott Magyarországról, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Hollandiából, Kanadából, Svájcból érkeznek, de jelen lesznek az erdélyi régizenei mozgalom neves alakjai, és fiatal tehetségek egyaránt.

A fesztivál fő helyszíne a csíkszeredai Mikó-vár és a város különböző templomai (a Csíksomlyói Kegytemplom, a Milleniumi templom, a Szent Ágoston templom, a Református templom, az Unitárius templom, a Csíkzsögödi Szentháromság római katolikus templom), de lesznek rendezvények a Csíki Moziban, a Márton Áron Főgimnázium dísztermében, köztereken. Továbbá kihelyezett koncertjek lesznek Székelyudvarhelyen, Gyergyószárhegyen és Brassóban is.

A szervezők idén ünnepelik a Régizenei Nyári Egyetem tízéves fennállását, amely a régizenei oktatás eredményes fórumává nőtte ki magát. Az idei fesztivál fő tematikáját a reformáció emlékéve adja; olyan előadókat hívtak meg, akik mind magyar, mind európai vonatkozásban a korra jellemző dallamvilágot szólaltatják meg.

Nem feledkeztek meg két másik jelentős évfordulóról sem: 450 éve született Claudio Monteverdi, 250 éve hunyt el Georg Philipp Telemann, az ő emlékük előtt is tisztelegnek, egy egész napos gyergyószárhegyi programsorozat keretében megemlékeznek továbbá Kájoni János halálának 330. évfordulójáról.

A fesztivál számokban: 9 nap, 14 helyszín, 8 országból érkező művészek, 14 együttes, 5 egyéni előadó, 22 koncert, 1 utcazenélés, 1 kerekasztal-beszélgetés.

További információk a fellépőkről és az idei műsorról a www.regizene.ro honlapon, illetve a fesztivál Facebook-oldalán.  

(Borítókép: A fesztivál fő helyszíne idén is a csíkszeredai Mikó-vár less. Fotó: Ádám Gyula)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az Autoworld megnyitotta első ...
Véglegesen a reformátusoké a várudvari ...
Harminc százalékkal esett vissza a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ