Kilenc film száll versenybe a Filmgaloppon
Vissza

Kilenc film száll versenybe a Filmgaloppon

Hatodik alkalommal szervezi meg Filmgalopp elnevezésű versenyét a Fimtett Egyesület, amelynek célja fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, szakmai zsűri általi elbírálásuk.

A program kétévente felváltva várja a dokumentumfilmeket és a fikciós alkotásokat – idén az utóbbiakon volt a sor, derül ki az egyesület közleményéből.

A versenybe került filmek között van klasszikus cselekményvezetésű kisjátékfilm, de animációs és kísérleti alkotás is. Az előzsűrizést a Filmtett Online Filmes Portál öt szerkesztője végezte.

A 6. Filmgalopp versenyfilmjei:

– Amikor találkozunk (rendező Sztercey Szabolcs)
– Amit nem vettünk észre (r. Farkas Boglárka Angéla)
– Csendet kérünk (r. Incze Kata)
– Ebgondolat (r. Frunza Roland)
– Éhség (r. Kéri László)
– Hazafelé (r. László József)
– Kapunyitási pánik (r. Ungváry Oscar)
– MásCara (r. Szitai Eszter)
– Szabad Románia (r. Sós Timothy)

A nyertes film alkotói egymillió forintos fődíjban részesülnek, amelynek sorsáról szakmai zsűri dönt. 

A zsűri tagjai:

Groșan Cristina – Az aradi származású, Budapesten élő filmrendező és vizuális művész rövidfilmjei (köztük a Filmtettfeszten is bemutatott Átalakítás folyamatban, az Éjszakai festés és a Vakáció a tengerparton) sikerrel szerepeltek a világ nagy fesztiváljain Palm Springstől Clermont-Ferrand-ig, Szarajevótól Londonig, Helsinkitől Szentpétervárig vagy Szalonikiig. Első nagyjátékfilmje, A legjobb dolgokon bőgni kell bemutatója előtt áll.

Lichter Péter – A Prizma szerkesztője, a Filmvilág, a Metropolis és a hvg.hu visszatérő szerzője, filmkritikus és -esztéta másfél tucatnyi, absztrakt és lírai hangulatú kísérleti alkotással (köztük: Fagyott májusÜres lovakA horror filozófiája) hívta fel magára a gyakorló filmesek figyelmét. Négy kötete filmtörténeti és -esztétikai tanulmányokat tartalmaz.

Pálffy Tibor – A számos színházi díjjal kitüntetett, sepsiszentgyörgyi színművész több mint két évtizede vállal mozgóképes szerepeket is. Láthattuk többek közt a Rossz árnyékban, a Varga Katalin balladájában, a Dallas Pashamendében, a Bibliotheque Pascalban, legutóbb pedig a Lajkó – cigány az űrben című vígjáték egyik jelentős szerepét alakította. Többször tanította a kamera előtti játék kihívásaira a Filmtett Workshop fiatal résztvevőit.

A fesztivál ideje alatt minden versenyfilm elérhető lesz a Filmtett online csatornáján, a közönség a filmeket megnézheti a filmtettfeszt.ro-n megjelenő adatlapokon, és az ugyanitt található Like gombbal szavazhat a kedvenceire szeptember 16-a és 18-a éjfél között; a legnépszerűbb film elnyeri a Filmgalopp közönségdíját, 1000 lejt, amelyet a Nobila Casa ajánlott fel a nyertesnek.

A díjkiosztóra szeptember 19-én, Kolozsváron kerül sor.

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 20. kiadását idén szeptember 16. és 20. között rendezi meg a Filmtett Egyesület és számos szervezőpartnere 15 romániai városban. További részletek a filmtettfeszt.ro oldalon.   

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: nem szándékozunk lezárni az ...
Elhunyt az argentinok legendája, Diego ...
Bukaresti kórház folyosóján kezelt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...