Augusztus huszadikáig nevezhetik dokumentumfilmjeiket a Filmgalopp versenyébe az erdélyi alkotók

Augusztus huszadikáig nevezhetik dokumentumfilmjeiket a Filmgalopp versenyébe az erdélyi alkotók
Elindult a nevezés a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyprogramjába, a Filmgaloppba: a szervezők idén dokumentumfilmeket várnak az erdélyi alkotóktól – derül ki a Filmtettfeszt közleményéből.

Mint írják, az idén kilencedik kiadásához érkezett verseny célja fiatal, erdélyi magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt. A megmérettetés évente műfajt vált: tavaly fikciós alkotások versenyeztek a fesztiválon, idén pedig dokumentarista alkotásokat lehet benevezni. A Filmgalopp idei versenyében bármilyen témájú és technikájú, de valamilyen formában a valóságot rögzítő dokumentumfilm indulhat – akár kísérleti vagy animációs alkotás is –, amely 2021. január elseje óta készült el, stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) pedig nagyrészt erdélyi alkotók. Fontos szempont az is, hogy a filmek javarészben erdélyi helyszíneken készüljenek, továbbá nagyrészt vagy teljes egészében magyar nyelven szólaljanak meg – áll a közleményben.

A nevezés határideje augusztus 20-a éjfél, a versenybe beválogatott filmek listája pedig szeptember 1-jén válik nyilvánossá. A versenyfilmeket levetítik a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein október 4. és 8. között. A díjak sorsáról háromtagú szakmai zsűri és a közönség dönt, a díjkiosztó pedig a fesztivál záróünnepségén, október 7-én lesz Kolozsváron.

Legutóbb 2021-ben, a 21. Filmtettfeszten versenyeztek dokumentumfilmek, ekkor a szekció fődíját László Barna Isteni kéz című filmje kapta, míg Medve Ferenc Being a Bee című alkotása külön-, Simó Boglárka Árva csillagok című munkája pedig közönségdíjjal térhetett haza. A tavalyi kisjátékfilmes versenyben megosztott díjat adott a zsűri Nagy Márton Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon, illetve Farkas Ágnes Anna Játsszuk tovább című alkotásának.

Az idei teljes versenyszabályzat és a nevezési űrlap, valamint minden fontos információ az előző Filmgaloppokról a filmtettfeszt.ro honlapon érhető el.