Kilenc év után az ügyészség lezárta a Iorga-tábla ügyét
Senkit sem vontak felelősségre, a felirat a helyén marad
Senkit sem vontak felelősségre, a felirat a helyén marad
Vissza

Kilenc év után az ügyészség lezárta a Iorga-tábla ügyét

A kolozsvári bíróság mellett működő ügyészség úgy döntött, megszünteti a restaurálási munkálatok befejezése után a Mátyás-szoborcsoport elé – több feljelentő és az ügyben kihallgatott tanú szerint is törvénytelenül – kihelyezett Iorga-táblával kapcsolatos ügyet. Ezt szerdán maga az ügyész, Aurelian Mirel Toader közölte a Szabadsággal azt követően, hogy lapunk szeptember 10-én érdeklődött, mi a helyzet az üggyel, amely 2011 óta kivizsgálás alatt van, s amelyről 2015-ben is faggattuk, s amelyről akkor is írtunk.

Az igazságszolgáltatás képviselője, aki egyben az ügyészség szóvivője, lakonikusan csak annyit válaszolt: az ügyet lezárták. Lapunknak az egyik feljelentőtől sikerült megszereznie az ügyész által hozott döntést, amely senkit sem von felelősségre, senkire sem ró ki büntetést, mi több, a kifogásolt felirat is a helyén marad. A „döntést” Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője és Sándor Krisztina, az EMNT Egyesület elnöke kommentálta lapunknak.Közel egy évtized elteltével a kolozsvári bíróság mellett működő ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy Sorin Apostu volt polgármester nem bujtott fel senkit építkezési engedély nélküli munkálatok elvégzésére, illetve képtelen volt azonosítani azokat a tetteseket, akik 2011. május 22-ről 23-ra virradóra elhelyezték a Nicolae Iorga román történésztől származó idézetet tartalmazó táblát a Mátyás-szoborcsoport előtti zöldövezetben.

Kelemen Hunor és Gergely Balázs tett feljelentéstA Szabadság részletesen beszámolt a Mátyás-szoborcsoportnak a 2009–2011 között zajlott, a magyar és a román kormány által közösen finanszírozott restaurálási munkálatairól, illetve arról, hogy Fadrusz János helyreállított alkotását a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal hivatalos jegyzőkönyvvel 2011. április 1-jén átvette, majd egy nappal később ünnepélyes keretek között megtörtént az átadása, felavatása is. Közel másfél hónappal később, az éj leple alatt ismeretlen tettesek engedély nélkül feliratot helyeztek el a talapzat elé. A köztudatban Iorga-táblaként meghonosult felirat kapcsán Kelemen Hunor akkori művelődési miniszter, az RMDSZ elnöke és Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Egyesület alelnöke büntető feljelentést tett a kolozsvári bíróság mellett működő ügyészségen. 2012 szeptemberében kihallgatták Gergely Balázst, de Kelemen Hunort már nem, ugyanis 2012 áprilisától már nem volt tárcavezető.

Lapunk 2015 októberében hivatalos átirattal fordult a kolozsvári bíróság mellett működő ügyészség szóvivőjéhez, amelyben azt kértük, tájékoztassák a közvéleményt az iratcsomó helyzetéről. Aurelian Mirel Toadertől azt kértük, hogy az akkor négy éve folyamatban lévő ügyről nyilatkozzon, s közölje azt is, azonosították-e a tetteseket, az évek során milyen intézkedéseket foganatosítottak, kit, kiket hallgattak ki, s az ügyészségnek az elmúlt évtizedekben szerzett tapasztalata, illetve az idevágó statisztikák alapján körülbelül mikorra várható döntés az ügyben. Bűnügyi kivizsgálás volt folyamatban... 9 évigMirel Toader közölte: az iratcsomó kapcsán a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség nyomozóirodája által végzett bűnügyi kivizsgálás van folyamatban. Az ügyet a kolozsvári bíróság mellett működő ügyészség egyik munkatársa irányítja. „Eddig több bizonyítékot sikerült begyűjteni, de lévén hogy a bűnügyi vizsgálatnak eme mozzanata nem nyilvános, nem tudunk információkkal szolgálni az ügyben birtokunkban lévő bizonyítékokról” – volt olvasható a válaszban. Hozzátette, összetett iratcsomóról van szó, amelyben több személy érintett, így figyelembe kell venni ezeknek az ügyben tanúsított magatartását, de nem elhanyagolandó tényező az ügyészségnek a munkával való terheltsége sem. Ugyanakkor közölte, hogy az ügyész dönti majd el, mikor fejeződik be a bűnvádi vizsgálat, s ekkor a büntető törvénykönyv alapján eljár az ügyben.

Vajon hány év múlva és hogyan sikerül eltávolítani? (Rohonyi D. Iván felvételei)

Majdnem fél évtized elteltével, 2020. szeptember 10-én ismét adatigénylési kéréssel fordultunk a kolozsvári bíróság mellett működő ügyészség szóvivőjéhez, aki, mint utólag kiderült, az elmúlt 9 évben éppen ezzel az üggyel foglalkozott. Lakonikusan közölte: az ügyet lezárták. Lapunknak sikerült megszereznie az egyik feljelentőnek küldött kiértesítést, amely tartalmazza a tanúk által tett vallomások kivonatát és az ügyésznek az ügy megszüntetésére vonatkozó döntését.

Ebből az is kiderül, hogy László Attila volt RMDSZ-es kolozsvári alpolgármester 2011 nyarán utasította a városháza műszaki osztályát, hogy távolítsák el a feliratot, de ezt nem tették meg. Az iratcsomóból az is kiviláglik, hogy 2012 szeptemberében a korrupciós ügy miatt börtönbüntetését töltő Sorin Apostu volt polgármester ellen újabb rendőrségi vizsgálat indult, a műemléken elkövetett engedély nélküli beavatkozást kérték számon rajta.

A Mátyás-szoborcsoport előtti kis zöldövezet közepén most is egy információs jellegűnek álcázott plakett található, amely arra emlékeztet, hogy a szobor talapzatán 1932-ben elhelyezett Iorga-idézet helyett a szoborcsoport 2010-es restaurálásakor a szobor eredeti, Fadrusz János által készített makettjén lévő „Mathias Rex” felirat került vissza. A tábla ugyanakkor teljes egészében tartalmazza azt a Iorga-idézetet, amelyet 1992-ben a rossz emlékű Gheorghe Funar szélsőségesen nacionalista volt polgármester helyezett el a szobor talapzatára.

Apostu nem hibásA 2020. június 18-án hozott bűnügyi vizsgáló rendelkezés, azaz ügyészi rendelet értelmében az ügyet Aurelian Mirel Toader ügyész lezárja. Megállapítja: Sorin Apostu volt polgármester senkit sem bujtott fel építkezési engedély nélküli munkálatok elvégzésére, azaz a tábla elhelyezésére. Ugyanakkor azt is megállapítja, hogy senki sem végzett építkezési engedély nélküli munkálatokat a Mátyás-szoborcsoport talapzata előtti részen. Azt is megjegyzi, hogy fellebbezni a kolozsvári bíróság mellett működő ügyészség főügyészénél lehet a közléstől számított 20 napon belül.

Az üggyel kapcsolatban Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Szabadságnak kijelentette: Kelemen Hunor minisztersége alatt a művelődési tárca támogatta a Mátyás-szoborcsoport restaurálását.

– A Iorga-tábla kihelyezése törvénytelen, ugyanis a restaurálási iratcsomó nem tartalmazta annak kihelyezését, és építkezési engedély sincs rá. A törvény szerint ezt műemlékrombolásnak hívják, ezzel nem tudunk egyetérteni, és amennyiben lehet, kérvényezni fogjuk, hogy folytassák a nyomozást. Kelemen Hunor szövetségi elnököt az ügyészség nem értesítette, mert miniszterként tett feljelentést, tehát lehet, hogy a kulturális tárcának közölték ki az iratokat, és így ott kell érdeklődni az ügy felől – jelentette ki a szóvivő.

Az ügyben megkerestük Gergely Balázst is, aki 2011-ben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Egyesület alelnökeként tett feljelentést az ügyben. Helyette Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke nyilatkozott lapunknak, akit az ügyészség kiértesített:

– Elképesztő, hogy 9 (!) évvel a feljelentés után kaptunk egy ilyen értesítést, miszerint ejtik az ügyet, nincs bizonyíték, nincs vádlott. Ez mindent elmond a hazai igazságszolgáltatás működéséről. Nem látjuk értelmét a fellebbezésnek. A tábla eltávolításához politikai akarat kell, mert – mint látjuk – a jogi út nem segít.

 

Mint ismeretes, a Mátyás-szoborcsoportot 1902-ben avatták fel, s először 1941–42-ben restaurálták, amikor a bécsi döntés következtében Észak-Erdély Magyarország része lett. Ekkor a talapzatra az újrafaragott eredeti Mátyás-címer és az eredeti magyar nyelvű Mátyás király felirat is visszakerült. 1958-ban a talapzaton kisebb javításokat végeztek. Az évek során a szobor állapota folyamatosan romlott, a víz a talapzatba beszivárgott és a lovas szobor megdőlt. 2006 nyarán és 2007 áprilisában a szobor talapzatáról levált egy-egy darab, a romlást okozó átnedvesedés a ló alatti fémburkolat résein és a szétnyíló kőfugákon keresztül behatolt a szerkezetbe.2006-ban a magyar és a román kormány arról döntött, hogy a szobrot közösen állítják helyre. A szobor restaurálására vonatkozó szerződést 2009. július 22-én írták alá, a munkák befejezési határideje 2010. július 22. volt, a felújítási munkálatok azonban elhúzódtak, a Concefa nevű fővállalkozó és a munkálatokat irányító Kolozsi Tibor szobrászművész év végén adta át a munkát.A Mátyás-szoborcsoport felújításának engedélyezési terveit – előzetes kutatások és vizsgálatok alapján – Szabó Bálint műemlék-restaurátor és munkatársai végezték, a felújítást Kolozsi Tibor szobrász-restaurátor vezette, aki a restaurálás munkafolyamatait magyarországi műemlékvédelmi szakemberekkel egyeztette. A restaurálás során a talapzatra, az 1902-ben rávésett eredeti Mátyás király felirat helyett, a Mathias Rex felirat került, az uralkodói címert nem restaurálták.A helyreállított szoborcsoport felavatásának ünnepségét 2011. április 2-án tartották meg.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ