Kikapott a vízilabda-Eb-elődöntőben, márciusban szerezhet olimpiai kvótát a magyar női válogatott
Vissza

Kikapott a vízilabda-Eb-elődöntőben, márciusban szerezhet olimpiai kvótát a magyar női válogatott

A házigazda magyar válogatott 11–10-re kikapott az elődöntőben a világbajnoki ezüstérmes spanyol csapattól a Duna Arénában rendezett vízilabda Európa-bajnokság női tornáján, ezzel eldőlt, hogy a viadalon szerezhető egyetlen kvóta az oroszoké lesz, mivel a spanyolok indulása már biztos volt.

Bíró Attila együttese a szombati bronzmérkőzésen a legutóbbi kontinensviadalon győztes hollandokkal találkozik.

A magyar csapat március közepén a Triesztben esedékes olimpiai kvalifikációs tornán harcolhatja ki az ötkarikás indulást. Ott 12 csapat két hatos csoportban küzd majd egymással. Amennyiben lesz afrikai résztvevője a tokiói viadalnak, akkor kettő, ellenkező esetben három válogatott szerezhet kvótát.

A magyar válogatott világeseményen 2008 óta – olimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon – ötször találkozott a négy között a spanyolokkal, és mindegyik alkalommal az ellenfél diadalmaskodott. A két évvel ezelőtti barcelonai kontinensviadalon a házigazdák a csoportban és az elődöntőben is győztek, majd a tavalyi kvangdzsui vb-n a négy között kiütéses sikert arattak (16–10).

A Duna Arénában mindkét oldalon kihagyott előnyökkel indult az összecsapás, majd Gurisatti Gréta hajszálpontos lövéssel szerzett vezetést. A spanyolok a második lehetőségükkel sem tudtak élni, a harmadiknál pedig Kasó Orsolya jelentette a végállomást, de a videóbíró végül egyenlítéshez segítette a riválist. Támadásban kissé tanácstalannak tűnt a magyar csapat, de a spanyolok is idegesek voltak, Roser Tarrago ötméterest rontott. Később mégis az ő találatával került előnybe a vb-ezüstérmes, ám Keszthelyi-Nagy Rita akcióból kapufás góllal azonnal egyenlített. Tarrago fórból bombázott újra a hálóba, 11 másodperccel a dudaszó előtt, éppen a magyar előny végén pedig Leimeter Dóra egyenlített. A második negyed elején újabb hátrányt védekezett ki a magyar csapat, a saját előnyét pedig Illés Anna Krisztina révén értékesítette. Az újabb elhibázott spanyol fórt ezúttal nem tudta büntetni a hazai gárda, ráadásul az ellentámadásnál megúsztak a spanyolok és Anna Espar révén egyenlítettek, majd újra ő volt eredményes akcióból. A túloldalon Parkes Rebecca harcolt ki előnyt, Keszthelyi lövését azonban blokkolták. A spanyolok a nagyszünet előtt növelhették volna előnyüket, de újra hibáztak.

A fordulást követően rögtön egyenlített a magyar válogatott, a Parkes által kiharcolt fórt Leimeter lőtte be, a következőnél viszont Keszthelyi lövése a felső lécről kifelé pattant. A rivális akcióból ragadta magához újra az előnyt, majd kettős emberelőnyben is betalált, igaz, ezúttal is a videóbíró segítségére volt szükség. Gyors válasz jött a magyaroktól, Vályi Vanda értékesítette magabiztosan a fórt. Kasó hátrányban kétszer is bravúrral védett, majd fél perccel a negyed vége előtt magyar előny következett, Bíró Attila pedig időt kért. A megbeszélés után a figurát újra a 20 éves Vályira játszották ki, ő pedig ismét biztos kézzel lőtt a hálóba (7–7). A zárófelvonás spanyol góllal és kihagyott magyar előnnyel kezdődött, majd Beatriz Ortiz lövésénél a kapufa is a spanyolokat segítette. Négy perc volt már csak hátra, amikor Tarrago harmadik találatával nagyon nehéz helyzetbe került a magyar csapat, amely láthatóan kicsit elfáradt. Nem sokkal később, Maica Garcia Godoy szerencsés góljával úgy tűnt, eldőlt az összecsapás, Keszthelyi és Leimeter azonban még visszahozta a magyar reményeket (11–9). Előbbi óriási góljával pedig 57 másodperccel a vége előtt egyetlen gólra csökkent a különbség. A Kasót váltó Gangl Edina fél perccel a vége előtt mutatott be egy védést, az ellentámadásból pedig az utolsó pillanatban Keszthelyi egyenlíthetett volna, de közeli próbálkozását Laura Ester védte.

A csütörtöki első elődöntőben a magyarokkal azonos csoportban szerepelt oroszok ötméteresekkel győzték le a címvédő hollandokat. A büntetőknél a hollandoknál ketten is hibáztak.

Eredmények, Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők: • Spanyolország–Magyarország 11–10 (3–3, 2–1, 2–3, 4–3) – magyar gólszerzők: Keszthelyi-Nagy Rita és Leimeter Dóra 3–3, Vályi Vanda 2, Gurisatti Gréta és Illés Anna Krisztina 1–1; játszott még: Kasó Orsolya/Gangl Edina (kapus), Garda Krisztina, Parkes Rebecca, Máté Zsuzsanna, Szilágyi Dorottya, Gyöngyössy Anikó, Rybanska Natasa • Oroszország–Hollandia 11–10 (2–2, 2–2, 1–2, 2–1, 4–3).

Az 5–8. helyért: • Görögország–Franciaország 13–3 (2–1, 2–0, 6–1, 3–1) • Olaszország–Szlovákia 16–4 (2–1, 5–1, 6–0, 3–2).

A férfiaknál a görög Atanasziosz Kehagiasz szövetségi kapitány irányította román válogatott eredeti célkitűzését, a legjobb 12 közé kerülést megvalósítva, Törökországot kiütve a 11. helyen végzett, de a rotterdami olimpiai kvalifikációs tornára nem jutott ki (ahhoz a 9. helyen kellett volna végeznie).

Eredmények:A 11. helyért: • Románia–Törökország 20–3 (5–1, 6–0, 6–1, 3–1) – a román góldobók: Tudor Fulea 5, Andrei Prioteasa 4, Cosmin Radu és Tiberiu Negrean 3–3, Nicolae Oanţă 2, Gergelyfi Róbert, Vacsik Levente és Victor Antipa 1–1.

Az 5–8. helyért: • Olaszország–Oroszország 14–12 (5–3, 4–4, 3–1, 2–4) • Szerbia–Görögország 12–9 (3–3, 3–2, 4–2, 2–2).

A 9. helyért: • Németország–Grúzia/Georgia 9–8 (2–3, 0–2, 3–2, 4–1).

Elődöntő: • Spanyolország–Horvátország 9–8 (0–1, 4–3, 2–2, 3–2).

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestnek gyanús a sok gyalogos a ...
Fullasztó tömbházfertőtlenítés: nem ...
Többszörösére emelték a kijárási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ